Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2020 11:38

Медіатренінги, як протидія дилетантству в індустрії

Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

Їм довіряють більше за Нацполіцію та облдержадміністрації. Довіра до них вища ніж до прокуратури й судів. Навіть центральні медіа поступаються їм у прихильності глядача. Все це – про регіональні ЗМІ.

Ці медіа, зазвичай, невеликі, але їх багато. Тільки в проєкті “Media Change Ukraine” їх 131. І вони формують суспільну думку на місцях. Через регіональні ЗМІ люди бачать себе, свої історії  і, відповідно, вірять у те, що саме регіональні ЗМІ можуть розв'язувати проблеми.

Водночас,  регіональні ЗМІ іноді виглядають кинутими напризволяще зі своїми проблемами: браком коштів і кадровим голодом, залежністю від власників та тиском з боку влади, пошуком тем для новин та програм, створенням свого якісного контенту.  

Усі ці речі мені знайомі дуже добре, бо з більшістю з них я сам стикався, за часів керівництва регіональним телеканалом. Тому саме курс медіатренінгів став логічним продовженням проєкту “Media Change Ukraine”. 

Звичайно, було б правильніше зібрати команду та поїхати на місця: в Конотоп та Могилів-Подільський, Куп’янськ та Чернігів, Суми та Кропивницький, Чернівці та Полтаву, але – карантин. Тому  зібралися ініціативною групою, визначили теми й провели серію вебінарів для працівників місцевих медіа. Учасниками стали директори та продюсери, журналісти та редактори, керівники відділів, юристи. По три сесії тренінгів щовівторка протягом півтора місяця

Наші медіатренінги - це не просто лекції, а й розмови. Бесіди сотень людей. Із живими прикладами та запитаннями. Це зрозуміло, бо теми вебінарів стосувалися діяльності компаній, редакцій, медійників напряму.

Якими мають бути регіональні новини та медіа в сучасних умовах? Як працювати редакціям в передвиборчій та виборчий період? Як позиціонувати себе в соцмережах і розвивати медіа в інтернеті? Як використовувати прийоми сторітелінгу – про всі ці теми говорили люди з досвідом, з досягненнями у вигляді «Телетріумфів» та «Честі професії», кейсами побудови телеканалів з нуля в різних регіонах України, створення найбільш відомих  рекламних кампаній України. Разом зі мною, тренерами вебінарів були Сергій Мамаєв, Андрій Богданович, Дарина Романська, Ганна Літвіщенко, Валерій Примост – фахівці, з необхідним досвідом та успішними історіями.

До речі, успішних історій, завдяки таким вебінарам, стало більше. Ось, наприклад, проблема контенту. Регіональні медіа отримали контакти дистриб’юторів, які зможуть поліпшити якість ефіру на місцях за допомогою художніх та документальних фільмів, різножанрових програм. Чи - визначення аудиторії? Адже, часто компанія не може стати успішною саме тому, що не розуміє для кого вона працює, хто її глядач. Після вебінарів компанії отримали чіткий алгоритм для визначення.

Чи та ж взаємодія з інтернет-ресурсами? Як подавати контент, як його обробляти, що і коли виставляти в різних соціальних мережах, як подавати одну й ту ж інформацію для різних платформ? Які нові тренди в інформаційному мовленні? На всі ці запитання відповіли Сергій Мамаєв, Андрій Богданович, Дарина Романська.

Юридична допомога - її місцеві ЗМІ потребують, як ніколи. Подекуди низький рівень юридичної грамоти призводить до того, що влада перешкоджає діяльності медіа, а журналісти не можуть користуватися своїми правами і це призводить до замовчування десятків важливих тем. Буквально постатейно учасники вебінару розбирали законодавство з Ганною Літвіщенко. Так, цікавим виявилося розслідування, скільки ж в Україні стратегічних об’єктів, на які потрібні дозволи для журналістів? Таке питання виникло через те, що керівництво або співробітники різних підприємств, закладів, вокзалів не пускають журналістів аби ті знімали на території. І вказують: «Вам не можна, бо це стратегічний об’єкт». Але ні, в законі є перелік стратегічних об’єктів і він обмежений. І, звісно, в цьому переліку немає підприємств, що перешкоджають діяльності кореспондентів. А це означає, що в регіонах просто маніпулюють недостатньою юридичною грамотністю місцевих ЗМІ.

І, окремо,  - вебінар сторітеллера, письменника, розробника промо серіалу «Слуга народу» Валерія Примоста. Козир місцевих ЗМІ  - це близькість до глядача або слухача. І це козир потрібно вдало розіграти. Як? Розповів Валерій Примост. Головний секрет – це історія про людину і через людину. Адже нас цікавлять події, в яких беруть участь такі ж, як ми й реагують, як і ми. В селищах, містечках, районах, областях таких історій – великий океан. І в цьому  - майбутній успіх регіональних ЗМІ. 

Розвиток місцевих медіа, регіональних мовників - це майбутнє  і української журналістики, і вітчизняного мовлення. Через розвиток  - шанс подекуди перейти від часів дилетантства до професійних і потужних гравців на медіаринку України, які стануть конкурентами та змусять розвиватися і центральні ЗМІ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]