Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2022 13:24

Чи потрібен ЗСУ Range Rover

Експерт впровадження Lean, бізнес-тренер

Значне ввезення дорогих авто в Україну, останніми днями, дало привід закордонним партнерам думати, що в нас все стабілізувалося і можна повернутися до повного пакету документів для перетину кордону

У квітні 2022 року набув чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», яким дозволено безмитне ввезення автомобілів.

Відповідно до цього Закону імпорт товарів в Україну звільнено від ввізного мита та ПДВ, а також встановлено спрощену форму розмитнення. Закон передбачає повне звільнення від митних платежів, необмежену кількість авто, які може ввезти одна особа; можливість для проходження митного контролю за годину: не потрібно подавати попередньо митну декларацію, також не проводиться огляд на контрольному пункті.

Єдине обмеження стосується екологічного стандарту авто: якщо це легковий автомобіль, то не нижче Євро-2 і потрібно буде проводити сертифікацію. Якщо це вантажне авто, то не нижче Євро-5.

Закон приймався для розвитку, безперебійної роботи економіки, щоб громадяни України могли ввозити авто, заробляти на ньому, допомагати країні та ЗСУ.

Були враховані моменти щодо зменшення можливості закупів, оскільки у більшості перегонами займаються чоловіки, виїзд яких закордон з території України обмежено, тому не очікувалося ажіотажу, але очікувалося усвідомлене ставлення до ситуації в країні і до реальних потреб.

Натомість вже котрий день митники констатують черги на польському кордоні через збільшення кількості охочих скористатися митними спрощеннями при оформленні транспортних засобів.

Все нічого, але.

На територію України завозяться авто класу «Люкс» і не економ класу в такій кількості, що закордоннні партнери, котрі з перших днів війни готують нам гуманітарну допомогу, допомагають, попри власні втрати в економіці, задаються запитанням: «Що зараз відбувається в Україні?»

Світ уважно слідкує не лише за офіційними подіями в Україні, але й за реакціями і за поведінкою самих громадян. Поштовхом до тотальної світової допомоги стали люди – кожна окрема людська трагедія, кожен окремий прояв героїзму, стійкості і сміливості.

І так само - кожний окремий прояв неприйнятної поведінки в умовах військової ситуації, дивний, не зрозумілий цинізм і жадоба, невміння чи не бажання урегульовувати ситуації, що нагадують наживу на війні чи корупцію на будь якому рівні – це той маркер недовіри, якого остерігається світ у відношенні до України.

І ось простий приклад – суттєве ввезення дорогих авто на територію України дало привід думати, що в нас все стабілізувалося. По ту сторону кордону нам кажуть, що ми вважаємо, що у вас ситуація змінилася, тому при перетині кордону ви маєте мати повний пакет документів.

І немає у цьому правилі виключення чи то авто класу «Люкс» чи гуманітарний вантаж чи позашляховик, що направляється на передову і вкрай необхідний для безпосереднього захисту на лінії бойових зіткнень.

Законодавство України також не має розподілу на право безмитного ввозу авто різного типу.

І ось сьогодні ми постали перед дилемою:

Черги на кордоні стали перешкодою для руху через кордон необхідного гуманітарного вантажу.

Ввезення великої кількості дорогих автомобілів дає привід неправильно тлумачити ситуацію в Україні і, відповідно, робити жорсткішими вимоги до перетину кордону.

Держаний бюджет з початку дії Закону недоотримав 1 млрд 400 млн грн.

Українці  ризикують зайти у «сіру зону» недовіри і скептицизму, що сьогодні є найбільшою загрозою  репутації країни, праведності сторін у цій війні і подальшої підтримки.

Це питання, звісно, у першу чергу до влади як урегулювати дію Закону так, щоб він справді приносив користь країні, щоб преференції надавалися стосовно тих товарів, які потрібні сьогодні – продукти харчування, побутова хімія, засоби для життя. Щоб позбутися черг і надавати можливість гуманітарним вантажам перетинати кордон в лічені хвилини, а не години і години.

Але це питання, у значній мірі до нас, українців – пам’ятати про те, що кожен з нас є обличчям країни на яку орієнтується світ. За кожним із нас із зацікавленням дивляться сотні, тисячі очей зі всіх його куточків.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]