Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2021 11:45

Залізничні лікарні потребують інвестора

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

«Почніть робити те, що потрібно. Потім робіть те, що можливо. І ви раптом виявите, що робите неможливе» – Св.Франциск Асізський

В нашому суспільстві прийнято вважати будь-які зміни обов’язково чимось поганим. Хоча, досить часто, зміни викликані часом та обставинами. Те що працювало 5 років тому, не буде працювати зараз, тому що уже застаріло. Світ змінюється шаленими темпами.

Залізничні лікарні, потребують модернізації приміщень та обладнання, інвестиції коштів в інфраструктуру. В попередніх публікаціях я підводила підсумок проробленої роботи нашою командою за півтора роки. Настав час поговорити про актуальні виклики найближчого майбутнього.

На сьогоднішній день залізничні лікарні дуже сильно програють муніципальним закладам. В першу чергу, в оперативності прийняття рішень. Для прикладу, щоб закупити шприци чи  маски, або навіть туалетний папір, наші заклади повинні сформувати замовлення, після цього підготувати тендерну пропозицію. А вже далі документи потрапляють в Укрзалізницю на розгляд відповідним департаментам та відбувається оголошення тендеру. Загалом процедура закупівлі займає приблизно 2 місяці, і це за найбільш сприятливих умов. А в медицині деколи немає навіть 2-ох годин. В минулому році у нас протягом 4 місяців взагалі не було можливості проводити закупівлі, через дії попереднього керівництва. Натомість, муніципальні клініки мають можливість більш оперативно вирішувати свої проблеми.

Влітку цього року в Дніпрі та Харкові підвальні приміщення наших лікарень було затоплено водою. Після дослідження спеціалістами та установлення причин аварії, вердикт такий, що потрібно повністю міняти комунікації. Воно й не дивно, адже після побудови закладів, ремонт комунікацій майже не проводився.  Де шукати ці кошти ніхто не скаже. Багато хто надіється, що воно й надалі буде якось працювати

 

Затоплене підвальне приміщення ХКЛ1, 2021 р.

Затоплене підвальне приміщення ХКЛ1, 2021 р.

З року в рік фінансування залізничних медичних закладів зменшується. Така ситуація зовсім не дивна, тому що Укрзалізниця повинна, в першу чергу, забезпечувати перевезення вантажів та пасажирів, вкладати кошти в модернізацію рухомого складу. Але якщо ми продовжуємо залишатися в структурі, то медичним закладам рано чи пізно потрібно буде приділити увагу.

В проекті бюджету на наступний рік закладена мінімальна зарплата лікаря на рівні 20 тисяч гривень. Міністр охорони здоровя уже повідомив про це. Відповідно, нашим спеціалістам теж потрібно буде піднімати рівень оплати праці. Бюджет ЦОЗу на 2021 рік повинен бути на рівні 2 мільярдів гривень. Це кошти, які підуть виключно на оплату праці, не враховуючи інвестиції, яких потребують наші лікарні. З кожним роком нам все важче буде конкурувати на ринку надання послуг без модернізації наших лікарень.

Той стан справ, який сьогодні в Укрзалізниці, загалом не дозволяє говорити про великі капіталовкладення в галузеву медицину найближчими роками. Кабінет міністрів України затвердив стратегію АТ «Укрзалізниця» на 2019 – 2023 роки. Згідно з цим документом, всі непрофільні активи, якими володіє  «Укрзалізниця», повинні бути продані на аукціонах. Лікарні теж підпадають під визначення непрофільних активів і тому в них також зявиться приватний інвестор. Змінюватися профільна діяльність лікарень не буде, потрібно зберегти професійний колектив та здійснити інвестиції в модернізацію клінік. Можливо, комусь це не подобається, особливо тим, хто постійно спекулював на роботі лікарень, але стратегія - це документ, який порушувати не можна.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]