Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2021 10:04

Обшуки НАБУ в залізничних лікарнях: сенсації не вийшло

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

Минулого тижня залізничну громадськість сколихнула новина про те, що детективи НАБУ прийшли з обшуками в Центр охорони здоров’я АТ Укрзалізниця

На минулому тижні всю залізничну громадськість сколихнула новина про те, що детективи Національного антикорупційного бюро прийшли з обшуками в Центр охорони здоров’я АТ «Укрзалізниця», а також у всі 8 лікарень, які знаходяться в структурі Укрзалізниці. Причина – нібито заволодіння державними коштами щодо надання медичних послуг в лікуванні хворих на ковід у розмірі 59 933 926 гривень, отриманих від Національної служби здоров’я України.

Саме формулювання є абсурдним. Із 60 мільйонів гривень, отриманих лікарнями «Укрзалізниці», 52 мільйони витрачено на 300% доплат медичним працівникам. Решту 8 мільйонів було розподілено на вісім лікарень, залежно від того, скільки пацієнтів лікарня прийняла. Підтвердженням цьому є в бухгалтерських звітах.

Більше того, якщо кошти було присвоєно, то тоді виникає логічне питання, як ми пролікували 2500 хворих за пів року? Про це чомусь хтось вперто не хоче говорити.

В кінці березня НСЗУ призначило перевірку наших лікарень. За два тижня до закінчення перевірки, вони звернулися в НАБУ із заявою. Цікаво, що висновку по перевірці ще не було. Вона фізично на той момент ще тривала. В коментарях виданню lb.ua в.о. голови НСЗУ Андрій Віленський заявив, що Укрзалізниця повинна повернути 60 мільйонів гривень, тому що на його думку ми не надавали послуги з лікування, та не були готові до прийому хворих. Але це не відповідає дійсності. Перед початком прийому хворих всі наші лікарні пройшли перевірку на предмет відповідності до прийому коронавірусних хворих Держпродспоживслужбою.  Далі ще цікавіше…

На момент підписання договору з НСЗУ йшла мова про розгортання мобільних шпиталів на стадіонах та виставкових центрах. І я точно знаю, що наші лікарні – це набагато краще ніж стадіон.

Лікарні Укрзалізниці, єдині в Україні галузеві медичні установи, які здійснювали прийом хворих на коронавірус. Підставою для укладання договору з НСЗУ стало Розпорядження Керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, до якого було включено клінічні лікарні на залізничному транспорті. Цікаво, що без погодження з АТ «Укрзалізниця».

Якщо держава просить допомоги, то ми готові підставляти своє плече, і ми його підставили. 

На нарадах в міністерстві охорони здоров’я, в парламентському комітеті ми обговорювали про додаткове виділення 82 мільйонів гривень із ковідного фонду. Ця інформація знаходиться у відкритому доступі. В міністерство охорони здоров’я було направлено 14 звернень з проханням надати хоча б якусь допомогу залізничним лікарням. Жодної допомоги від держави ми не отримали.

Укрзалізниця виділила власних 35 мільйонів гривень на підготовку галузевих лікарень до прийому хворих. Нами було пророблено велику роботу з заміною електричних мереж, створення додаткових точок з подачею кисню.

Ми відкриті до співпраці з правоохоронними органами, і я впевнена в правомірності витраченої кожної копійки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]