Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.05.2023 17:32

Комплаєнс як невід’ємна частина реформи Укроборонпрому

Начальник управління з комплаєнсу ДК "Укроборонпром"

Важливо побудувати надійну комплаєнс-систему, здатну запобігати корупції та виявляти її.

Сьогодні Укроборонпром та його підприємства працюють у посиленому режимі, щоб забезпечити потреби Сил безпеки та оборони України в необхідних озброєннях та військовій техніці. Розгорнута боєприпасна програма, цілодобово триває відновлення бронетранспортерів, танків, літаків, систем ППО тощо. Водночас триває й реформа державного оборонно-промислового комплексу, яку війна уповільнила, але не зупинила. Так-от суттєвою частиною трансформації державної оборонки є створення на всіх рівнях потужної внутрішньої антикорупційної функції – комплаєнсу.

На жаль, корупційні ризики в ОПК були, є і нікуди не зникнуть, і для того, щоб максимально запобігати їм, життєво необхідна стала та ефективна  система протидії. 

Визнання власних проблем і правдиве розкриття реальної ситуації – перший крок до зміцнення довіри з боку держави, громадськості та міжнародних партнерів. До прикладу, лідери світової оборонної галузі Lockeed Martin Corporation і Northrop Corporation свого часу пройшли непростий шлях з гучними корупційними скандалами. Але це лише надало імпульсу для подальшого розвитку компаній та призвело до появи Закону США про корупцію за кордоном (FCPA - Foreign Corrupt Practice Act).

Проте лише одного визнання власних проблем недостатньо. Важливо побудувати надійну комплаєнс-систему, здатну запобігати корупції та виявляти її.

Дієвість цієї системи у компаніях експерти оцінюють за трьома критеріями: 

1. якість програми комплаєнсу;

2. достатність фінансування та підтримки;

3. ефективність практичного застосування. 

Якість програми комплаєнсу 

Під час її розробки необхідно врахувати фактичні та потенційні ризики, з якими компанія стикається у щоденній діяльності. Слід чітко визначити, на яких етапах є ризик хабарництва та обходу чинних нормативних актів.

Не менш важливими є створення та впровадження Кодексу корпоративної етики, комплаєнс-політики та відповідних внутрішніх процедур.

Про запроваджену програму слід повідомляти працівників компанії та, за необхідності, ділових партнерів. Зазвичай це відбувається під час тренінгів, які необхідно проводити періодично онлайн чи офлайн.

Компанія повинна започатковувати ділове партнерство з контрагентами лише за умови їх належної перевірки щодо репутаційних і корупційних ризиків. Більш того, навіть після початку роботи з новим партнером важливо постійно тримати руку на пульсі: моніторити стан його справ у бізнесі та дотримання ним законодавства.

Ще один важливий момент – компанія має забезпечити всім працівникам можливість конфіденційно та безпечно повідомляти про потенційні або наявні порушення. 

Достатність фінансування та підтримки 

Вкрай важлива підтримка керівництва, його прихильність до прозорості та нульова толерантність до будь-яких проявів корупції. Таким чином, топ-менеджмент створює правила гри, які розповсюджуються на всю компанію та її персонал, стають частиною корпоративної культури та бізнес-процесів.

Проте будь-якої офіційно задекларованої та запровадженої програми буде недостатньо, якщо вона залишиться тільки на папері. Керівництво має пам’ятати, що чим більша компанія, тим більше уваги потребує антикорупційна складова. Наприклад, міністерство юстиції США вважає, що обсяг ресурсів, спрямованих на роботу комплаєнсу, повинен перебувати у прямій залежності від доходу компанії та кількості її працівників. 

Ефективність практичного застосування 

Після успішного впровадження комплаєнс-системи її слід час від часу переглядати та доповнювати відповідно до останніх оновлень законодавства, виявлених ризиків і слабких зон з огляду на антикорупційне законодавство країни, принципи ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку), антимонопольне регулювання тощо.

Ключовим моментом є те, що внутрішні розслідування і робота із запобігання та усунення ризиків не перетворюються на формальні процедури заради процедур, а є ефективними інструментами, що мають реальні та вимірювані результати.

Сьогодні Укроборонпром прагне побудувати надійну комплаєнс-систему. На першому етапі комплаєнс-офіс підготував методологічну базу та започаткував ключові процеси у самому Концерні. Після перетворення Укроборонпрому в акціонерне товариство та формування нового складу наглядової ради, наступним кроком стане розповсюдження цих ініціатив на всі оборонні підприємства, які увійдуть до складу нової оборонної компанії.

Незалежний комплаєнс-офіс має стати запорукою прозорості діяльності компанії та сприяти зміцненню наших позицій на світовому ринку. Крім того, це підвищить рівень довіри з боку суспільства, органів державної влади, інвесторів, партнерів і клієнтів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]