Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2019 12:00

Моніторинг фінансового законодавства (12-18 квітня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Проект Закону України «про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо стимулювання інноваційної діяльності бюджетних установ»

На розгляд Верховної Ради України 12 квітня 2019 року внесено проект Закону України «про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо стимулювання інноваційної діяльності бюджетних установ» (№ 10230).

Мета: внесення доповнень до Бюджетного кодексу України в частині вдосконалення механізму державної підтримки інноваційної діяльності суб’єктів господарювання (бюджетних установ, організацій та підприємств) за пріоритетними напрямами інноваційної діяльності.

Законопроектом № 10230 пропонується надати можливість бюджетним установам зараховувати до спеціального фонду бюджету власні надходження у вигляді дивідендів (доходу) від внесення нематеріальних активів, виключні майнові права на які належать бюджетній установі, до статутних капіталів господарських товариств.

Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва»

На розгляд Верховної Ради України 12 квітня 2019 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва» (№ 10224).

Мета: врегулювати питання надання послуг із виробництва кіно- та відео-матеріалів на замовлення нерезидентів. Відсутність законодавчого врегулювання експорту таких послуг призводить до їх здорожчання та неконкурентоздатності у порівнянні з іншими країнами.

Законопроектом № 10224 пропонується вирішення зазначеної проблеми шляхом внесення змін до пункту 186.3, ст.186 Податкового кодексу України, доповнивши його переліком послуг щодо виробництва відео- та кіно-фільмів, таким чином звільнивши експорт цієї послуги від оподаткування ПДВ.  

Постанова Правління НБУ від 18 квітня 2019 року № 60 «Про затвердження Положення про порядок надання банками інформації про відкриття/закриття рахунків фізичних осіб, унесених до Єдиного реєстру боржників, до органів державної виконавчої служби або приватних виконавців»

Постановою Правління НБУ від 18 квітня 2019 року № 60 визначено механізм повідомлення банками органу державної виконавчої служби або приватного виконавця про рахунки фізичних осіб, внесених до Єдиного реєстру боржників.

Мета: запобігання відчуженню майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру боржників та посилення захисту прав і інтересів дітей, покращенню їх матеріального забезпечення у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей і такий спосіб утримання дітей визначається судом.

Відповідний механізм та форму повідомлення містить Положення про порядок надання банками інформації про відкриття/закриття рахунків фізичних осіб, унесених до Єдиного реєстру боржників, до органів державної виконавчої служби або приватних виконавців. Основними його положеннями передбачено наступне:

• банк зобов’язаний перевірити наявність інформації про клієнта-фізичну особу у день відкриття або закриття її рахунку у Єдиному реєстрі боржників;

• якщо рахунок відкривається на ім'я фізичної особи, внесеної до Єдиного реєстру боржників, зокрема через відокремлені підрозділи банку, або здійснюється закриття рахунка такою особою, банк зобов'язаний у день відкриття або закриття рахунка повідомити про це зазначених у Єдиному реєстрі боржників виконавців;

• банк перевіряє наявність інформації про внесення відомостей про фізичних осіб до Єдиного реєстру боржників шляхом формування запиту до Єдиного реєстру боржників в електронному вигляді та отримує на кожний запит квитанцію-відповідь про наявність/відсутність відповідної інформації в Єдиному реєстрі боржників;

• інформація, що надається в повідомленнях відповідно до Положення, становить банківську таємницю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]