Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2019 14:44

Парад непрофесіоналізму

Адвокат, к.ю.н., засновник і юридичний радник юридичної компанії "Катеринчук, Моор і партнери"

Якщо президент і його команда не візьмуться за економічні реформи уже зараз і причому у подвійному турборежимі, то місцеві вибори наступного року стануть для них холодним душем.

Українці назвали найвизначніші події року – вибори президента України і обмін полоненими. Тривожні сигнали в економіці люди поки що не помічають, а думка експертів з цього приводу тоне у створеній гарній картинці в інформаційному просторі: обмін полоненими, зачистка еліт, нові обличчя, турборежим роботи Верховної Ради, Нормандський формат, гучні заяви про реформи. 

Але індикатором успіху будь-якої влади завжди була і є економіка країни. Економічне зростання в Україні вище, ніж очікувалось. Світовий банк покращив прогноз щодо зростання ВВП з 3,4 до 3,6%. Але це ще не означає, що влада, зокрема економічний блок влади, успішна. Нещодавнє доручення прем’єра Гончарука Міністерству фінансів не проводити деякі видатки вказує на кризу, яка наближається і цілком можливо вдарить у наступному році по кожному. 

У бюджеті є дефіцит, який уряд штучно намагається зменшити, призупинивши видатки. Причини – недоотримання доходів бюджету. На кінець року дірка в бюджеті може сягнути 57 млрд грн. Неприродний високий курс гривні, який став можливим через побудову в країні піраміди ОВДП, став однією з причини невиконання бюджету. Зміцнення гривні має протилежну сторону медалі – в країну потік спекулятивний капітал. За оцінками експертів, щотижня в економіку України як мінімум надходить 200-300 тис доларів через купівлі ОВДП. В країні створили інструмент виводу надприбутків по ОВДП за кордон. Виходить, що замість того, щоб кредитувати місцевий бізнес, і таким чином створювати нові робочі місця, Мінфін і Нацбанк ведуть політику, яка дозволяє спекулянтам наживатись. Все це робиться з благословення міжнародних фінансових організацій, яким дуже вигідно мати в Україні ручний Мінфін та НБУ. 

Учора Державна служба статистики оприлюднила дані, що за підсумками листопада 2019 року обсяги промислового виробництва скоротились на 7,5% проти показників минулого року. У 2018 році ми мали зростання промислового виробництва на 1,1%.

Немає чому тішитись. Усі політичні успіхи дуже скоро потьмяніють на тлі невиконання бюджету. Уряд уже в ручному режимі здійснює видатки. Пенсій та соцвиплат блокування поки що не торкнеться, а от про будівництво інфраструктури, доріг можна забути.

На жаль, одного задекларованого бажання зробити з країни успішну економіку та закликів інвесторів вкладатися в Україну, мало. Потрібен професіоналізм. В уряді потрібні макроекономісти, а не експерти, які роками на папері напрацьовували якісь реформи та стратегії на грантівські кошти.    

Спроби уряду ручного керування економікою не приховають шило в мішку - дірку у майже 60 млрд гривень. Нас чекає невтішний сценарій зростання державного боргу, який у нас і так більше 10,5% ВВП і дуже дорогий в обслуговуванні. Піраміда ОВДП зростатиме. Можуть вдатися і до підвищення податків, і до призупинення виплати ПДВ, і до забутої практики стягувати з бізнесу податки наперед. 

Минулого тижня один із мерів міста сказав мені, що усі кошти, які залишились у нього в місті на рахунку, центр відкликав. Про це писала також Економічна правда: в грудні Мінфін взяв на видатки 36 млрд грн з Єдиного казначейського рахунку, де і знаходяться гроші регіонів у тому числі. Це вже не просто серйозний сигнал бюджетної кризи, це просте пограбування регіонів, фінансова самостійність яких – основа реформи децентралізації. 

Які б красиві ролики не знімав президент, йому потрібні реальні економічні успіхи, щоб здійснити той економічний прорив, про який він мріє. 

Відкриття ринку землі та велика приватизація не дадуть швидкого очікуваного ефекту. Потрібні негайні і кардинальні реформи в економіці. 

По-перше, потрібна зміна економічного блоку уряду і прем’єр-міністра. Гарний менеджер ще не означає гарний макроекономіст. 

По-друге, потрібна лібералізація економіки і зелене світло бізнесу.   

Якщо президент і його команда не візьмуться за економічні реформи уже зараз і причому у подвійному турборежимі, то місцеві вибори наступного року стануть для них холодним душем.  

Кажуть, що на корпоративі «Слуги народу» президент Зеленський назвав «крисою» заступника голови бюджетного комітету Трухіна, який собі на округ нарізав 260 млн грн. От цікаво, коли Президент нарешті виведе на чисту воду тих «крис», які кладуть собі в кишеню дармові гроші, виведені з бюджету і зароблені на піраміді ОВДП?  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]