Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.10.2023 15:07

Торгівля людьми не в теорії

Національний співробітник Координатора проектів ОБСЄ в Україні

Покрокове відпрацювання кожного етапу, який може виникнути враз зі злочином торгівлі людьми дуже важливе.

Торгівля людьми - досить складний злочин і, дійсно, щоб його виявити, надати безпеку постраждалій особі, покарати злочинців та допомогти подолати наслідки - необхідно залучення цілої низки структур. 

Тоді, як у всьому світі показники судового переслідування та вироків щодо торговців людьми є надзвичайно низькими, постраждалих від торгівлі людьми можуть притягувати до кримінальної відповідальності, засуджувати та ув’язнювати за злочини, до яких їх змусили. 

Так, ми маємо чітко виписаний Національний механізм взаємодії (НМВ), проте чи маємо ми розуміння як це працює і що стоїть за рекомендаціями та директивами і найголовніше хто і як повинен їх виконувати?

Практичне відпрацювання взаємодії

Одним із ключових інструментів, який допомагає підготувати структури НМВ до дій в реальних ситуаціях, є покрокове відпрацювання кожного етапу, який може виникнути враз зі злочином торгівлі людьми.

Симуляційні вправи можуть включати сценарії ідентифікації та реабілітації постраждалих осіб, співпрацю з правоохоронними органами  та роботу над суспільною думкою у трактуванні поняття торгівлі людьми та відповідному ставленні до осіб, що пережили ситуації експлуатації. 

Досвід Італії і три сценарії торгівлі людьми

Вперше симуляційний тренінг було проведено Офісом спеціального представника та координатора з протидії торгівлі людьми ОБСЄ у м.Віченца (Італія). Серед учасників були фахівці з 31 країни (28, з яких це країни - члени ОБСЄ, а також країни - партнери ОБСЄ: Ізраїль, Таїланд та Туніс). 

Тоді, у Віченці було обладнано квартири, які використовувалися як уявний бордель, в інших приміщеннях було встановлено 20 швейних машин для примусової понаднормової праці, а на полях навколо муніціпалітету - уявні постраждалі від торгівлі були примушені збирати яблука.

Учасники співпрацювали з колегами з інших країн і різних сфер фаховості, щоб розпізнати випадки сексуальної та трудової експлуатації. Представники громадських організацій та соціальних служб грали ролі постраждалих  настільки реалістично, що учасники забували, що це симуляція і починали вести себе, як у повсякденному житті. Це дозволило експертам застосувати найкращі практики та показати можливості для покращення в кожній сфері фаховості, а також в аспекті міжвідомчої співпраці.

Україна і торгівля людьми під час війни

Окрім особливостей роботи та можливостей залучених структур, локальних відмінностей на рівні країн є і нюанси під час воєнних дій. 

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну фокус торговців людьми змістився з трудової на сексуальну експлуатацію, а недавнє опитування Міжнародної організації з міграції засвідчило, що понад половина громадян України готові прийняти ризиковану пропозицію, яка може призвести до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

Цього року впродовж чотирьох симуляційних вправ у вересні та жовтні 2023 року, 120 фахівців Національного механізму взаємодії з 12 областей України відпрацювали навички виявлення випадків торгівлі людьми, розслідування таких злочинів і надання допомоги постраждалим. Представники міграційної поліції, прокуратури, слідчі, інспектори Державної служби України з питань праці, співробітники Департаментів соціального захисту населення, Служби у справах дітей, працівники Центріву соціально-психологічної допомоги, центрів соціальних служб та дотичних неурядових організацій в режимі реального часу виявляли випадки торгівлі людьми, використовуючи міжвідомчий підхід.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]