Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.07.2023 11:09

У тебе є ти. Кампанія з протидії торгівлі людьми

Національний співробітник Координатора проектів ОБСЄ в Україні

Напередодні чергового 30 липня, міжнародного дня протидії торгівлі людьми хочу говорити про стійкість та вміння відстоювати себе.

Так, з початком повномасштабного вторгнення, ми українці, відчули і пережили стільки розпачу і горя, сподіваюсь, на роки вперед. Проте, ми стали більш витривалими, гнучкими, готовими до змін. Щодня, гортаючи стрічку новин, ми пропрацьовуємо в голові безліч сценаріїв та нашу реакцію, дії відповідно найгірших з них. Це може стати нашою силою. Тривожні валізки, завжди повний бак автомобіля, запаси їжі швидкого приготування на випадок блекауту, альтернативні джерела електроенергії, та інше. 

Однак, на жаль, ми стали більш емоційними, втомленими, часом розгубленими. Статистика, звіти партнерів та міжнародних організацій свідчать про збільшення випадків експлуатації українців/українок закордоном. Це питання є досить гострим сьогодні, адже у пошуках захисту, на кордоні нас може чекати чергова небезпека. 

Ми повинні розуміти, що проблема не зникла. Нам здається, що вибухи, руйнування, затоплення, ризик загинути є більшим, ніж захворіти на той же Ковід, хоча ні, насправді,  Ковід нікуди не зник і ним досі хворіють, шахрайськи схеми досі працюють, а зловмисникам навіть простіше стало ошукати нас, адже наша увага розконцетрована, а наш ворог шукає всі доступні методи аби нам нашкодити. 

Варто зазначити, що 19 липня 2022 року Держдепартамент США включив росію до списків країн, що ведуть політику або практику торгівлі людьми та примусової праці або чиї сили безпеки та підтримувані урядом збройні організації вербують, чи використовують дітей як солдатів.

Торгівля людьми це проста і непроста тема водночас. Тема, яка для багатьох може здаватись дуже далекою, часом незрозумілою, для решти - є незручною. Далеко не всі хочуть розповідати про потрапляння в ситуацію сексуальної чи трудової експлуатації. Хтось боїться помсти злочинців чи їхніх спільників. Хтось – просто людського осуду. Відтак, статистика з надання статусів постраждалого від торгівлі людьми не є вражаючою, а кількість звернень до недержавних структур, до прикладу, таких як громадські організації, які гарантують анонімність - зростає.

Існує певний алгоритм, якого варто дотримуватись, як рецепту від лікаря, як інструкцій від ДСНС, чи сигналу повітряної тривоги.

У жодному разі не давай нікому свої документи, окрім уповноважених осіб – представників поліції, працівників прикордонного контролю, посольств, консульських установ, які у свою чергу мають показати власні посвідчення особи.

З обачністю стався до пропозицій від незнайомих осіб щодо перевезення, проживання чи працевлаштування. Запитуй про точну адресу, маршрут (в тому числі пункт перетину кордону) та транспорт, яким ви будете пересуватись до місця призначення.  

Намагайся не залишатися наодинці та постійно переміщайся у товаристві інших осіб, яким ти довіряєш. Не бійся просити у осіб, яких ти вперше бачиш, показати власні документи.

Підтримуй зв'язок з рідними, негайно проінформуй про зміну свого перебування, куди та з ким ти їдеш. Узгодь з рідними «кодове слово», яке дасть їм зрозуміти, що ти потрапив у небезпеку.

Зважуй на пропозиції, які виглядають занадто нереальними, щоб бути правдою (наприклад, високооплачувана робота не за фахом, гарні картинки нереалістичних будинків для проживання). Не вагайся консультуватись з представниками влади та волонтерами, та інформувати їх про такі випадки. 

Зроби копії важливих документів та поклади їх окремо від оригіналів, скан-копії збережи у своїй електронній пошті або у хмарних сховищах. 

Так, звісно, навіть дотримуючись усіх порад, на 100% не працює нічого, завжди є доля випадку, проте це той орієнтир, від якого треба відштовхуватись. Те, на що ти маєш право і те, що надасть тобі впевненості. 

Цьогорічну кампанію до Дня Протидії Торгівлі людьми, ми створювали навколо тебе із вірою у тебе.

Саме зараз ти вчишся жити в ситуації повної невизначеності і колись це стане твоєю силою. Ти зможеш мати гнучкість і стійкість більшу за твоїх знайомих, які зараз в безпеці і яких не торкнулась велика війна, які все життя працювали на незмінній роботі і врешті є більш непристосованими до життя. Колись ти використаєш це як твою перевагу, а зараз запиши собі чекліст перед поїздкою закордон від нас і бережи себе!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]