Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.09.2022 21:54

Роль реєстрів в накладенні санкцій на російський бізнес

Старший менеджер з розвитку бізнесу компанії LEXTENSIO

Все більше юрисдикцій починає вводити реєстри кінцевих власників юридичних компаній.

Вперше термін бенефіціарний власник було вжито в 1966 році в одному з протоколів до Договору «Income Tax Treaty» між Британією та США. Згодом було розроблено більш детальне визначення поняття кінцевого бенефіціарного власника. Відповідно до Третьої Директиви 2005/60/EC  Європейського парламенту, під поняттям бенефіціарний власник варто розуміти фізичну особу, яка володіє не менше, ніж 25 % акцій, яка в кінцевому результаті контролює та володіє юридичною особою  і від імені, якої здійснюється основна діяльність цієї юридичної особи.

Все більше юрисдикцій починає вводити  реєстри кінцевих власників юридичних компаній. Це пов’язано зі вступом у дію 26.06.2017 року, четвертої AML Директиви 2015/849 ЕС, яка вводить більш жорсткі правила  боротьби з фінансуванням злочинності та відмивання нелегальних доходів.
Тепер всі країни учасниці зобов’язані передавати та зберігати відомості про справжніх власників бізнесу. Такі реєстри уже почали працювали в декількох юрисдикціях.

Чи публічна інформація в реєстрах?

Щодо доступу до інформації з реєстру, то варто зазначити, що їх поділяють  на такі, інформація в яких публічна і доступна абсолютно кожному користувачеві (Латвія), на такі інформації з яких можна отримати лише за запитом державних органів інляндія, Іспанія), та на такі, в яких користувач може отримати інформацію  за додаткову плату (Естонія, Нідерланди, Бельгія, Австрія)

Нещодавно стало відомо, що з 1.06.2022 року в Кіпрському реєстрі бенефіціарних власників також з’являється послуга платного запиту.

Для того, щоб отримати інформацію про кінцевого власника компанії буде необхідно подати письмову заявку в Department of Registrar of Companies and Intellectual Property of the Ministry of Energy, Commerce and Industry та здійснити оплату збору.

Як реєстри можуть допомогти у боротьбі з російським бізнесом?

Якщо раніше такі новини викликали бурю незадоволення у  власників бізнесу, то з моменту вторгнення Росії на територію України, існування таких реєстрів стало дуже корисним у накладенні санкцій на російських власників бізнесів, оскільки окрім загальної інформації про імена та дати народження до реєстру також подається інформація про громадянство кінцевого бенефіціарного  власника, а також про його фактичне місце проживання.

Ні для кого не секрет, що з початку повномасштабної війни  Росією на величезну кількість російських компаній уже було накладено санкції. Повний перелік санкцій, що були накладені можна знайти на сайті Єврокомісії. Проте, в такому випадку ми говоримо про санкції, що були накладені виключно на гігантів бізнесу і виникає логічне питання: невже російські власники  середнього та малого бізнесу досі мають можливість спонсорувати цю війну. Зараз ніхто не може змусити провайдерів реєстраційних послуг припинити співпрацю з певними клієнтами, це питання досі залишається на совісті та на індивідуальній відповідальності кожного окремого провайдера чи секретаря. Проте, також варто зазначати, що вже розробляється новий пакет санкцій, відповідно до якого буде встановлена заборонена по наданню певних видів послуг клієнтам з Російської Федерації. 

Однак, кожен в праві сам вирішувати, з ким він хоче продовжувати співпрацю, а з ким у співпраці поставити крапку. Саме на цьому етапі на допомогу приходять реєстри по яким дуже легко простежити зв’язки між секретарськими компаніями та кінцевими бенефіціарними власниками. Для нашої компанії справжнім помічником став український сервіс перевірки контрагентів Youcontrol, якій дає можливість міжнародного пошуку даних з багатьох реєстрів світу, використовуючи лише одну платформу. Окрім того, якщо ви хочете провести комплаєнс своїх українських контрагентів на предмет їх зв’язку з державою агресором, платформа також пропонує «репутаційний пошук».

Війна змусила кожну компанію, яка піклується про свою репутації змінити свої комплаєнс правила, та додати до них, як мінімум один додатковий пункт.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]