Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.01.2020 14:27

Як законодавчі зміни роблять неможливою реєстрацію ОСББ

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

Верховна Рада активно змінює закони. Але чи йдуть на користь ці зміни?

У жовтні Верховна Рада прийняла закон, яким було внесено зміни до великої кількості законодавчих актів з метою захисту права власності. Зокрема, Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» доповнили наступними пунктами (ч. 5 ст. 6 Закону):

«У разі подання документів для проведення державної реєстрації уповноваженою на те особою встановлюється обсяг повноважень такої особи на підставі документа, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи.

Для цілей проведення реєстраційних дій документом, що підтверджує повноваження діяти від імені іншої особи, є документ, що підтверджує повноваження законного представника особи, нотаріально посвідчена довіреність або відомості з Єдиного державного реєстру про особу, яка уповноважена діяти від імені особи.»

Тепер уявімо ситуацію, коли ми створюємо об'єднання співвласників. ОСББ створюється власниками квартир та нежитлових приміщень будинку, а їх може бути 20, 50, 100, 200, 500 та більше, в залежності від того, скільки квартир набудував забудовник і скільки будинків вирішили об’єднатися в одне ОСББ.

Згідно із Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», на установчих зборах співвласники своїм рішенням надають повноваження певній особі для оформлення протоколу та подання документів для державної реєстрації ОСББ.

Здавалося б, усе просто, але тепер давайте поєднаємо положення Закону про ОСББ і ці нові норми, які внесли до Закону про державну реєстрацію. Поєднали?

Виглядає це наступним чином. У зв’язку з новими положеннями, коли ви приходите до реєстратора з пакетом документів для реєстрації ОСББ, він має перевірити ваші повноваження на подання цих документів. Тоді як у законі чітко прописано, що для цілей державної реєстрації є 3 типи документів, що могли би підтвердити ваші повноваження. Це може бути або документ, що підтверджує повноваження законного представника особи (для довідки: законні представники можуть бути у недієздатних та обмежено дієздатних осіб, наприклад батьки є законними представниками своїх малолітніх дітей). Це може бути нотаріально посвідчена довіреність, або ж відомості з Єдиного державного реєстру про особу, яка уповноважена діяти від імені іншої особи (враховуючи, що ми тільки створюємо юридичну особу, то у реєстрі не може бути ніяких відомостей). Виникає питання: який з цих документів може підтвердити повноваження представника співвласників, які вирішили створити ОСББ? Таким документом може бути лише нотаріально посвідчена довіреність, яку необхідно отримати від усіх співвласників, які брали участь у створенні ОСББ. Це практично неможливо, враховуючи кількість співвласників, які беруть участь у створенні ОСББ і вартість нотаріального посвідчення довіреності. І навіть якби це можна було би реалізувати - виглядає така ситуація як повна маячня, оскільки співвласники вже своїм протокольним рішенням, засвідченим їхніми особистими підписами, уповноважили певну особу для подання документів для проведення державної реєстрації.

Фактично, завдяки таким нормам, прописаним у законі про державну реєстрацію юридичних осіб, реєстрація ОСББ стала майже неможливою справою. Зараз є нотаріуси, які на свій страх та ризик проводять реєстрацію ОСББ без нотаріально посвідчених довіреностей від усіх співвласників, але їх послуги коштують від 2000 гривень, а безоплатна реєстрація у реєстратора неможлива через те, що усі реєстратори вимагають нотаріальні довіреності від співвласників.

Що в таких умовах робити співвласникам, які наважилися на створення ОСББ? Не впадати у відчай, а готуватися до захисту своїх прав. Звертатися до нотаріусів, а у випадку отримання відмови від реєстраторів - оскаржувати їх. Я особисто готова зайнятися оскарженням відмови у реєстрації ОСББ з цих причин, якщо хтось уже отримав таку відмову.

Ця ситуація іще раз підтверджує сумне правило: питання захисту ОСББ - це справа самих ОСББ. Але надія на зміни є, тож будемо працювати над цим разом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]