Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2021 16:31

Відкрите небо з ЄС: збільшення конкуренції та можливостей

Експерт Офісу Реформ Кабінету міністрів України

Ухвалення Договору про єдиний авіаційний простір з Україною розширить можливості для подорожей та збільшить конкуренцію між авіаперевізниками

28 червня цього року Рада Європейського Союзу нарешті схвалила Договір про єдиний авіаційний простір з Україною.

«Відкритим небом» називають Європейський спільний авіаційний простір (САП). Її суть – це договір між ЄС і та країнами поза союзом про спільні стандарти безпеки. Метою є лібералізація ринкових відносини в авіагалузі щоб ефективніше використовувати авіапростір.

Переговори з Україною йшли давно, з 2006 року. А тільки в 2013-му текст Угоди про САП було погоджено сторонами. Тепер вже можна очікувати, що угода буде підписана восени 2021 року. Й після того договір повинен бути ратифікованим кожною державою-членом ЄС.

Для українців важливо те, що спрощення процедур пришвидшить прихід європейських компаній на український ринок та полегшить роботу вітчизняних перевізників в Європі.

Якщо максимально спростити, то мова йде про зняття обмежень на виконання польотів між аеропортами України та країн ЄС. Політ з точки А в точку Б – предмет угоди між перевізником та аеропортом.

А значить, нові авіакомпанії зможуть відкривати рейси як в Україну, так і в Європу без довгих процедур узгоджень. Що збільшить оперативність перевізників у реагуванні на зміну вподобань споживачів: сезони, спортивні та культурні події, поведінкові зміни та мода на певні регіони.

Що буде з цінами на авіаквитки? Звісно, саме це цікавить багатьох.

Зазвичай збільшення конкуренції, особливо, прихід лоукостерів, тисне на ціни донизу. Що ми й бачимо останніми роками.

Проте прихід нових компаній – розтягнутий у часі процес. Вони не прийдуть прямо в день підписання. Перед відкриттям регулярних рейсів вони проводять ґрунтовні маркетингові дослідження, укладають  масу угод (обслуговування, хендлінг, паливо), інтегруються в популярні квиткові сервіси, змагаються за найкращі слоти в аеропортах.

Крім того, зараз на ціну авіаквитків впливає повільне подорожчання нафти на фоні зростання цін на всі сировинні товари.

Таким чином, зниження цін залежить від декількох факторів й не відбудеться одразу.

Ще цікаве питання – внутрішні рейси. Формально, після вступу угоди європейський перевізник зможе літати між українськими містами.

Й деякі вітчизняні авіакомпанії побоюються збільшення конкуренції з іноземцями на внутрішньому ринку.

Мені здається, ці страхи дещо перебільшенні – адже обсяг цього ринку поки що, нажаль, не є настільки великим, щоб привабити міжнародників.

Тож головна перевага угоди - повноцінне входження України в єдиний авіапростір ЄС, з обов’язковою імплементацією європейських стандартів та правил у сфері авіаперевезень.

Це, в свою чергу, активізує туризм (як в’їзний, так і виїзний) та ділові подорожі. У середньостроковій перспективі збільшення трафіку пасажирів зробить привабливішими інвестиційні проекти в авіаційну інфраструктуру та активізує потенційних учасників концесійних конкурсів. Що призведе до розвитку аеропортів та підвищення рівня сервісу в них.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]