Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2021 13:36

Торгівля людьми під час пандемії

Національний співробітник Координатора проектів ОБСЄ в Україні

За перші 4 місяці 2021 року, поліцією виявлено понад 100 випадків, тобто вдвічі більше кримінальних проваджень ніж за весь минулий рік.

Карантинна та навіть пост-карантинна реальність продовжує диктувати нові правила для всіх. І поки наша країна лише робить перші кроки, аби масово вакцинувати, окрім уразливих груп, всіх охочих та затверджує зразки паспорту щеплення для виїзду за кордон, - ми продовжуємо жити за правилами, які вимушено раптово були запроваджені більше року тому.  

Торгівля людьми виживає навіть за умови закритих кордонів

Багато міжнародних організацій, включаючи Координатора проектів ОБСЄ в Україні, застерігають, що саме наслідки пандемії COVID-19 роблять все більшу кількість людей вразливими до торгівлі людьми. Це підтверджує і Національна поліція України. Так, минулого року правоохоронці зафіксували великий спад щодо виявлених злочинів, пов'язаних з транснаціональною торгівлею людьми. Натомість, кількість випадків внутрішньої торгівлі людьми стрімко зросла. Причиною спаду було закриття кордонів, обмеження пересувань громадян в середині країни. Проте, за перші 4 місяці 2021 року, поліцією виявлено понад 100 випадків, тобто вдвічі більше кримінальних проваджень ніж за весь минулий рік. Маю певні припущення, що могло спричинити такі різкі статистичні зміни. 

Обмеження виїзду в інші країни

У березні минулого року безвіз до країн Європи був тимчасово призупинений у зв’язку з пандемією. Здавалося б, немає можливості поїхати - небезпека потрапити в трудову, сексуальну, чи іншу експлуатацію стає майже неможливою. Проте, внутрішня торгівля людьми у цьому випадку постраждала значно менше. Національна поліція підтверджує, що почастішали випадки експлуатації в середині держави. Зокрема, трудова експлуатація в реабілітаційних центрах для осіб з наркотичною та алкогольною залежностями, трудова експлуатація на фермерських господарствах та сільсько-господарських угіддях. 

Ізоляція та відсутність можливості фізичної зустрічі

Раніше, найпоширенішими інструментами торговців були зустрічі з потенційними постраждалими, в кабінетах умовних фірм, тиск на них в закритих приміщеннях та підставні “охочі” до праці, які щасливими виходили з офісів вербувальників. Проте, й закриття всіх громадських місць не спинило торговців. Інтернет є вже досить закоренілим інструментом серед вербувальників: якщо брати до уваги цей аспект, то шахраї були готовими та навченими до схиляння людей без фізичних особистих розмов, а через месенджери соціальних мереж, чи оголошення на сайтах. Врешті, шахраї успішно виконували свою злочинну роботу за допомогою інтернету. Так, особистість вербувальника можна приховати за зручним нікнеймом, а “штучні” посмішки та награну приязність - замінити смайликами, чи картинками. 

Втрата роботи

З оголошенням карантину найбільше потерпав готельний бізнес та заклади харчування - де зайнятість скоротилася в середньому більш ніж на 20 відсотків, за ним слідують роздрібна торгівля і виробництво. Загалом, Міжнародна організація праці (МОП) стверджує, що за минулий рік в усьому світі було скорочено вчетверо більшу кількість робочих місць, ніж під час фінансової кризи 2008-2009 років. В Україні, ж за даними прес-служби Державної служби зайнятості станом на 25 січня 2021 року 485,3 тис. українців мають статус безробітного, що на 33% більше, ніж на цю ж дату 2020 року. Так, люди втрачають роботу в карантині або зарплати знижуються, тому вони швидше реагують на ризиковані пропозиції.

COVID-19 вніс свої корективи в кожну сферу нашого життя, а також зробив більший відсоток громадян уразливими до торгівлі людьми. Проте, всі кризи зрештою завершуються, а берегти себе важливо тут і зараз.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]