Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2022 13:20

Переселенці отримають підтримку держави вже з березня

Адвокат, юрист-аналітик

Уряд передбачив виплати для переміщених осіб. Розглянемо схему її отримання

Внутрішньо переміщені особи (переселенці) можуть розраховувати на державну підтримку, починаючи з березня цього року.

20 березня Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 332, якою врегулював ці питання.

Така допомога не буде включатись до сукупного річного доходу сім'ї, а відтак, факт її отримання не впливатиме на інші види допомог від держави (субсидії на оплату ЖКГ тощо).

Хто має право на отримання допомоги та її розмір

Право на таку допомогу мають особи, які перемістилися з території АР Крим та території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії та що визначена в переліку  адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми “єПідтримка”, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204.

Наразі, це особи, які переїхали з наступних територій:

Волинська область

Дніпропетровська область

Донецька область

Житомирська область

Запорізька область

Київська область

м. Київ

Луганська область

Миколаївська область

Одеська область

Сумська область

Харківська область

Херсонська область

Чернігівська область.

Проте, кількість таких областей може змінюватись, тому доцільно перевіряти наявність своєї області в наведеному вище переліку Уряду.

Розміри щомісячної державної допомоги наступні:

для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;

для інших осіб — 2 000 гривень.

Важливо, що допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Окрім того, особи, які звернуться за отриманням цієї допомоги до 14 квітня 2022 року, отримають виплату також і за березень.

Що потрібно для отримання допомоги

Наразі є кілька умов, яким повинна відповідати особа, яка бажає отримувати державну допомогу як переселенець.

 1. Потрібно бути зареєстрованим як внутрішньо переміщена особа.

Стати на облік можливо з використанням порталу Дія (як мобільний застосунок, так і комп'ютерна версія).

Важливо! Обхитрити Дію щодо свого місця перебування не вийде, оскільки при поданні заяви буде вимагатись доступ до геоданних з метою підтвердження заявленого місцезнаходження.

Для того, щоби зареєструвати неповнолітніх дітей обов'язково необхідно через Дію підтягнути е-свідоцтво про народження дітей.

Також для постановки на облік можливо звернутись фізично до підрозділів соціального захисту населення виконавчих органів міських рад або районних державних адміністрацій. У такому випадку доведеться заповнити формуляр встановленої форми заяви та долучити необхідні копії документів.

Важливо! На отримання довідки мають право особи, які:

перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії;

сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 р. або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Відтак, безробітні особи не матимуть права на отримання такої допомоги, оскільки не можуть бути зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.

 2. Після отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи необхідно подати заяву про призначення державної допомоги.

Таку заяву також можливо подати через портал державних послуг Дія або ж фізично до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад, уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Важливо! Неповнолітня дитина має право самостійно звернутися за призначенням допомоги або ж від її імені можуть звернутись інші родичі, якщо дитина перебуває без супроводу батьків.

 Форму заяви для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи можна завантажити тут

 Форму заяви на призначення державної допомоги можливо завантажити тут

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи