Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.10.2019 15:04

Судова реформа: які зміни передбачає законопроект команди Президента?

Керівниця просвітницького напряму роботи Офісу доброчесності НАЗК

Новий парламент - нові реформи. Зокрема і судоустрою. Що пропонують змінити і як це відбувається - в матеріалі про профільний законопроект, що вже готовий до другого читання.

На офіційному сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту 1008 до другого читання. Це зараз основний законопроект, яким має бути заданий тон змін у судовій системі. Чи зазнав він  значних змін після першого читання і що очікує українську судову систему– аналізуймо. 

Регламент Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Автори законопроекту пропонували віддати затвердження регламенту ВККС Вищій раді правосуддя, що потенційно могло впливати на незалежність Комісії. Втім у документі до другого читання цієї норми вже немає. 

Кількість суддів Верховного суду

Верховний Суд, сформований у результаті двох конкурсів у 2017 та 2019 рр складається із 200 суддів. Законопроектом 1008 пропонується зменшити штатну чисельність суддів найвищої судової інстанції вдвічі – до 100. Попри палкі дискусії навколо цієї теми, норма залишилась до другого читання.  

Тотальне оновлення ВККС

Новим законопроектом передбачена кардинально нова процедура добору членів Вищої кваліфікаційної комісії. Більше жодних квот від З’їздів суддів, Державної судової адміністрації тощо. Добирати членів Комісії пропонується за результатами відкритого конкурсу, що проводитиме Конкурсна комісія. До складу Комісії потенційно увійде 3 міжнародні експерти та 3 члени Ради суддів України. Проте є в законопроекті ще один елемент, що дозволить оновити склад Комісії кардинально на 100% – мова  про вимогу, що колишні члени ВККС та ВРП не зможуть претендувати на місце в новому складі.  

Процедури, що розпочала ВККС старого скликання триватимуть, але не всі. 

Наразі у ВККС триває одночасно декілька процедур: кваліфікаційне оцінювання суддів, добір суддів на вакантні посади у місцеві та апеляційні суди, формування суддівського складу Вищого суду з питань інтелектуальної власності.  

Законопроектом, підготовленому до другого читання, передбачено, що з дня набрання чинності цим законом  ВККС протягом 2 місяців завершує процедуру добору на посади суддів місцевих судів. Інші ж процедури продовжуються вже новим складом Комісії. 

Що ж, це може означати, що заміщення вакантних посад в апеляційних судах, конкурс на які вже стартував,  та завершення створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності може бути відтермінований, адже сфомується новий склад Комісії, як передбачено законопроектом, протягом 90 днів (в редакції до першого читання було 30).  Призупиниться, очевидно, також і процес кваліфікаційного оцінювання суддів. 

Персональний склад Комісії з питань доброчесності та етики.

Законопроектом передбачено формування спеціальної Комісії з питань доброчесності та професійної етики, основним завданням якої буде забезпечення підконтрольності діяльності членів органів суддівського врядування – ВРП та ВККС. Зокрема, саме ця Комісія потенційно порушуватиме питання про звільнення членів ВРП та ВККС. До її складу входитиме, згідно проекту закону, 3 міжнародні експерти та 3 члени ВРП.  

Враховуючи це, а також те, що голосування за прийняття рішення в Комісії відбуватиметься простою більшістю від присутніх на засіданні, то потенційний конфлікт інтересів очевидний (але якщо голосів за і проти буде порівну – перевага все ж за міжнародниками). 

Іноземні організації пропонуватимуть експертів.

Законопроектом передбачено, що до складу Комісії, що здійснюватиме добір членів ВККС та Комісії з питань доброчесності та етики, крім українських фахівців входитимуть і міжнародні експерти ( відібрані з аналогією до Громадької ради міжнародних експертів під час конкурсу до Вищого антикорупційного суду). 

Проте вже до другого читання законопроект попрямує з нормою, що не лише міжнародні організації делегуватимуть осіб на зайняття місця такого експерта, але і інші “іноземні організації”.  

Не відомо достеменно, про які іноземні організації потенційно може йти мова, оскільки від цих організацій залежить рівень незаангажованості таких експертів. 

ЧЕСНО. Фільтруй суд! слідкуватиме за перебігом голосування за цей законопроект наступного пленарного тижня.

Будьмо доброчесними! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]