Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2020 13:29

Залізничні лікарні почнуть приймати хворих на COVID

Виконавчий директор в Центр Охорони Здоров'я АТ "Укрзалізниця"

Важкі часи потребують складних рішень.

Харківська дорожня клінічна лікарня на залізничному транспорті почне приймати для лікування хворих на COVID-19. Таке рішення було прийнято розпорядженням за підписом Міністра охорони здоров’я Максима Степанова.  

Пандемія COVID-19 в Україні продовжується, а кількість хворих невпинно зростає. Про це говорить офіційна статистика. На сьогодні, в Україні виявлено більше 350 тис. випадків хворих на COVID-19, хворіє більше 200 тис. людей, а підозри мають більше 420 тис. осіб. Це данні офіційної системи моніторингу поширення епідемії Ради національної безпеки і оборони України.

Дорожні клінічні лікарні на залізничному транспорті розташовані в регіонах, де спостерігається найбільша кількість виявлених хворих на COVID-19. Це Київ та Київська область, Харківська область, Дніпропетровська область, Одеська область та Львівська область. З понеділка 26 жовтня м. Харків знаходиться в червоній зоні карантину, Львів, Дніпро, Одеса та Київ в помаранчевій зоні. В більшості цих міст, заповнення лікарень хворими на коронавірус сягає критичних показників. Особливо це стосується Харкова, де Дорожня, клінічна лікарня включиться в лікування хворих на COVID. Якщо епідеміологічна ситуація не зміниться, до процесу лікування хворих на коронавірус долучяться решта залізничних лікарень.  

В цей складний період, залізнична медицина, як складова української медицини, має допомогти державі в боротьбі з пандемією. Коронавірус – проблема світового масштабу. Ще навесні цього року, в Бразилії - кузні футбольних талантів, стадіони перелаштовувалися під  польові госпіталі. Причиною цього був брак ліжок в лікарнях. Нещодавно, через значне поширення коронавірусу під госпіталь переобладнали Варшавський стадіон «Народовий». Чимало світових і українських компаній зробили свій вклад в допомогу по боротьбі з коронавірусом. На мою думку, залізнична медицина не має стояти осторонь, а повинна включитися в лікування хворих на COVID-19. Варто пам’ятати, що дорожні, клінічні лікарні знаходяться в структурі «Укрзалізниці», а «УЗ», як і безліч інших компаній, несе збитки від економічної кризи, викликаної пандемією. Чимало працівників мають скорочений робочий тиждень та відповідно мають менші нарахування. Значно зменшився пасажирообіг, а також об’єм транспортних, комерційних  перевезень, з яких заробляє «Укрзалізниця». Тому, філія «Центр охорони здоров’я» має активно включитися в процес лікування хворих на COVID.

Варто додати, що лікування хворих на коронавірус для персоналу дорожніх, клінічних лікарень має додатково оплачуватися. Національна служба здоров’я оплачує всім закладам кошти за лікування пацієнтів з підозрою або з захворюванням на COVID-19. Відповідальність за здійснення цих доплат буде лежати на генеральних директорах, нещодавно обраних на відкритих конкурсах. Медичний персонал має отримувати доплати за роботу в умовах підвищеного ризику. Об’єм доплат коливається відносно регіону, але зважаючи, що Дорожні, клінічні лікарні розташовані в містах з значним поширенням хвороби – роботи вистачатиме, а відповідно доплати будуть достойні.

Важкі часи потребують складних рішень. Абсолютно погоджуюсь і розділяю почуття того, що ситуація викликана пандемією вже всім набридла. Надокучують карантинні обмеження, а погані новини емоційно виснажують. Та і банально, пандемія заважає повноцінно рухатися вперед і розвиватися. Нам не подобається, що діти змушені навчатися дистанційно. Через пандемію скоротилися прибутки та збільшилися витрати, зменшилася варіативність відпустки, а щодня переслідує почуття «не визначеності». Проте, ми маємо разом подолати цю проблему. Чим активніше ми включимося в роботу, зробимо свій вклад в спільну боротьбу з пандемією, за життя і здоров’я людей, тим скоріше ми всі повернемося до звичного, нормального життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]