Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2020 14:23

Аби президент був задоволений

Адвокат, к.ю.н., засновник і юридичний радник юридичної компанії "Катеринчук, Моор і партнери"

Стрімке падіння рейтингу президента з 73% до 52%, може спровокувати цілу хвилю різних кроків, щоб президент відчував себе в теплі і добрі і, не дай боже, не засмучувався.

Якщо проаналізувати все, що відбувається в країні останнім часом, то кидається в очі той факт, що люди, які приймають рішення, роблять все, аби лиш догодити президенту. Тільки б був задоволений президент.
 
Обіцяв президент знайти убивць Шеремета – влаштували прес-конференцію, на якій, по суті, презентували нерозслідувану справу. Але президент на прес-конференції подякував усім і виглядав задоволеним – виконав одну зі своїх обіцянок.
 
Обіцяв президент, що гривня не обвалиться після виборів. Завдяки спекуляціям з ОВДП, вона і не впала. Але наслідки для країни жахливі: добили вітчизняний експорт і зробили дірку в бюджеті у 115 млрд грн.
 
Обіцяв президент інвестиції – організували красиву подію, інвестиційний форум у Маріуполі із залученням міжнародних партнерів з красивою картинкою, слайдами. Але якщо копнути глибше, то маємо станом на сьогодні лише обіцянки запровадити посаду «інвестиційних нянь», а жодних кроків у створенні незалежної судової системи, що є основою покращення інвестиційного клімату, не відбувається. ВАКС не працює, антикорупційна діяльність - безрезультатна.
 
Обіцяв президент державу у смартфоні – вчора особисто презентував застосунок «Дія». Ініціатива звичайно хороша. Трохи ще недоопрацьована, правда. У ній відображені дані лише 2,5 млн водіїв із 9,5 млн. Але нічого – президент був задоволений, не дивлячись на те, що послуга держави неякісна.
 
Обіцяв президент дороги нові, сам запропонував 3 млрд доларів, які виплатить Росія, відправити на будівництво доріг – думаю так і буде. Бо ж треба, щоб президент був задоволений. А той факт, що в Державному бюджеті дірка у 115 млрд, то неважливо. І навіть той факт, що спрямування грошей «на дороги» суперечить Бюджетному кодексу, навряд чи зупинить оточення президента. Головне, щоб президент був задоволений.
 
Почалась хвиля показухи, щоб продемонструвати, що влада працює і завдяки її діям виконуються обіцянки президента. І оця діяльність, продиктована бажанням показати результати, спрямована навіть не на українське суспільство, а на президента. Лиш би він був задоволений.
 
Навіщо посадовці роблять таку ведмежу послугу президенту? Зрозуміло, що усі вони прийшли у владу завдяки йому, на його рейтингу. І тому вислужуватися хочуть перед ним, влаштовуючи все це «окозамилювання».
 
Але ж наша новітня історія нам чітко демонструє, що українських президентів часто губить «тепла ванна», яку влаштовують люди навколо, присипляють пильність. Особливо, якщо президент дійсно ще не розібрався в суті державних процесів. Цей шлях - згубний для державного діяча, який хоче увійти в історію, змінивши країну.
 
Стрімке падіння рейтингу президента з 73% до 52%, може спровокувати цілу хвилю різних кроків, щоб президент відчував себе в теплі і добрі і, не дай боже, не засмучувався.
 
Неприпустимо, щоб політика держави, особливо економічна, будувалась по принципу - лиш би президент був задоволений. Хотілося б нарешті побачити амбіційний план розвитку країни, а не ці фасадні «потьомкінські» реформи, в гарній цифровій обгортці.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]