Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2021 16:03

Як бути тим, хто потрапив в ситуацію торгівлі людьми та юридичне поле проблематики

Національний співробітник Координатора проектів ОБСЄ в Україні

В Україні торгівля людьми вважається кримінальним злочином, за який передбачено позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна, або без такої.

На перший погляд, понаднормова, неоплачувана робота, незадовільні умови проживання - це те, на що нарікають завжди і всюди. Проте, потрібно вміти відокремлювати звичайні “кухонні розмови” від злочину. 

В Україні торгівля людьми вважається кримінальним злочином, за який передбачено позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна, або без такої. У Кримінальному кодексі України є ст.149 - Здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи. До розробки статті та закону були також залучені експерти Координатора проектів ОБСЄ в Україні. 

З 2011 року, на запит Міністерства соціальної політики України, Координатор проектів ОБСЄ в Україні реалізує проект «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні».

Національний механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми було ініційовано для забезпечення цілісного підходу і комплексної допомоги потерпілим. Серед функцій механізму: координація з єдиного центру, чіткий розподіл відповідальності та компетенцій, широке співробітництво державних структур, громадських і міжнародних організацій; взаємне інформування з дотриманням принципу конфіденційності. Так в ідеальній, працюючій моделі, управління у справах сім’ї та молоді відповідає за допомогу в оздоровленні та відпочинку дітей, постраждалих від торгівлі людьми; управління охорони здоров’я забезпечує медичне консультування, обстеження та лікування, центр зайнятості допомагає в перекваліфікації та працевлаштуванні, а національна поліція захищає права і законні інтереси потерпілих. Я згадала лише деякі суб’єкти, які працюють у сфері надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми об’єднують свої зусилля та координуються в рамках Національного механізму взаємодії для результативної роботи у сфері протидії торгівлі людьми.

Упродовж 2020 року органами Національної поліції виявлено 212 кримінальні правопорушення, передбачені статтею 149 КК України, 136 особам було надано статус постраждалих від торгівлі людьми. Це не є велика кількість, проте це є свідченням того, що національний механізм взаємодії в країні працює. Також цього року експерти Координатора проектів ОБСЄ в Україні долучились до посилення спроможностей нового підрозділу в Національній поліції - Міграційної поліції, яка серед іншого займатиметься боротьбою з торговцями людьми, які вербують наших співгромадян.

Минулого року, Державний Департамент США випустив щорічну доповідь про торгівлю людьми, яка охоплює 140 країн світу і є найбільш повним оглядом зусиль урядів країн світу у сфері боротьби проти найгірших форм експлуатації. Україна обіймає другий рівень із трьох наявних, для прикладу третьорівневими країнами є Росія, Білорусь, Іран, Північна Корея, Еритрея, Алжир, Бірма, Сирія, Венесуела, Туркменістан та інші), ці країни не виконують мінімальні вимоги США із протидії торгівлі людьми. 

Понад 70 неурядових організацій в Україні надають психологічну підтримку, медичну допомогу, послуги юристів та адвокатів. Вони допомагають потерпілим здобути іншу освіту чи професію, а також надають підтримку сім’ям потерпілих. Серед іншого, минулого року Координатором проектів ОБСЄ в Україні, спеціалістами зі сфери торгівлі людьми, юристами та психологами було створено просвітницький онлайн проєкт в соціальних мережах, де користувачі можуть отримати поради як бути в тих, чи інших ситуаціях, куди звертатись, якщо потрапили в скрутне становище за кордоном, чи зазнали внутрішньої торгівлі людьми.

Підсумовуючи, кожен з нас може стати об’єктом інтересу для шахраїв, проте усвідомлення наявності проблеми, вчасне звернення до відповідних органів та незасудження потерпілих стануть найкращою зброєю проти торговців людьми. Наразі, суб’єкти, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми об’єднуються в національний механізм взаємодії, для більш якісної боротьби з цим світовим явищем, цілісного підходу та комплексної допомоги, проте й наша з вами освіченість в проблематиці значно збільшить продуктивність.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]