Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.04.2019 17:18

Ліки у два кліки. Як будуть працювати електронні каталоги

Заступник директора ДП "Медичні закупівлі України"

Трансформація системи охорони здоров'я відбувається не сама по собі, десь окремо від нашого буденного життя.

Трансформація системи охорони здоров'я відбувається не сама по собі, десь окремо від нашого буденного життя. Насправді ці зміни стосуються речей, з якими ми всі стикаємось мало не щодня. Одна з ключових змін - це перехід до принципу “гроші йдуть за пацієнтом”. Для громадян це означає можливість вибору і зміни лікаря. А для лікарень - більшу автономність і необхідність більш ефективно працювати. В тому числі в сфері закупівлі ліків і медичних виробів. Саме для спрощення роботи з закупівлями ми розробляємо новий інструмент - електронні каталоги (е-каталоги). 

В березні ми підписали Меморандум щодо реалізації пілотного проекту електронних каталогів. Перші позиції мають бути доступні в пілоті вже в квітні. Це дуже амбітні строки. Що ми хочемо зробити за такий короткий час? 

Глобальне завдання - створити в системі ProZorro зручний інструмент закупівлі невеликих партій типових товарів, схожий на інтернет-магазин. Мова йде про папір, канцелярські товари, типову офісну техніку, а також медичні товари і препарати. Тобто  лікарі зможуть швидко і легко купувати базові позиції в кількості, яка не потребує проведення тендеру. Наша кінцева мета - це сучасний інтерфейс і автоматизовані процедури, якщо хочете - своєрідна Rozetka або Amazon. 

Але на першому етапі пілоту завдання простіше. Ми дозволимо лікарням і іншим державним замовникам в Києві та Київській області замовляти декілька позицій онлайн. Участь проекті беруть декілька електронних майданчиків, підключених до ProZorro, які зголосились витратити ресурс на розробку. Ми також створили пул постачальників, який постійно розширюється: в будь-який момент новий постачальник може подати пропозицію і приєднатись до пілоту. Наприклад, постачальники ліків, деталі приєднання є за чим посиланням: https://goo.gl/Vn8Qdu. 

Каталог складається з категорій та профілів. Категорія визначається згідно національного класифікатора, наприклад, ДК 021-2015, тобто "33600000-6 Фармацевтична продукція" це одна категорія. Профіль - це конкретний опис предмету закупівлі: всі товари, що відповідають вимогам профілю, можуть бути запропоновані в відповідний профіль. 

Для участі в каталозі постачальник має пройти кваліфікацію, яку проводять ДП “Медичні закупівлі України” по категоріям медичних товарів та ДУ “Професійні закупівлі України” по категоріям офісного устаткування. Учасник має один раз підтвердити свою відповідність кваліфікаційним вимогам в межах категорії, та подати окрему пропозицію/пропозиції по кожному профілю, які вони хочуть представити в каталозі. Таким чином ми можемо бути впевнені, що кожен постачальник має право продавати відповідні товари, а самі товари відповідають встановленим вимогам (а це дуже важливо, особливо по відношенню до медичних препаратів). 

Як результат, ми отримуємо декілька категорій і профілів, в кожному з яких матимемо декілька постачальників. Вони заявляють свою ціну по кожному з профілів та можуть оперативно її змінювати, що забезпечить актуальну ціну в каталозі. 

Замовник заходить в каталог, обирає необхідний йому профіль (вид продукції) і робить замовлення у постачальника, який пропонує найнижчу ціну в цей конкретний проміжок часу. На першому етапі пілотного проекту ми вважаємо вартість поставки по Києву включеною в загальну ціну позиції. Але надалі, з масштабування проекту, питання вартості доставки буде вирішене окремо: ми розглядаємо декілька підходів до її розрахунку, але визначитись можна буде вже після того, як будуть проаналізовані перші дані. 

Саме збір даних, аналіз поведінки постачальників і замовників у використанні каталогу власне і є головним завданням пілоту. Формування ціни, процедури, умови оновлення пропозицій, склад і структура каталогу - всі ці питання можна буде опрацювати на реальних даних, а не на припущеннях. Адже розробка потребує чимало часу і ресурсів, і ми не можемо побудувати таку складну систему “на око”. 

Сьогодні участь в пілоті підтвердили 4 електронних майданчики. Вони створили групи для обговорення процедур і підходів  постачальниками, і команда ProZorro отримує регулянй фідбек. Тим часом ми працюємо над наповненням каталогу: створюємо перші категорії і профілі, даємо оголошення про прийом заяв: всі вони публікуються у вільному доступі на сайті ProZorro. 

Не менш важливим є правове забезпечення проекту. Адже створення нових інструментів - рамкових закупівель (про які варто зробити окремий матеріал) та електронних каталогів - є логічним продовженням глобальної реформи закупівель. Фокус реформи сьогодні - це допороги, саме тут є потенційна корупція та неефективність. Для подолання цих ризиків є два основних напрямки. Перший - це зниження планки допорогових закупівель, що дозволить перевести велику кількість допорогів у прозорі тендери. А другий - це створення нових зручних інструментів для закупівлі невеликих партій товарів, що значно спростить життя замовникам і звільнить їхній час і енергію, яку можна спрямувати в свою основну діяльність. 

Ці обидва напрямку розвиваються паралельно. Ми маємо тримати темп реформи, бо часу на розкачку в нас нема. Звісно, є чимало скептиків, які сумніваються, що ми встигнемо запустити каталоги в завялені строки. Що ж, ми маємо за плечима досвід створення системи ProZorro, яка визнана кращою в світі. І чудово розуміємо потреби постачальників і замовників. Адже ми хочемо дати лікарям змогу приділяти більше часу своїй безпосередній роботі, зробивши простий і зручний інструмент. 

Як і завжди, єдиний шлях досягти результату - це брати і робити. Початок вже покладено. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]