Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2011 11:44

У влади вибір – або всеукраїнський круглий стіл, або репресії

Голова Національного форуму профспілок України

Влада повинна ініціювати Всеукраїнський круглий стіл, присвячений проблемам соціальних пільг, саме відсутність прозорої соціальної політики і є причиною масштабних акцій протесту.

У проекті бюджету на 2012 рік суттєво скорочені соціальні витрати, зокрема, скасовані виплати для 16-ти категорій громадян. Більш того, замість обіцяних Януковичем під час виборчої кампанії 1200 гривень мінімальної пенсії, в бюджеті закладені лише 823 гривні. Якщо влада прагне уникнути соціальних конфліктів, вона має, принаймні, пояснити чому під соціальне скорочення потрапили саме ці категорії громадян. Ініційований владою загальноукраїнський круглий стіл на тему соціальних пільг мав би стати майданчиком для модерування проблемних соціальних питань, і це був би кращий формат, ніж обговорювати ці самі питання на майданах. 

Зокрема, першочерговими питаннями щодо яких влада мала би навести свої аргументи, повинні бути критерії, за якими визначаються категорії, які потребують, або не потребують соціальної підтримки, а також - перспективи інших категорій громадян, які поки не потрапили під перегляд соціальних пільг.

Другим питанням Всеукраїнського круглого столу мали би стати шляхи використання коштів, «заощаджених» владою у такий спосіб, і розуміння того, яку саме соціальну модель в державі ми матимемо після змін в соціальній політиці.

Якщо влада відмовиться від щирого діалогу з суспільством, протестні  дії будуть зростати, і тоді у влади залишатимуться в арсеналі лише репресивні дії.  Профспілки готові стати співорганізаторами діалогу між владою та суспільством, але правильно було би, аби саме від влада йшла така ініціатива, - це би підтвердило, що в Уряді надають перевагу діалогу, а не новим майданам.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]