Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.10.2019 18:36

Навіщо Міністерству оборони власна антикорупційна "інквізиція"?

К.ю.н., заступник начальника Департаменту захисту економіки Нацполіції України (2015-2016)

Замість того, щоб створити за міжнародними зразками військову поліцію з правом досудового розслідування військових злочинів, керівництво МО вирішило створити свій власний антикорупційний орган

Кілька днів тому у парламентському комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки заявили, що планують створити робочу групу для напрацювання законопроекту про військову поліцію. На перший погляд – цілком логічний законодавчий крок. Адже питання давнє і потребує вирішення. Ще з 2002 року в ЗС України існує Військова служба правопорядку (ВСП), яка слідкує за порядком в армії, дотриманням військовослужбовцями  Статуту Збройних сил. У 2015 році законодавці замислились над реформуванням ВСП у Військову поліцію. Тоді й  з‘явився відповідний законопроект №1805 від 21.01.2015, який  пропонував сформулювати повноваження військової поліції. «Військова поліція — це військове правоохоронне формування, призначене для забезпечення правопорядку серед громадян України, які є військовослужбовцями, військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ними зборів (далі — військовослужбовці), запобігання, виявлення кримінальних та інших правопорушень вчинених військовослужбовцями, а також працівниками та державними службовцями МО України і ЗСУ, їх розкриття і припинення, забезпечення безпеки дорожнього руху військових транспортних засобів, захисту прав і свобод військовослужбовців та військового майна від протиправних посягань, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам та припиненні протиправних дій військовослужбовців і цивільних осіб на військових об'єктах". 

Важливо, що  законопроект №1805 планував  наділити військову поліцію, окрім стандартних функцій, які притаманні їй у інших країнах світу, ще додатковими повноваженнями.Мова йде про  досудове  розслідування корупційних злочинів, вчинених державними службовцями та працівниками Міністерства оборони України та ЗСУ під час виконання ними службових обов’язків або в розташуванні військової частини чи на військових об’єктах. 

Тоді громадськість та експертне середовище заявили, що в такому вигляді законопроект містить чималі корупціогенні фактори. Перший фактор міститься у наданні Міністру оборони України повноважень на свій розсуд визначати чисельність Військовоїполіціїта утворювати структурні підрозділи Військовоїполіціії. А ось другий фактор саме  у наданні Військовій поліції права розслідувати корупційні злочини, скоєні працівниками Міністерства оборони, підрозділом якого є Військова поліція. Саме це стало основним «каменем спотикання», через який тоді законопроект так і не прийняли, а прийняття закону про військову поліцію відтермінували на довгі 4 роки. 

Всі ці роки в сфері військової юстиції, в принципі, як і у всій правоохоронній сфері царює хаос та повне переплетення повноважень між органами. При цьому жоден з них не відповідає конкретно за той чи інший сектор.Тож що ми маємо? 

По-перше, є НАБУ, яке згідно ч.5 ст.216 КПК має широкі процесуальні повноваження щодо досудового розслідування корупційних злочинів, в тому числі вчинених державними службовцями та працівниками Міністерства оборони України та Збройних Сил України. 

По-друге, маємо ДБР, яке згідно ст.5 Закону «Про ДБР» має повноваження щодо розслідування військових злочинів.

По-третє, маємо ВСП, яка з 2012 року втратила повноваження щодо будь-якого досудового розслідування та практично стала звичайним підрозділом ЗСУ.

По-четверте, маємо проблему, що ДБР й нині повноцінно не запрацювало і по суті під час війни, військові злочини немає кому розслідувати. Тому цю функцію  сьогодні намагаються виконувати: Національна поліція,  СБУ, органи військової контррозвідки, Військова служба правопорядку ЗСУ. 

Тут би новій законодавчій владі взятися за розум та почати виправляти помилки попередників. Але схоже йдуть також хибними стежками і ще більше заплутують структуру правоохоронної системи.

Кілька днів тому новий міністр оборони Загороднюк у власному інтерв‘ю заявив, що Міністерство оборони України подасть законопроект про створення військової поліції,яка… протидіятиме корупції в армії. Пряма мова Загороднюка: "Є всі органи, які необхідні для закриття питання. Ми подаємо закон про військову поліцію, сподіваємося, він пройде. Потрібна нова антикорупційна програма — її треба переписувати."

Замість того, щоб створити за кращими міжнародними зразками військову поліцію з правом досудового розслідування військових злочинів, керівництво Міноборони вирішило створити свій власний, підпорядкований тільки йому черговий антикорупційний орган? Інакше - навіщо туди приплітати повноваження у розслідуванні корупційних злочинів, коли є НАБУ?! 

Дуже хочеться вірити, що все це лише заяви про «апетити» певних чиновників, які не будуть втілені у тексті реального закону про військову поліцію. І це вже завдання для профільного комітету Верховної Ради, в рамках якого і створюється аж ціла Робоча група по розробці цього законопроекту. В іншому випадку не уникнути поглиблення хаосу та конфлікту повноважень в антикорупційній та в цілому правоохоронній системі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]