Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2020 13:23

Інтегрований дозвіл – сучасний підхід вирішення питання промислового забруднення

Заступник голови правління ГО "Всеукраїнська організація "Зелений Фонд"

Запровадження інтегрованого дозволу сприятиме модернізації виробництва та впровадженню нових найкращих доступних технологій, а це призведе до зменшення промислового забруднення

18 листопада 2020 року Комітетом з питань екологічної політики та природокористування було взято за основу законопроєкт № 4167, поданий КМУ від 29.09.2020 року «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення».

Чому прийняття цього законопроєкту є таким важливим для кожного українця ?

Щотижня ми з Вами стаємо свідками інформаційних повідомлень про шкідливість забруднення атмосферного повітря, про те, що у столиці України м. Київ знову індекс якості повітря перевищує норму, про те, що забруднене повітря збільшує ймовірність зараження COVID-19.

Європейська агенція з охорони довкілля – орган Європейського союзу (ЕЕА), заявляє, що забруднення повітря залишається основною причиною передчасної смерті на Європейскому континенті. Згідно зі щорічною оцінкою, близько 417 тисяч випадків передчасної смерті в 2018 році були пов’язані з дрібнодисперсними частинками в 41 країні

Дані ЕЕА доводять, що інвестиції в поліпшення якості повітря – це інвестиції в поліпшення здоров’я і продуктивності для всіх європейців. «Політика і дії, які відповідають амбіціям Європи із нульового забруднення, ведуть до більш тривалого і здорового життя», - йдеться в заяві виконавчого директора організації Ганса Брюнінкса.

Спробуємо розібратись, які переваги буде мати для України прийняття законопроєкту № 4167 

Законопроєкт № 4167 «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» розроблено з урахуванням вимог Директиви № 2010/75/ЄС про промислові викиди (інтегроване запобігання та контроль забруднення) відповідно до зобов’язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Законопроєкт запроваджує інтегрований дозвіл для великих підприємств, які є найбільшими забруднювачами довкілля. Дозвіл передбачає комплексний підхід до підприємства та об’єднуватиме ті дозволи і умови, які на сьогодні покриваються дозволами на поводження з відходами, спеціальне водокористування і дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Однак, це не можна назвати формальним об’єднанням дозволів, навпаки, застосовуватимуться нові європейські підходи до визначення нормативів викидів (скидів) на основі найкращих доступних технологій та методів управління. 

Запровадження цього дозволу сприятиме модернізації виробництва та впровадженню нових найкращих доступних технологій, а також призведе до зменшення промислового забруднення, покращення стану довкілля та здоров’я людей.

Адже, забруднення атмосферного повітря у 2016 році за даними Інституту оцінки та вимірювання показників здоров’я (Institute for Health Metrics and Evaluation) стало наслідком більше, аніж 58 тис. смертей в Україні. У 2015 р. на кожного жителя України припадало близько 106 кг викидів забруднюючих речовин, а у 2016 р. викиди у атмосферу збільшилися майже на 8% та становили понад 3 млн тонн. Найвищий рівень забруднюючих речовин в атмосферному повітрі зареєстровано у містах південно-східного регіону, де розташовані найбільші промислові виробництва. Доведено, що у цих містах загальний рівень захворюваності населення на 25-40% вищий, ніж у відносно чистих.

Впровадження нового механізму регулювання промислового забруднення показало високу ефективність в країнах ЄС.  Понад 50 000 промислових установок ЄС отримують інтегрований дозвіл. Директива є найдієвішим і основним інструментом для регулювання промислового забруднення в ЄС і має на меті досягти високого рівня захисту здоров'я людей та навколишнього середовища в цілому за рахунок зменшення шкідливих промислових викидів, зокрема шляхом застосування найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ - з англ. Best available techniques ВАТ— це найбільш ефективні з точки зору захисту довкілля технології, розроблені з урахуванням особливостей промислових секторів та економічної доцільності їх впровадження. Також це такі способи експлуатації промислового об’єкта, за умови використання яких забезпечується запобігання або, де це не є здійсненним, зменшення обсягів промислового забруднення та негативного впливу на навколишнє природне середовище. НДТМ є одним із ключових елементів Директиви 2010/75/ЄС).

Прозорий механізм отримання дозволу та усунення корупційних ризиків

Законопроєктом передбачена процедура отримання інтегрованого дозволу через електронну систему, де всі дані щодо промислового забруднення та впливу на довкілля будуть опубліковані у вільному доступі. Система оптимізує передачу документів відповідним органам виконавчої влади, задіяних у процедурі видачі інтегрованого дозволу.

Участь громадськості у прийнятті рішення щодо умов інтегрованого дозволу

Громадськість матиме доступ до даних, що декларує оператор підприємства та зможе ефективно захищати свої екологічні права через участь у громадських обговореннях, мати доступ до щорічних звітів про виконання умов інтегрованого дозволу або оскаржувати такий дозвіл у судовому порядку.

Система контролю за виконанням природоохоронного законодавства промисловістю

Змінюється підхід контролю за діяльністю промислових установок від накладення штрафних санкцій за заподіяну шкоду до попередження заподіяння шкоди, а саме контролюючий орган:

- братиме участь у процесі визначення умов дозволу;

- систематично оцінюватиме ризики для довкілля;

- здійснюватиме  перевірки дотримання умов інтегрованого дозволу;

- складатиме акт у відповідності умовам дозволу.

Ще у листопаді минулого року, Президентом України серед невідкладних заходів з проведення реформ та зміцнення держави з метою забезпечення подальшого здійснення структурних економічних реформ, запровадження додаткових механізмів для прискорення соціально-економічного розвитку України, підвищення добробуту населення, гармонійного розвитку регіонів, продовження впровадження європейських стандартів життя, зміцнення держави, серед іншого було передбачено до 31 грудня 2019 року необхідність запровадження системи інтегрованих дозволів на викиди та скиди забруднюючих речовин.

Маємо надію, що парламент не змусить довго чекати та підтримає законопроєкт № 4167, «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення». Адже саме з прийняттям цього документу Україна отримає шанс на встановлення чітких процедур та прозорих відносин для суб’єктів господарювання, державних органів і громадськості у сфері видачі інтегрованого дозволу, впровадження найкращих доступних технологій та методів управління; реалізацією вимог державної політики у сфері управління, запобігання, зменшення та контролю промислового забруднення та виконанням зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що в свою чергу сприятиме модернізації виробництва та призведе до зменшення промислового забруднення, покращення якості життя, стану довкілля та здоров’я людей. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]