Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.02.2021 11:45

Електронна комерція може зробити будь-який бізнес міжнародним

Директор з експортної електронної комерції Facebook у Центральній та Східній Європі

Поки підприємці шукають нові можливості для продажів, споживачі досліджують нові можливості для здійснення покупок і все частіше використовують для цього платформи соціальних медіа.

2020 рік був незвичайним у різних вимірах, і можна точно зауважити, що життя багатьох українців, так само як і людей по всій Європі, змінилося раптово та несподівано. Через запровадження локдаунів, виникла необхідність адаптувати до нових умов найрізноманітніші аспекти повсякдення. Карантинні обмеження мали вплив і на торгівлю, адже пандемія спричинила сейсмічні зрушення і в поведінці здійснення покупок по всьому світу. У зв’язку з цим впровадження електронної комерції  пришвидшилося на п’ять років та посилило формування тренду на транскордонну торгівлю. Останнім часом 38%[1] онлайн-покупців по всьому світу придбали щось із іншої країни. Поки підприємці шукають нові можливості для продажів, споживачі досліджують нові можливості для здійснення покупок і все частіше використовують для цього платформи соціальних медіа.

Все це сформувало унікальне становище українського бізнесу: за даними дослідження Euromonitor International, зафіксовані найвищі темпи зростання онлайн-продажів у Східній Європі в 2020 році. В Україні ці показники стали найвищими зі зростанням на приблизно 45% - до 8% від загальних роздрібних продажів. Продажі за кордон є частиною цих зусиль та амбіцій в Інтернеті. Однак, як завжди, коли ми говоримо про тривалу і далеку подорож, для досягнення успіху потрібні надійні партнери. І такими можуть стати платформи соціальних медіа.

Створення міжнародного бізнесу, зручного для споживачів

Пошук нових торгових можливостей за кордоном може врятувати багато підприємств, адже Інтернет пропонує майже незліченну кількість варіантів для розширення. Важливо, однак, розуміти, як вирізнятися серед такого розмаїття і не загубитися в ньому. «Глобальне дослідження роздрібної торгівлі» (the “Global Retail Re-emerge Study”)  демонструє 3 цікаві уявлення про споживачів, які можуть бути корисними для компаній, що прагнуть до транскордонного розширення.

Однією з найважливіших речей є мінімізація факторів, що стимулюють споживачів звертати увагу на іноземні бренди. Таким чином, ми помітили, що на великих ринках по всьому світу мотивація купувати товари з інших країн, в першу чергу, визначається, тим, чи є товари доступними на місцевому рівні. А це означає, що 41% респондентів купують товари за кордоном, оскільки не можуть їх отримати у себе вдома. Іншим фактором, на який вони зважають, є ціна товару у порівнянні з його вартістю на місцевому ринку.

Більше того, важливо, щоб присутність бізнесу в Інтернеті була зручною для споживачів з різних куточків світу. Покупці хочуть, аби цей досвід здійснення покупок був таким же легким, як і на місцевому рівні. Нікому не сподобається шукати товари мовою, якою він чи вона не володіє.  Близько двох третіх (63%) транскордонних покупців по всьому світу заявляють, що наявність версії їхньої рідної мови на вебсайтах чи в додатках є важливою для прийняття рішення про здійснення покупки. Це також важливо і для реклами в соціальних мережах: 55% респондентів воліють отримувати інформацію  рідною мовою.

Все це є підставою вважати, що сучасні споживачі в Інтернеті (також ті, хто здійснює покупки за кордоном) прагнуть комфорту: процес придбання товарів має бути приємним і легким. Це означає, що вони хочуть чіткого відстеження доставки (70%), розумного терміну доставки (76%), легкого повернення товару та коштів (76%), а також різних варіантів здійснення оплати (71%) та доставки (68%). Як тільки компанія пропонує все це, вона може продовжувати активне спілкування з майбутніми клієнтами.

Коли рекламуєте продукт, звертайтеся до правильної цільової аудиторії

Наразі понад 200 мільйонів компаній користуються безкоштовними інструментами Facebook. Звичайно, тому що це найпростіший спосіб для малого та середнього бізнесу не просто завоювати свою присутність в Інтернеті, але й розпочати транскордонну діяльність. Параметри таргетування та побудови аудиторії допомагають розпочати ефективну рекламну кампанію.

У Facebook рекламодавці можуть взаємодіяти з іноземною аудиторією, подібно до того, як працюють зі своїми нинішніми клієнтами у різних країнах. Опція глобального чи регіонального таргетування спрощує взаємодію з аудиторіями з різних країн. Відтак, можна легко знайти найкращих клієнтів незалежно від того, де вони перебувають. Оскільки у всьому світі 2,5 мільярди людей щодня користуються одним або кількома нашими додатками, потенціал у цьому точно є. Однак сьогодні метою компанії є не знайти людину, яка шукає товар, а запропонувати ідеальний продукт потрібній людині - ще до того, як вона почала його шукати.

Цей рік буде вимогливим для підприємців. Щоб дати компанії шанс, розпочніть його з нового, сміливого плану та не забувайте вражати клієнтів з усього світу.


[1] «Глобальне дослідження роздрібної торгівлі» від Ipsos (онлайн-опитування на замовлення Facebook).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]