Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.03.2016 14:05

Чому і коли потрібно ліквідувати “Київрекламу”

Начальник відділу реклами Департаменту містобудування та архітектури КМДА

КП “Київреклама” необхідно ліквідувати. Натомість треба створити єдине Управління реклами у складі КМДА, яке матиме всю повноту повноважень для нормального регулювання ринку реклами. Це спростить умови для ведення бізнесу, зробить діяльність контролюючих о

КП “Київреклама” необхідно ліквідувати. Натомість треба створити єдине Управління реклами у складі КМДА, яке матиме всю повноту повноважень для нормального регулювання ринку реклами. Це спростить умови для ведення бізнесу, зробить діяльність контролюючих органів на ринку реклами ефективнішою і стане кроком до знищення середовища для корупції, яке існувало в минулому.

Реформа починається з обліку

Десять місяців тому нам передали підприємство, яке важко було назвати ефективним регулятором. Радше ми отримали систему проблем, яка провокувала хаос на вулицях і створювала можливості для корупції. Головні проблеми, які існували на той момент — це відсутність узагальненого обліку рекламних носіїв у Києві та складний, заплутаний порядок оформлення дозвільної документації. Як наслідок, мали масу порушень при видачі дозвільної документації, вибірковий демонтаж замість планової системної роботи з порушниками правил встановлення реклами.

З обліку ми почали свою діяльність. На сьогодні наповнено та відкрито базу рекламних конструкцій, що дозволяє самим підприємцям і мешканцям міста відслідковувати законність розміщення носіїв і повідомляти про порушення. Внесено до бази понад 10 тисяч незаконних рекламних носіїв. Створено реєстр реклами на транспорті. Демонтовано майже 4 тисячі незаконних конструкцій. Це вдвічі більше, ніж було у минулому році. Зменшено витрати на роботу підприємства на 2,1 млн грн. Скорочено на 60% дебіторську заборгованість. Виведено з тіні 6 тисяч нелегальних квадратних метрів, що дало додатково 7 млн грн. доходів у міський бюджет. Загалом же, за 2015 рік у бюджет завдяки роботі підприємства сплачено 152 млн грн.

Без повноважень зміни відбуваються повільно

Разом з тим, попри позитивні зміни, КП “Київреклама” після необхідних підготовчих робіт потрібно ліквідувати, оскільки воно не має достатніх повноважень для ефективного регулювання ринку реклами. Натомість ті органи, на які покладено ці повноваження, як показала практика року, не мають організаційних можливостей ефективно виконувати функції регулятора ринку. Це одна з причин того, що у Києві третина з 27 тисяч рекламних носіїв на сьогодні є незаконними. Винні не лише підприємці, що порушили правила, але й неправильна структура регулювання ринку. Інколи підприємцям не залишається іншого виходу, як порушувати закон, бо очікування на дозволи надто довготривале, а загальної схеми розміщення носіїв, яка б вказувала, де і що можна розміщати, досі не затверджена, хоча концепція існує. Як результат, через закостенілість дозвільної системи Київ втрачає щороку близько 26,8 млн гривень. Це кошти, недоотримані через затягування видачі дозвільної документації.

КП “Київреклама” має фахівців, котрі виявляють порушення, надають безкоштовні консультації підприємцям, беруть участь у роботі депутатських груп з питань регулювання реклами. Але у нас немає повноважень видавати дозволи, накладати штрафні санкції, швидко реагувати на порушення. В результаті за 2015 рік, попри виявлені тисячі порушень, не накладено жодного штрафу!

Вихід лише один — створення окремого Управління реклами у складі КМДА, яке регулюватиме розміщення реклами у Києві, матиме повноваження щодо видачі та скасування дозвільної документації, а демонтажні роботи виконуватиме у співпраці з Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища, який має більше технічних можливостей для такої роботи. Таке Управління зможе виконувати демонтажні роботи і на принципах аутсорсу, використовуючи відкриту електронну систему закупівель. Це знищує корупцію і зменшує в рази витрати на демонтажні роботи, котрі доводиться зараз частково виконувати своїми силами.

Передати регулювання ринку у фахові руки

Чому потрібне саме окреме Управління, а не підрозділ у складі іншого управління чи департаменту? Відповідь також на поверхні. Як показує практика, займатися питаннями реклами мають фахівці, які глибоко розуміють, як працює ринок, та мають усі повноваження з його регулювання. В іншому випадку питання регулювання реклами залишатиметься “одним із”. Без належної уваги позитивних змін не буде.

Незнання ринку вже призводило до курйозів, коли публічно озвучувалася цифра навіть у 1,5 млрд гривень “умовних прибутків від реклами”, хоча реально місто не може отримувати таких сум, оскільки загальний об'єм ринку зовнішньої реклами України складає 1-1,5 млрд гривень. А місто отримує те, що, згідно з тарифами, встановлено як плата за місце, і середні надходження до бюджету складають близько 275 млн гривень.

Сьогодні вже не викликає сумнівів, що КП є пережитком радянського минулого. Його ліквідація - лише питання часу. Але для того, щоб зробити цей крок, необхідно підготувати структуру, якій передати теперішні функції, а саме - Управління реклами у складі КМДА.

У першу чергу це стосується передачі у власність міста електронної бази, яку ми, по суті, створили протягом останнього року. На сьогодні це ефективний інструмент моніторингу ринку реклами, у якому беруть участь як наші інспектори, так і прості громадяни, котрі бачать порушення.

Коли всі функції щодо регулювання ринку реклами перебуватимуть в одному Управлінні, а також буде створена необхідна нормативна база, то місто, підприємці і прості мешканці отримають конкретні переваги. Покращиться благоустрій міста - розміщення реклами стане прогнозованим, системним у відповідності до єдиних норм щодо форм рекламних носіїв; буде спрощено механізм отримання дозвільної документації і створено ширші можливості для легальної роботи на ринку реклами, а отже збільшаться надходження до бюджету; раз і назавжди буде знищено середовище для корупції, оскільки всі процеси відбуватимуться прозоро і публічно, у режимі “онлайн”.

Велику частину необхідних кроків зроблено вже: створено інтерактивну карту рекламних носіїв у місті Києві, відкрито послугу з безкоштовних консультацій підприємців, розроблено новий Порядок та проект внесення змін до Концепції розвитку реклами у Києві, проведено аналіз порушень у видачі дозвільних документів. У планах на найближчий час – розробити схеми розміщення рекламних конструкцій (своєрідний “рекламний генеральний план міста”).

Розроблено план конкретних дій, який дозволить: у першій половині 2016 року майже повністю ліквідувати незаконні рекламні носії, спростити процедуру легалізації реклами, очистити центр від реклами та збільшити дистанції між рекламними носіями; значно скоротити кількість працівників, які займаються питаннями реклами. Однією з ключових змін є планове запровадження електронної системи оформлення документів. Це має скоротити час процедури оформлення дозволу до 10 днів та зробити її прозорою.

Зрештою, реформа, що передбачає ліквідацію КП “Київреклама” та створення Управління реклами, розставить усе на свої місця. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]