Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.05.2021 10:18

Скільки коштує зуб для залізничника?

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

Філія ЦОЗ АТ Укрзалізниця продовжує оптимізацію витрат по усуненню збитковості лікарень. Це дуже непростий процес, але вкрай необхідний.



Було прийнято рішення про ліквідацію стоматологічних відділень у лікарнях. Причиною такого рішення стало те, що дані відділення є глибоко збитковими. Але це звісно на папері. В реальному житті вони надавали платні послуги населенню, як повноцінні приватні кабінети, але тільки на базі клініки, яка знаходиться у власності Укрзалізниці. Така ситуація є неприпустимою. Використання майна в особистих інтересах є порочною практикою, що залишилася у спадок від головних лікарів. Адже Укрзалізниця витрачає власні кошти на заробітну плату цих спеціалістів та на утримання приміщення і обладнання в лікарнях.

На випередження всім незадоволеним від цього рішення хочу навести цифри у відсотках з покриття витрат за 2019 рік.

Назва медичного закладу Відсоток покриття витрат 2019рік
Одеська клінічна лікарня на залізничному транспорті 0
Харківська клінічна лікарня на залізничному транспорті №2 17,3
Львівська клінічна лікарня на залізничному транспорті 63,7
Київська клінічна лікарня на залізничному транспорті №2 31,5
Київська клінічна лікарня на залізничному транспорті №3 43
Дніпровська клінічна лікарня на залізничному транспорті 18


У 2020 році загальна частка покриття витрат зменшилася в середньому на 30% від показників 2019 року. Проблема з кожним роком поглиблюється. 

Хочу зазначити, що стоматологічні відділення працювали у 5-ти містах (Київ, Харків, Львів, Одеса, Дніпро), проте залізничники та залізничні пенсіонери у інших містах не отримували цих послуг. Наприклад якщо ми візьмемо залізничний вузол у місті Жмеринка, який знаходиться за 300 кілометрів від Києва. Відповідно пенсіонер чи діючий залізничник у випадку коли йому потрібні стоматологічні послуги не їхав за 300 км у Київ, щоб їх отримати. Він звертався за місцем проживання. Тому виходить, що дані відділення не працювали для всіх залізничників, чи залізничних пенсіонерів. Але збитки компенсовувались із загального бюджету.

Наприклад, у 2020 році надано стоматологічні послуги понад 5 тисячам залізничних пенсіонерів, що складає близько 3% від загальної кількості пенсіонерів залізничників. Всі наші пенсіонери мають рівні права, але більшість не мають змоги добиратися по 200 – 300 кілометрів до наших лікарень. Розділивши витрати на утримання стоматологічних відділень на кількість пломб, поставлених пенсіонерам, ми отримаємо без перебільшення «діамантову пломбу», ціна якої 2828 гривень.

Тому рішення ліквідувати стоматологічні відділення абсолютно логічне, якщо до цього підходити зі сторони рентабельності і здорового глузду.

Стоматологія це один з найприбутковіших напрямків в медицині. Потреба населення в стоматологічних послугах існує завжди, незалежно від того чи у нас COVID чи звичайний ритм життя. Тому, як бачимо з вищенаведених цифр стає зрозуміло, що немає сенсу утримувати штат з 224 працівника, які   турбуються тільки про свою кишеню.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]