Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.04.2023 13:16

Декларування волонтерів – благодійників

CEO, засновниця Tomash Consulting

Як правильно заповнювати декларації та які податкові пільги діють для волонтерів: огляд від податкового консультанта

Громадяни України як фізичні особи мають задекларувати свої доходи до 1 травня 2023 року. До цієї категорії також належать і волонтери-благодійники.

У цій статті я розібрала, які є нюанси подання декларацій благодійниками — фізособами, як правильно зареєструватися волонтером та з яких доходів не потрібно платити податки.

Важливі моменти при заповненні декларації

Тож для платників ПДФО, у тому числі самозайнятих осіб, запроваджено єдиний строк подання декларації про майновий стан і доходи – до 1 травня (пп. 49.18.4 Податкового кодексу України — далі ПКУ).

Серед них декларувати свої доходи мають і волонтери-благодійники, які:

— зареєстровані у реєстрі волонтерів,

— та отримують благодійні внески від фізичних осіб – резидентів чи нерезидентів.

До пп. пп. 165.1.54 та 165.1.56, а також пп. пп. 170.7.2 та 170.7.8 ПКУ були внесені зміни, які застосовуються до податкових (звітних) періодів, починаючи з 1 січня 2022 року.

У рядку 11.3 розділу III «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» податкової декларації необхідно відобразити:

— отримані благодійні внески,

— інші доходи, які не включаються до розрахунку загального річного оподатковуваного доходу відповідно до ст. 165 ПКУ.

Які правила слід врахувати:

1) До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2022 податковий (звітний) рік не включаються доходи у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів.

Під це виключення доходів підпадають доходи, отримані особами, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави:

— самим платником податків,

— членами його сім'ї першого ступеня споріднення.

Водночас дія такого звільнення поширюється на всі форми надання зазначеної допомоги, у тому числі в разі її одержання:

— як додаткове благо,

— від іноземних компаній, організацій, які згідно із законодавством відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність (п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ).

2) Звертаємо увагу на норму, яка спрощує наше життя під час декларування: ДПСУ не має права вимагати від платника податку надання документів та/або їхніх копій для документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки.

Це правило діє, якщо такі документи містяться в автоматизованих інформаційних і довідкових системах, реєстрах, банках (базах) даних органів державної влади та/або органів місцевого самоврядування, інформацію з яких безоплатно отримують контролюючі органи відповідно до ПКУ та яка міститься в інформаційних базах ДПСУ (пп. 166.2.3 ПКУ).

Податкові пільги на волонтерські витрати

03.09.2022 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України" від 15.08.2022 р. № 2520-IX.

Цим законом ПКУ доповнили нормами, які виводять з-під оподаткування:

кошти або вартість майна (послуг), що надаються фізособі-волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, у частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов'язаних із наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону № 3236 (пп. 165.1.64 ПКУ);

відшкодування неприбутковою організацією фізособі-волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, пов'язаних із наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені ст. 11 Закону № 3236 (пп. 165.1.65 ПКУ).

Статус постраждалого від війни як додаткова пільга

Відповідно до Закону № 2520, у пп. 170.7.2 ПКУ з'явилась вимога підтверджувати статус платника податку – отримувача благодійної допомоги.

Для цього у вказаний пп. 170.7.2 ПКУ включили положення, які зобов'язують Кабмін визначити порядок підтвердження статусу постраждалого внаслідок збройної агресії рф у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Водночас до появи такого порядку, під час дії воєнного стану статус постраждалого надавачам цільової або нецільової благодійної допомоги доведеться визначати самостійно (п. 25 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ).

То згідно з оновленим пп. 170.7.2 ПКУ «не включається до оподатковуваного доходу цільова або нецільова благодійна допомога, що надається платнику податку, який постраждав внаслідок:

в) збройної агресії РФ у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Важливі нюанси:

1) Благодійна допомога, що надається на зазначені цілі, повинна розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

2) Для цілей пп. 170.7.2 ПКУ вважається цільовою благодійною допомогою та не підлягає оподаткуванню профспілкова виплата, здійснена за рішенням профспілки, прийнятим в установленому порядку на користь члена такої профспілки, який має статус постраждалого внаслідок обставин, зазначених у пп. 170.7.2 ПКУ.

Звільнення від оподаткування благодійної допомоги

Не буде оподатковуватися відповідно до пп. 165.1.54 ПКУ сума (вартість) благодійної допомоги:

а) виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, в порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", на користь:

— учасників бойових дій;

— працівників підприємств, установ, організацій, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, у забезпеченні здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії;

— або на користь членів сімей таких учасників бойових дій;

— фізичних осіб, які мешкали на території Автономної Республіки Крим та вимушено покинули місце проживання у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, визначеної Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України";

б) отриманої благодійниками — фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції, у розмірі, фактично використаному на такі цілі, та на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників, пов’язаних із наданням зазначеної благодійної допомоги;

в) виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками — фізичними особами, у порядку, визначеному Законом України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", на користь:

— учасників бойових дій, або на користь членів сімей таких учасників бойових дій;

— працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів їхніх сімей;

— фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Як зареєструватися волонтером

Відповідно до п. 2-1 розд. VII «Прикінцеві положення» Закону України від 05.07.2012 р. № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації», реєстр волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ формується і ведеться ДПС, та оприлюднюється на її офіційному вебсайті.

Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів визначається Наказом Мінфіну від 30.10.2014 р. №1089.

Тож що варто знати про цей порядок:

1) Для включення до Реєстру волонтерів благодійник – фізична особа подає до контролюючого органу заяву у паперовій або електронній формі із зазначенням:

— реквізитів рахунків, відкритих у банках на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності,

— та реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта.

2) Включення до Реєстру волонтерів здійснюється впродовж одного робочого дня.

3) Витребування інших відомостей та документів, не передбачених п. 2-1 розд. VII «Прикінцеві положення» Закону №5073, забороняється.

Тобто Законом №2757-ІХ скасовано подання разом із заявою:

— копії документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків,

— копії документа про серію та номер паспорта,

— довідки з банку щодо відкриття на ім’я такого волонтера рахунку, призначеного для здійснення благодійної діяльності.

Ці дані зазначають безпосередньо у заяві.

4) До доопрацювання відповідного програмного забезпечення заяви подаються в паперовій формі, за формою №1-РВ з позначкою «Включення до реєстру», встановленою Наказом Мінфіну від 30.10.2014 р. №1089.

5) Водночас з метою забезпечення дотримання положень Закону №2757, контролюючі органи приймають заяви, подані у паперовій формі, без додатків.

ДПСУ створює та адмініструє Реєстр волонтерів в електронній формі та щодекади оприлюднює на вебпорталі ДПС відомості з Реєстру волонтерів.

Додаткові пільги з декларування

Згідно з законопроєктом № 7632 від 03.08.2022, який очікує на підпис Президента України, п. 179.2 ст. 179 ПКУ викладуть у такому вигляді:

Відповідно до цього Кодексу обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, крім випадків, коли подання податкової декларації прямо передбачено цим Кодексом, якщо такий платник податку отримував:

— доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з цим Кодексом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

— доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

— доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього Кодексу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;

— доходи у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 цього Кодексу.

Також податкова декларація не подається у випадках, прямо передбачених ПКУ.

У разі якщо платник податку зобов’язаний подавати податкову декларацію відповідно до інших положень цього Кодексу, то в ній поряд з іншими доходами зазначаються доходи, передбачені п. 179.2 ст. 179 ПКУ.

Тож після підписання Закону Президентом варто буде враховувати ці положення щодо декларування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]