Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.12.2021 16:18

Україна як нова success story

Народний депутат України ІХ скликання, громадський діяч, спортсмен, тренер

"Що нас не вбиває, робить нас сильнішими!"

Анексія Криму та окупація Донбасу Російською Федерацією надзвичайно сильно вразила Україну, болюче вдаривши по її національній ідентичності та поставивши під загрозу її суверенітет. Однак усе, що нас не вбиває, робить нас сильнішими! Тому обравши вдалий внутрішньо- та зовнішньополітичний курс Україна потенційно може стати лідером Східної Європи та своїм прикладом заохочувати до змін інші країни.

Реформування внутрішньої політики

Конституцією України був закріплений стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО. Однак, очевидно, що для досягнення цього нам необхідно пройти складний шлях внутрішньополітичних змін. Українська політика тривалий час полягала в боротьбі олігархічних груп за владу, що відкрило для багатьох недоброчесних можновладців доступ до механізмів корупції. А тому наразі завдання №1, що має бути реалізовано на практиці, а не лишень задекларовано на папері, - це ліквідація олігархічного впливу на економіку та засоби масової інформації і подолання корупції. Допоки це не буде здійснено, українська політика не зсунеться з мертвої точки. Після знищення кореня зла наступним етапом повинно стати ефективне впровадження антикорупційних, економічних, енергетичних і правових реформ, які дозволять Україні стати для ЄС і НАТО привабливим і цінним партнером. Коли Україна продемонструє здатність виконати всі свої зобов’язання щодо реформ, Захід стане зацікавленим у набутті Україною повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО.

Використання soft power

Soft power («м’яка сила») держави, що полягає в здатності досягати власних інтересів на міжнародній арені завдяки вмінню бути привабливим для інших акторів міжнародних відносин, являє собою поширення культурних цінностей і провадження активної публічної дипломатії. Україна має унікальну самоідентичність і надзвичайно багату історію, яку хочеться і потрібно транслювати у світову спільноту. Хрещення Київської Русі, доба Гетьманства, період Української революції, «розстріляне відродження», Друга світова війна, здобуття омріяної незалежності – аргументи на користь унікальності українців, що завжди плекали у своїх серцях віру, завдяки якій боролися та перемагали. Україна може похвалитися приголомшливими природніми краєвидами, європейськими архітектурними спорудами та величезною кількістю релігійних об’єктів. Це наш ікс-фактор! Однак аби приймати іноземних гостей, потрібно стати тією країною, до якої хотітиметься приїздити знову і знову. А для цього слід активізувати свою діяльність у туристичній сфері, готельно-ресторанному бізнесі та спрямувати зусилля на захист історичних пам’яток і культурних об’єктів, що знаходяться під загрозою знищення.

МОЖЛИВО ВСЕ!

Саме це спадатиме на думку іншим державам, що побачать пройдений Україною шлях: від віковічної боротьби за незалежність і національну гідність до успішної європейської країни, що стане справжнім трендсеттером у Східній Європі. Революція Гідності, прозорі вибори, де кожен українець зміг зробити власний вибір і вплинути на хід історії, та свобода слова в нашій державі вже надихнули такі країни, як Білорусь і Молдова, на поштовх до демократичних змін. А отже, в жодному разі не варто зупинятися на досягнутому, слід зосередитися на внутрішньополітичних реформах і вдало використовувати «м’яку силу» на міжнародному рівні, аби довести: Україна може бути та неодмінно стане новою success story з перспективою регіонального лідерства.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]