Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2013 12:51

"Весняні" страйки бюджетників

Голова Національного форуму профспілок України

Нинішня редакція Держбюджету, в якій на IV-й квартал взагалі не передбачені кошти на зарплату медиків та освітян, може стати поштовхом для серйозної дестабілізації в суспільстві.

Нинішня редакція Держбюджету, в якій на IV -й квартал взагалі не передбачені кошти на зарплату медиків та освітян, може стати поштовхом для серйозної дестабілізації в суспільстві .

Соціальні показники бюджету на 2013 рік з урахуванням аналізу соціологічних досліджень суспільних настроїв, дають всі підстави вважати, що Україна знаходиться на межі хвилі протестів. При цьому, не виключено, що акції громадянської непокори можуть бути «підігріті» й політичною складовою.

Сьогодні уже майже половина населення вважає, що захист своїх прав та інтересів шляхом акцій протесту – буде найбільш правильним та дієвим механізмом, а більше третини готові брати безпосередню участь у вуличних мітингах та пікетах, якщо умови життя і надалі погіршуватимуться. Те, як пропонує цього року українцям жити влада, дає всі підстави вважати, що народ не витримає таких цинічних знущань.

Оцінюючи загальні суспільні настрої, масштабні акції протесту можна очікувати в середині квітня. Все ж таки є вірогідність того, що по завершенні першого кварталу Парламент  перегляне бюджет та внесе у нього зміни. До того ж саме ці зміни багатьма розцінюються, як індикатор принциповості опозиції. Тому, думаю, народ ще почекає до весни. Але, якщо ситуація залишатиметься така ж невтішна, то  з середини квітня розпочнеться активна підготовка до масштабних протестів.

Представникам колективів медичної та освітянської сфери не слід зволікати, а потрібно щонайшвидше заявити про свою рішучу готовність до захисту своїх трудових прав, інакше влада і надалі буде задовольняти свої потреби за їхній рахунок. У той час, як на жовтень-грудень уряд разом із Парламентом вирішили взагалі залишити медиків та вчителів без зарплат, повертаються VIP -пільги для народних депутатів, виділяються 108 млн.грн. на ту ж «Феофанію».

Нагадаю, що у березні 2011 року освітяни страйком домоглися відновлення 20% надбавок до зарплат, і ці ж надбавки їм передбачили на весь рік у Держбюджеті-2012. Натомість для медиків бюджет минулого року гарантував лише виплати на оздоровлення, а в реальності вони й ще кілька разів відчули затримку з виплатою зарплат. Як бачимо – цього року ситуація ще гірша. Тому діяти потрібно активно та швидко.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]