Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.01.2021 17:03

Зняття арешту з нерухомого майна

Юрист адвокатського об'єднання "Legal House", практика захисту бізнесу

Арешт нерухомого майна – це суттєва проблема, з якою можуть зіштовхнутись його власники.

Арешт нерухомого майна – це суттєва проблема, з якою можуть зіштовхнутись його власники. Внаслідок такого арешту власник арештованого нерухомого майна позбавлений повною мірою розпоряджатися своїм майном, що може створити для нього негативні наслідки.

Арешт нерухомого майна може накладатися в кримінальному, цивільному, адміністративному, господарському, виконавчому провадженні. В цій статті ми сконцентруємо увагу на арешті нерухомого майна в кримінальному, цивільному, виконавчому провадженні.

 Зняття арешту з нерухомого майна в кримінальному провадженні

Якщо говорити про арешт в кримінальному провадженні, то він може бути накладений за наступних підстав:

  • Як збереження речових доказів

У цьому випадку арешт накладається на нерухоме майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

  • Спеціальна конфіскація

В цьому випадку головною ознакою нерухомого майна, яке підлягає арешту, є не приналежність його певній особі, а безпосередній зв’язок із вчиненням злочину. Наприклад, в результаті вчинення злочину особа  отримала нерухоме майно.

  • Конфіскації майна як вид покарання

Також можна накласти арешт на нерухоме майно особи, щодо якої здійснюється кримінальне провадження. Особливістю такого арешту є наявність достатніх підстав вважати, що суд може призначити покарання у вигляді конфіскації.

  • Для забезпечення цивільного позову

У кримінальному процесі цивільний позов подається з метою відшкодування збитків потерпілому від злочину. Важливим критерієм накладення арешту на нерухоме майно в цьому випадку є відповідність вартості майна, яке підлягає арешту, розміру збитків від  кримінального правопорушення.

Зняття арешту з нерухомого майна в кримінальному провадженні можна здійснити двома способами.

Перший спосіб  це подати клопотання про скасування арешту до суду першої інстанції. В такому разі до суду мають право звернутися особи, стосовно яких здійснюється кримінальне провадження, якщо вони не були присутні під час судового засідання, коли суддя накладав арешт на їх майно (ст. 174 КПК України).

Важливо пам’ятати, що зняти арешт через суд першої інстанції можна тільки, якщо ви не були присутні під час судового засідання, на якому накладався арешт. Але якщо ви приймали участь у судовому засіданні і подали клопотання про скасування арешту, то суддя має право відмовити у задоволенні вашого клопотання з підстав, що ви були присутні на засіданні та могли надати аргументи і докази, які б спростовували доцільність накладення такого арешту.

Тому завжди зважуйте усі плюси та мінуси перед тим, як йти або не йти на судове засідання по накладенню арешту на нерухоме майно.

Головний плюс цього способу – можливість подавати в суд першої інстанції клопотання про зняття арешту необмежену кількість разів.

Клопотання про скасування арешту майна має розглядатися не пізніше ніж через 3 дні після його надходження до суду, але, на жаль, зазначені терміни в більшості випадків не дотримуються.

У своєму клопотанні  необхідно аргументувати необхідність зняття арешту.

Вам потрібно вказати, що в межах кримінального провадження жодній особі не повідомлено про підозру, чиє майно арештоване, і що надалі застосування арешту є необґрунтованим.

Також для зняття арешту необхідно вказати на відсутність збитків, і що ніхто не подавав цивільний позов.

Якщо проаналізувати судову практику, то можна побачити, як суди скасовують арешт на нерухоме майно.

Наприклад, у справі № 522/21668/20 суддя скасував арешт на будівлю, зазначивши, що на даний час потреби досудового розслідування не вимагають його продовження, а подальший арешт буде незаконно порушувати права осіб, які не мають жодного процесуального статусу у даному кримінальному провадженні.

Посилання на рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/93942889

Другий спосіб  це оскаржити ухвалу суду про накладання арешту до суду апеляційної інстанції.

Під час досудового розслідування можна оскаржити ухвалу суду про накладення арешту. Термін для оскарження – п’ять днів з дня постановлення ухвали слідчого судді про арешт майна у разі, якщо володілець цього майна був присутній у такому судовому засіданні.

В іншому ж випадку, строк на апеляційне оскарження відраховується з дня отримання копії судового рішення.

Подача апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді здійснюється безпосередньо в суд апеляційної інстанції. Найкраще звертатися до апеляційного суду в разі допущення судом першої інстанції порушень, які дозволяють вважати відповідну ухвалу незаконною та необґрунтованою.

Наприклад, у справі № 759/11472/20 Київський апеляційний суд скасував арешт, з наступних підстав.

У кримінальному провадженні нікому не було оголошено підозру. За таких обставин, власники нерухомого майна, на яке слідчим суддею накладено арешт, беруть участь в кримінальному провадженні в статусі третьої особи.

Разом з тим з клопотанням про арешт майна до слідчого судді звернувся старший слідчий, що суперечить вимогам ч. 2 ст. 64-2 КПК України. Тобто, якщо підозра нікому не пред’явлена, така особа має статус особи, на майно якої накладено арешт. У такому випадку звертатись із клопотанням про арешт рахунку має право лише прокурор, а не слідчий.

