Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.03.2016 09:30

Долучайтесь до створення “нового обличчя” Києва

Начальник відділу реклами Департаменту містобудування та архітектури КМДА

“Київреклама” запускає новий пілотний проект з наведення порядку на ринку реклами. Ми хочемо змінити обличчя Києва спільними зусиллями киян і муніципалітету. Долучайтеся!

В чому суть проекту?

Запрошуємо представників бізнесу, дизайнерів  та  просто киян до конкурсу на оформлення зовнішнього виду вивісок та інших рекламних носіїв на прикладі вулиці Петра Сагайдачного. Давайте встановлювати правила з оформлення реклами разом.


Саме Ви найчастіше ходите вулицями міста, тому за Вашої участі варто встановлювати правила.

Надсилайте свої роботи на  [email protected] для Лілії Вдовиченко з позначкою "Нова Сагайдачного". Відібрані роботи буде виставлено на оцінку киян. Кращі варіанти, які вибере громадськість, будуть враховані при розробці пілотного проекту правил щодо оформлення вулиці Сагайдачного. Так разом зробимо місто затишнішим.


Чого ми прагнемо?

Максимально конкретизувати вимоги до носіїв формату вивісок. Теперішні правила встановлені у 2011 році і багато формулювань є розмитими.  Чіткі правила допоможуть зробити місто кращим, приємнішим, а отже — допоможуть і самим підприємцям заробляти більше.


Ми пропонуємо впорядкувати зовнішній вигляд реклами: встановити конструктивні особливості (вивіски з окремих літер, вивіски на площині, світлові короба, кронштейни тощо), у залежності від форматної зони; визначити місце встановлення, розмір та освітлення; врегулювати розміри заповнення вітрин рекламою; встановити, колір та шрифт  для будівель, що є пам’ятками архітектури.


Ми також хочемо заборонити: перекриття архітектурних елементів (прикрас, вікон тощо); перекриття та монтаж у безпосередній близькості до пам’ятних та меморіальних дощок; перекриття інженерних комунікацій, табличок з адресами. Тобто того, що робить Київ унікальним і неповторним.


Чому і для кого це потрібно?

Києву заважає “поганий візуальний шум”. Візьмем о будівлю по вул. Петра Сагайдачного, 41. Кілька риторичних запитань. Ви можете оглянути унікальний фасад XIX сторіччя? А пам'ятну дошку гетьману, про якого складали поеми і народні пісні, помітна? Якщо ж пройти маленькими вуличками Старого Подолу, то відкриється ще гірша картина. Гості міста, яких колись водили сюди, щоб показати “справжній Київ” тепер його не бачать за різними конструкціями. Те ж саме відбувається в інших районах.


Це і є однією з причин того, що серед головних вражень туристів після Євро-2012, яке закарбувалося у пам’яті, була не особливість Києва, не його архітектура, а згадки про “дешевий алкоголь” .


Колись місто мало власний шарм, “власне обличчя”. Київ називали “найзеленішою столицею Європи”. Його сприймали, як культурно-освітній центр. Якщо дивитися ширше, то Київ мав власний бренд, тобто сукупність певних цінностей, що робив столицю престижною і комфортною для проживання, додавав додаткової вартості тим товарам і послугам, які тут вироблялися. На сьогодні, на жаль, маємо ситуацію, коли цей шарм в силу різних об’єктивних і суб’єктивних причин втрачено. Київ перетворився у “просто столицю”. Не в останню чергу такий розвиток зумовлений і нашою діяльністю, нашим ставленням до Києва. Воно проявляється у різних аспектах. Зокрема, у “візуальному шумі” чи “візуальному фоні”, який створюють вивіски.


Вивіски, як один з ефективних видів реклами, вкрай необхідні. Вони дозволяють споживачеві знайти товар чи послугу, а підприємцю бути рентабельним. Без вивісок нікуди. Однак несмак та безконтрольність призвели до того, що за кричущої рекламою ми втратили самобутню красу міста. Власне те “обличчя та унікальність”, за яку любили Київ його мешканці та гості міста. Насправді строкатість та несмак впливають не лише на місто, але й на нас з вами. Адже краса і гармонія дарує спокій та рівновагу. Тоді, як безлад навпаки провокує тривожність.


Такі думки наштовхнули на ідею створення нового візуального образу міста, на прикладі однієї вулиці. Ми хочемо втілити спільні правила, розроблені разом з вами.  Що ми отримаємо у кінцевому рахунку – дивіться на зображення... Та ж будівля на Сагайдачного, 41, але вигляд вже інший.


Тож долучайтеся до проекту з відновлення шарму міста Києва, його неповторності та затишку. Надсилайте свої пропозиції. Переконана, що створені разом правила оформлення реклами працюватимуть краще, бо враховуватимуть думку всіх: експертів, мешканців міста, рекламодавців та самих підприємців.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]