Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2016 16:40

Поновлення батьківських прав

Якщо мати, або батько дитини були позбавленні батьківських прав відносно своєї дитини, сімейні відносини між ними припиняються, але залишається обов’язок утримувати дитину – шляхом сплати аліментів. Згодом, якщо батько (матір) усвідомлять наслідки своєї пр

Якщо мати, або батько дитини були позбавленні батьківських прав відносно своєї дитини, сімейні відносини між ними припиняються, але залишається обов’язок утримувати дитину – шляхом сплати аліментів. Згодом, якщо батько (матір) усвідомлять наслідки своєї протиправної поведінки відносно дитини - вони мають право звернутись до суду з позовною заявою про поновлення своїх батьківських прав.

Але це можливо зробити лише у разі якщо у їх житті та поведінці відбулися дійсно істотні зміни на краще: кинули зловживати алкоголем та наркотичними засобами, мають постійне місце проживання, працевлаштувались, є матеріально забезпеченими тощо.

У такому випадку особа яка виправилась у своїй поведінці, має право звернутись до суду з позовною заявою про поновлення батьківських прав. В ході судового розгляду справи судом перевіряються наскільки змінилися обставини які були підставою позбавлення батьківських прав, береться до уваги думка іншого з батьків з ким проживає дитина, враховується думка самої дитини (залежно від віку), в справі є обов’язковою наявність письмового висновку органів опіки про можливість поновлення батьківських прав. У разі доведеності виправлення особи позбавленої батьківських прав – судом ухвалюється рішення про поновлення батьківських прав.

У разі відмови в поновленні батьківських прав - батько (мати) дитини можуть повторно звернутись до суду, але не раніше ніж через один рік з дати ухвалення рішення суду про відмову.

Слід звернути увагу, що поновлення батьківських прав неможливе:

- якщо Ваша дитини вже усиновлена іншою родиною;

- якщо Ваша дитини досягла повноліття. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]