Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2020 12:59

Бюро фінансових розслідувань - черговий іспит Зеленського

Адвокат, к.ю.н., засновник і юридичний радник юридичної компанії "Катеринчук, Моор і партнери"

Замкнути усю владу на собі – це ті ж старі граблі українських президентів, на які наступав майже кожен з них.

13 січня Фінансовий комітет ВРУ рекомендував не приймати закон про Бюро фінансових розслідувань, який був вже проголосований у першому читанні і остаточне рішення по якому мали приймати у сесійній залі парламенту 14 січня.

Законопроектом передбачалось створення Бюро фінансових розслідувань як центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовує та координує Кабінет Міністрів України через міністра фінансів.

Голова Фінансового комітету Гетьманцев інформацію підтвердив, але офіційно причину такого рішення не назвав. ЗМІ пишуть, що президент хоче подати власний законопроект, згідно з яким Бюро фінансових розслідувань буде підконтрольне Офісу Президента.

Ця історія нагадує з точністю 100% історію дворічної давнини, коли президент Порошенко подав невідкладно до парламенту законопроект про Національне бюро фінансової безпеки. Він теж хотів повного контролю над фінансовою розвідкою країни і мотиви його зрозумілі. У Порошенка, дякувати Богу, не вийшло створити кишеньковий орган, але й створення незалежного бюро, який би відстежував фінансові злочини, відклали.

Нова влада не чекала. Вже 2 жовтня під час славетного "турборежиму", законопроект про створення Бюро фінансових розслідувань авторства нардепів зі Слуги народу проголосували у першому читанні.

А тепер виходить, що сталося те, що стається з усіма президентами України: кожен з них хоче більше влади, більше впливу, більше важелів, більше узурпації.

Президент Зеленський вже виходив за межі своїх конституційних повноважень, коли хотів всупереч Конституції призначати голів НАБУ та ДБР.

Тепер він хоче створити підконтрольне собі Бюро фінансових розслідувань, що робить його абсолютно непотрібним за таких умов. Фінансова розвідка буде ефективною тільки у тому разі, коли буде незалежна від усіх органів влади. А розслідувати є що, повірте. За останні п’ять років з країни було виведено 10 млдр доларів.

Кожен український президент власноруч викладає собі по цеглинці шлях - або до слави, або до ганьби. Щоб бути по справжньому великим діячем, треба приймати такі рішення, які сприятимуть створенню незалежної правової системи, укріплюватимуть верховенство права. Це екзамен на зрілість. І якщо Зеленському вдасться переступити через свої власні амбіції, вистачить мудрості займатися своїми справами відповідно до Конституції, а не намагатись монополізувати владу, то це і буде тим потужним сигналом інвесторам, якого вони чекають. Інвестиції прийдуть лише тоді, коли тут буде верховенство права і незалежні правоохоронна і судова системи!

А замкнути усю владу на собі – це ті ж старі граблі українських президентів, на які наступав майже кожен з них.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]