Посилання на рішення:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/93835426

Як показує практика, зняти арешт через суд першої інстанції набагато простіше, ніж через апеляційний суд. Необхідно пам’ятати, що оскаржити ухвалу про арешт майна в апеляції можна тільки один раз, в той час, як через суд першої інстанції ви можете подавати клопотання про зняття арешту необмежену кількість разів.

Найголовніше, щоб при цьому ви вказували на відсутність необхідності арешту майна, посилаючись на докази, які підтверджують цей факт.

Зняття арешту з нерухомого майна в цивільному провадженні

Арешт на нерухоме майно в цивільному провадженні може накладатися як забезпечення позову.  Забезпечення позову допускається як до пред’явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно вплинути на вирішення справи та на права і інтереси позивача.

Також зі змісту ЦПК України вбачається, що види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Отже, вартість нерухомого майна, яке бажають арештувати, має відповідати позовним вимогам.

Якщо все ж таки ваше нерухоме майно було арештоване, необхідно звернутися до суду з клопотанням про скасування заходу забезпечення позову. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п’яти днів з дня надходження його до суду, але через завантаженість судів клопотання може бути розглянути пізніше.

Для зняття арешту з вашого нерухомого майна потрібно обґрунтувати відсутність необхідності арешту, вказати, що змінились обставини у справі, у зв’язку з чим зникли підстави для забезпечення позову.

Необхідно пам’ятати, що відмова у скасуванні забезпечення позову не перешкоджає повторному зверненню з таким самим клопотанням при появі нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування забезпечення позову.

Також ви можете зняти арешт з вашого нерухомого майна, звернувшись до апеляційної інстанції зі скаргою на ухвалу суду про забезпечення позову.  Строк на оскарження ухвали – 15 днів. Звернутися з апеляційною скаргою ви можете лише один раз.

Тобто, скасувати арешт в цивільному провадженні можливо у два способи, через суд першої інстанції та зверненням до апеляційної інстанції. При виборі способу скасування арешту нерухомого майна потрібно зважити всі можливі плюси та мінуси та обрати найкращий для себе варіант.

Зняття арешту з нерухомого майна в виконавчому провадженні

Виконавче провадження – це завершальна стадія судового процесу, під час якої здійснюється виконання судового рішення. Виконавець під час проведення виконавчих дій вчиняє примусові заходи щодо виконання рішень, серед таких дій є накладення арешту на  нерухоме майно.

Арешт на  нерухоме майно  накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна.  Після того, як виконавець вчинив такі дії, власник майна не може вчиняти будь-які дії щодо відчуження майна.

Як зняти арешт з нерухомого майна?

Арешт з вашого майна може зняти безпосередньо сам виконавець в таких випадках:

- безпосередньо при завершенні виконавчого провадження виконавець ухвалює рішення щодо зняття арешту з нерухомого майна;

- якщо будуть виявлені порушення в процедурі накладення арешту – арешт знімається на підставі постанови начальника відділу ДВС;

- якщо буде встановлено недоцільність або неможливість реалізувати арештоване майно, арешт знімається на підставі постанови державного виконавця, затвердженої начальником відділу.

Якщо ви не згодні з діями виконавця щодо накладення арешту на ваше нерухоме майно, ви маєте право оскаржити його рішення до керівника вищого органа ДВС або до суду.

Алгоритм оскарження:

- Якщо ви щойно дізналися, що на ваше нерухоме майно накладено арешт, вам потрібно отримати витяг з єдиного реєстру заборони відчуження нерухомого майна, у якому ви й побачите, на підставі якого документу був накладений арешт. Отримати такий витяг ви можете онлайн, або ви можете звернутися до нотаріуса.

- Потім зверніться до вищого керівництва ДВС зі скаргою на рішення виконавця щодо незаконності накладення арешту на ваше нерухоме майно.

- Після того, як вам скоріш за все відмовлять у задоволенні вашої скарги, потрібно звернутися з позовною заявою до суду.

Наприклад, у справі № 120/945/19-а позивач звернувся до суду та просив визнати протиправною бездіяльність державного виконавця. Позивач зазначив, що виконавче провадження було завершено, а документи виконавчого провадження були знищені,  внаслідок чого державний виконавець відмовив у знятті арешту, оскільки відсутні підстави.

Суддя зазначив, що відновлення документів неможливе, тоді як в силу вимог закону накладений органом ДВС арешт на майно боржника підлягає зняттю саме в рамках виконавчого провадження і не інакше. Суддя задовольнив позов та скасував накладений арешт на нерухоме майно.

Посилання на рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/81472993

Після чого арешт, накладений на нерухоме майно, знімається, та виключаються відомості про боржника  з Єдиного реєстру боржників та реєстру обтяжень.

Висновки

Накласти арешт на ваше нерухоме майно можуть в різних провадженнях, кожне з яких має свою специфіку та складнощі по зняттю арешту. Саме тому під час вирішення питання про зняття арешту вашого майно, необхідно правильно оцінити усі юридичні тонкощі та побудувати правильну стратегію для зняття арешту з нерухомого майна.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]