Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.03.2020 11:02

Що не так з відводом упередженого судді, прокурора чи слідчого?

Адвокат, керуючий партнер Адвокатського об'єднання "OK LEGAL"

Навіть право, яке вже багато років записане в законі не буде діяти, якщо воно не вигідне тим, хто має владу та вплив. Щоб якесь право діяло за нього завжди боролися.

У кримінальному провадженні підозрюваний та обвинувачений мають право заявити відвід слідчому, прокурору чи судді якщо вони якось заінтересовані чи упереджені. І випадки, коли таким правом треба скористатися трапляються досить часто.

Та чи можливо записати в законі всі випадки, коли суддя чи прокурор буде вважатися заінтересованим або упередженим? Ні, бо їх може бути дуже багато. Саме тому серед досить вузького переліку підстав для відводу у законі також зазначено, що недовіра судді чи прокурору може бути висловлена за наявності інших обставин, які викликають обґрунтовані сумніви у їхній неупередженості (статті 75 та 77 КПК).

Так як "інших" обставин може бути багато, то очевидно, що перелік підстав для відводу є невичерпним. Та чимала судова практика підтверджує протилежне. Багато суддів вважають перелік підстав для відводу вичерпним.

Візьмемо реальну ситуацію, коли заінтересованим у кримінальному провадженні був не сам близький родич прокурора, а його багаторічний бізнес-партнер. Очевидно, що такі обставини обгрунтовано ставили під сумнів неупередженість прокурора, хоча й не прописані в законі серед підстав для відводу. Натомість, суддя вирішив, що перелік підстав для відводу вичерпний і залишив прокурора далі керувати розслідуванням. 

Наведений випадок далеко не поодинокий. Вже роками існує усталена традиція звужувати ваше право на неупереджене розслідування та судовий розгляд. Неписана домовленість суддів не помічати писаного права. 

Як бачимо, навіть за існуюче право на відвід ще треба боротися. Інакше неупередженого слідства і справедливого суду доведеться чекати бознаскільки. Тож команда OK LEGAL почала свою маленьку боротьбу за право на відвід. Ми звернулися і отримали наукове роз'яснення з приводу вичерпності та невичерпності переліку підстав для відводу від кращого в нашій країні фахівця з логіки, доктора філософських наук Щербини Олени Юріївни. 

Тепер кожного разу, коли заявляємо відвід прокурору, слідчому або судді, додаємо копію авторитетного наукового роз'яснення про невичерпність переліку підстав для відводу. Хоча для нас і так це було зрозуміло. Бо ж написано в законі, що підставою для відводу можуть бути інші (не перелічені) обставини, які викликають обґрунтовані сумніви в неупередженості судді, прокурора чи слідчого. Та заради утвердження права і здорового глузду ми готові заново доводити тисячолітні аксіоми. 

Публікуємо тут наукове роз'яснення та закликаємо колег правників і не тільки, використовувати та посилювали боротьбу за право. 






Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]