Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2019 12:52

Як отримати в Польщі грант ЄС для бізнесу?

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Важливою перевагою ведення бізнесу в Польщі є можливість для місцевих підприємств скористатися спеціальними грантовими бізнес-програмами ЄС.

Важливою перевагою ведення бізнесу в Польщі є можливість для місцевих підприємств скористатися спеціальними грантовими бізнес-програмами ЄС.

В період з 2004 до 2014 року з фондів ЄС на розвиток Польщі було виділено 82,2 млрд. євро, завдяки чому реалізовано близько 172 тис. різного роду проектів.

Станом на сьогодні, діє програма фінансування на 2014-2020 роки, в рамках якої Польща отримає ще 82,5 мільярда євро.

Зазначені кошти фондів ЄС заплановано використати на розвиток нових наукових досліджень та їх комерціалізацію, ключові мережі автомобільного сполучення, розвиток інноваційного підприємництва, екологічно-безпечний транспорт, запровадження цифрових та Інтернет технологій в сфері державного управління та місцевого самоврядування Польщі, створення нових робочих місць тощо.

В рамках нової Програми передбачено реалізацію шести державних операційних програм, з яких одна власне для східних воєводств Польщі:

1. Операційна Програма: Інтелектуальний Розвиток– покликана підтримувати наукові дослідження, розробку нових, інноваційних технологій та заходів з підвищення конкурентоспроможності малих і середніх підприємств. Основна мета програми полягає в стимулюванні інновацій в польській економіці шляхом збільшення приватних інвестицій у дослідження і розвиток, створення попиту підприємств на інновації.

Заплановані сфери підтримки включають в себе:

- будівництво нових і зміцнення існуючих зв’язків між науковим сектором і підприємствами;

- розвиток інноваційних підприємств;

- підвищення якості досліджень та становище національних науково-дослідних підрозділів в рамках Європейського дослідницького простору.

2. Операційна Програма: Знання, Освіта, Розвиток – підтримуватиме наступні напрямки:

- зайнятість і мобільність робочої сили,

- соціальна інтеграція соціально-незахищених верств населення, боротьба з бідністю;

- інвестування в освіту, формування навичок і систем безперервного навчання;

- підвищення справності та ефективності держави;

3. Операційна Програма: Інфраструктура і Довкілля– орієнтується на подальший розвиток транспортної інфраструктури та енергетичної безпеки, реалізації заходів з охорони довкілля та підтримки екологічно орієнтованого сільського господарства.

4. Операційна Програма: Цифрова Польща – фінансова підтримка виділяється на створення умов для широкого використання технології за допомогою: загального доступу до високошвидкісного Інтернету, розвиток електронного уряду та самоврядування, залучення широкого кола людей до використання Інтернет-сервісів.

5. Операційна Програма: Східна Польща – це додатковий інструмент фінансової підтримки п’яти східних воєводств Польщі (Люблінського, Підляського, Підкарпатського, Свентокшиського, Вармінско-Мазурського), який має доповнювати і підсилювати дію європейської фінансової допомоги Польщі. Основна мета програми – підвищення конкурентоспроможності та інноваційності макро-регіону Східної Польщі.

6. Операційна Програма: Технічна Допомога – інструмент допомоги установам, що здійснюють управляння фондами ЄС та забезпечують реалізацію проектів, що цими фондами фінансуються. В рамках програми реалізуватимуться заходи щодо широкого інформування різних груп населення про можливості отримання в Польщі фінансової допомоги ЄС.

Як вбачається з наведеної інформації, обсяг фінансування ЄС в економіку Польщі в даний час є досить значним. Особливістю такого фінансування є те, що кошти з фондів ЄС надаються не безпосередньо державі, а різного роду підприємствам установ та організаціям для реалізації визначених перспективних проектів в тій чи іншій галузі.

Таким чином бізнес, який працює на території Республіки Польща, якщо його діяльність дотична до програм, які реалізуються в Польщі за кошти фондів ЄС – може взяти участь у відповідних грантових бізнес-проектах та отримати додаткове фінансування.

З іншого боку, частина вказаних програм спрямована безпосередньо на стимулювання та розвиток бізнесу в Польщі, підвищення його конкурентоздатності та інноваційності. А це, в свою чергу, відкриває додаткові можливості для отримання фінансування бізнесу різних сфер та видів діяльності.

Ключовими проблемами на шляху отримання грантового фінансування з фондів ЄС, що актуальні як для українського так і польського бізнесу, є пошук підходящої програми, коректне складення та подання грантового проекту, обґрунтування кошторису тощо.

Для вирішення таких проблем, на території Польщі працюють чимало компанії, які надають послуги для бізнесу по пошуку та отриманню грантового фінансування з фондів ЄС.

Такі компанії аналізують бізнес ідею клієнта на предмет можливості претендувати на грант ЄС, здійснюють пошук підходящої грантової програми, правильно формують проект для подання заявки на участь в конкурсі, у випадку виділення гранту – супроводжують реалізацію проекту, готують необхідну звітну документацію для донорів після реалізації гранту.

Як правило, пошук підходящої грантової програми для клієнта здійснюється такими компаніями безкоштовно. Вартість написання та подання проектної документації залежить від обсягу фінансування, що планується одержати, та починається з 2000 zl. Якщо заявник отримує відмову з причин некоректного складення проекту – кошти, як-правило, повертаються. У випадку одержання фінансування від ЄС, компанії-посереднику додатково доведеться сплатити т.з. «succes fee» – платіж в розмірі 3-5% від одержаної суми.

Пропозиції на ринку є різні. Бізнесу, який має намір спробувати свої сили в одержанні дофінансування від ЄС, безперечно варто обрати фахового консультанта, що на постійній та професійній основі здійснює пошук грантових програм, підготовку проектів та подальший їх супровід. Обираючи такого консультанта доречним буде віддати перевагу фірмі, яка довший час працює в даній сфері та має певну кількість позитивно реалізованих кейсів. Водночас, кращим є також той фахівець, який більшу частину своєї винагороди одержуватиме не від написання проекту, а від процесу супроводу виграшного гранту. В такому випадку, консультант ретельніше підходитиме до аналізу спроможності Вашого бізнесу виграти грант, а не намагатиметься просто «продати» Вам послугу по написанню проекту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]