Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.10.2020 16:18

Півжиття в заторі: яких змін потребує київська транспортна система

Помічник народного депутата

Замість працювати чи проводити час з родиною, ми 2,5 тижні на рік стоїмо в заторах.

Кожен киянин проводить 1-2 години на день у заторах. За рік ми втрачаємо на нераціональних маршрутах близько 400 годин, а це майже 17 днів життя. Тобто замість працювати чи проводити час з родиною, ми 2,5 тижні на рік стоїмо в заторах. 

Одними з найперевантаженіших доріг є в’їзди в місто. Наприклад, щоб в’їхати в Київ з боку Ірпеня, необхідно проїхати через вулицю Наумова. Як проїхати, спочатку вам доведеться простояти в заторі від 30 до 90 хвилин і лише потім — в'їхати в місто. 

Мешканці прилеглих будинків скаржаться на безперестанний шум та загазованість повітря. Воно й не дивно: вулиця має по дві смуги в кожну сторону. Колона машин рухається в заторі зі швидкістю десь 5 кілометрів на годину. 

За підрахунками Генерального плану проспект Академіка Палладіна, в який виїжджають машини з вулиці Наумова, є однією з найбільш завантажених ділянок міста. На цій ділянці щодня проїжджає близько 50 тисяч автомобілів. 

Дорога проходить як через приватний сектор, так і через багатоповерхівки. І жильці перших поверхів на собі відчувають всі переваги життя біля траси. Вихлопи від машин підіймаються вгору і створюють своєрідну повітряну трубу з СО2. Це життя як у газовій камері. 

Київ за останні 100 років наблизився за кліматом до Одеси 1900 року. Глобальне потепління і загазованість повітря тому причина. Якість повітря в столиці є жахливою. І збільшення кількості автівок і часу, який вони проводять у заторах, лише збільшують викиди вуглецю в повітря. 

Такий транспортний колапс не повинен відбуватися у столиці, де перетинається величезна кількість транспортних шляхів. 

Для вирішення подібного роду питань у всьому світі використовують інтелектуальні транспортні системи. Це коли у транспортному моделюванні міста використовують інноваційні розробки для регулювання транспортних потоків. 

Наприклад в США вже функціонує четверта версія системи (ITS-4). Вона може визначати географічне положення транспорту в режимі реального часу за допомогою GPS і відстежувати його характеристики, стан вантажу в динаміці. Зібрану інформацію використовують для постійного поліпшення функціонування всієї транспортної мережі. 

Поки в Києві ще не впровадили на загальному рівні інтелектуальне транспортне моделювання, необхідно вирішувати проблеми точково. 

Наприклад, для розвантаження затору на Наумова є два рішення: 

Поставити світлофори та камери для фіксації порушення при в’їзді в місто Київ. Тоді, якщо кількість машин буде все ще велика і будуть утворюватися затор, він буде стояти в межах лісу і не заважати жителям прилеглих будинків. 

Побудувати третє транспортне кільце. Якщо зараз через Академмістечко повинні проїхати не тільки ті, хто їде в центр, але й ті, кому треба на Оболонь. Тому поява третього транспортного кільця розвантажить дороги, і до Києва не буде заїзджати транзитний транспорт. 

Другий варіант є більш затратним і для його втілення потрібен час. Проте ефективність нової транспортної розв'язки буде в рази більша. До того ж будівництво третього транспортного кільця є ініціативою Великого будівництва, започаткованого Президентом. 

Проєкт Велике будівництво має на меті спростити транспортну систему України та дати рішення там, де їх не було досі. 

Коли я був на транспортному форумі “Смарт Сіті” в Барселоні, то побачив, що транспорт у величезному місті може функціонувати правильно і не шкодити екології, і при цьому бути економічно вигідним. 

Транспортна система Барселони включає в себе метро, автобус, трамвай, фунікулери та приміське залізничне сполучення. Дуже схоже на Київ, так? 

Одна поїздка на будь-якому виді транспорту коштує 2,40€. Це досить дорого, тому вигідніше купувати проїзний за 11,35€ і мати можливість проїхатися 10 разів на ВСІХ видах транспорту. 

Подібні універсальні проїзні існують майже в усіх містах Європи. В Берліні, Парижі чи Стамбулі ви купуєте одну картку і може розрахуватися нею хоч в автобусі, хоч в метро. 

Це дуже зручно, адже не потрібно купувати кожен раз квиток чи шукати дрібні купюри, щоб поповнити в автоматі картку. Поповнити барселонський проїзний можна і кредиткою. 

Транспорт у Києві завжди був проблемною точкою. І зараз ситуація наближається до критичної межі. Київський владі треба приймати рішення і переймати досвід європейських колег. А то ми так і будемо проводити півжиття в заторах на в'їзд та виїзд з Києва.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]