Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2024 10:25

Пропозиції до держбюджету: фінансування критично важливих сфер

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Пропозиції до бюджету 2025: пріоритет обороні, проте акцент на соціальні програми, ветеранів та інвалідів, підтримку ВПО та інфраструктури.

Відповідно до ст. 156 Регламенту ВРУ, як народна депутатка, подала правки до проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік» (реєстр. №12000 від 14.09.2024 року).

Бюджет 2025 року – це бюджет війни, він підпорядкований головній меті – забезпечити ЗСУ усім необхідним (зброєю, технікою, боєприпасами, обладнанням, знаряддям, заробітними платами), а також забезпечити подальший стрімкий розвиток українського ВПК. Разом це дасть змогу нашим Збройним Силам ефективно вести оборону та знищувати ворога.

Коли країна направляє все, що може, на війну, в першу чергу страждають соціальні видатки. Це логічно, адже щоби спрямувати додаткові кошти на потреби оборони, потрібно не тільки збільшити доходи (в нашому випадку - через підвищення податків), а ще й перерозподілити частину коштів з інших статей (соціальних) на користь оборонних.

Такий підхід влади цілком зрозумілий, але це не означає, що такі важливі статті видатків, як, до прикладу, забезпечення ветеранів, інвалідів війни та тимчасово переміщених осіб потрібно фінансувати за остаточним принципом, адже усіх їх об’єднує одна сумна реальність – біль та горе від наслідків великої війни. Тому, на мою думку, маємо знайти резерви аби профінансувати відповідні статті державного бюджету.

Головне питання – де взяти додаткові гроші? Пропоную взяти їх з прибутку Національного банку України. Варто зазначити, що питома вага коштів, перерахованих до держбюджету у загальному обсязі чистого прибутку Національного банку України протягом останніх років стабільно знижується. Це досить дивно, враховуючи критичну потребу України у фінансових ресурсах через війну з рф.

За результатами діяльності НБУ тільки у першому півріччі 2024 року сума його консолідованого прибутку - 122,6 млрд грн. За оцінками незалежних експертів, через прогнозоване Мінфіном прискорення інфляції (з 7,9% за підсумками 2024 року до 9,5% у 2025 році), девальвацію гривні (з у середньому 40,8 грн/долар США у 2024 році до 45 грн/долар США у 2025 році), а також особливості нинішньої монетарної політики Нацбанку, його прибуток у наступному році суттєво зросте.

У проєкті держбюджету-2025 Уряд заклав у доходну частину лише 63,9 млрд грн доходів від прибутку НБУ. Враховуючи наведені вище обставини стає зрозумілим, що керівництво Нацбанку та Мінфіну дуже сильно перестрахувалися, погоджуючи саме цю цифру. За моїми розрахунками, головний банк країни може додати до бюджету значно більше, а саме – 76,7 млрд грн. Подала відповідну правку до проєкту держбюджету-2025. Отже, маємо необхідний фінансовий ресурс для фінансування важливих соціальних видатків – 12,8 млрд грн.

Жорстокі наслідки війни – це реальність, у якій ми живемо. Повноцінна адаптація ветеранів та членів їх родин до цивільного життя є важким викликом для суспільства. Тому я внесла пропозицію збільшити на 500 млн грн фінансування програми за КПКВК 1501040 «Заходи з ментальної, спортивної, фізичної, психологічної реабілітації та професійної адаптації».

За незрозумілою особисто для мене логікою Уряд у проєкті бюджету 2025 року пішов шляхом скорочення фінансування низки програм для ветеранів. Вважаю це стратегічною помилкою, адже ветеранські проблеми в Україні зростають із кожним новим днем війни. Значний фінансовий тягар, пов’язаний із супроводом ветеранів війни та демобілізованих, лягає на місцеві бюджети.

Тому я внесла правку щодо збільшення фінансування програми за КПКВК 1511090 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення діяльності фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб та окремі заходи з підтримки осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» на 1 млрд грн.

За оцінками Міністерства соціальної політики України, за перші два роки повномасштабної війни кількість українців з інвалідністю зросла більш ніж на 300 тисяч: з 2,7 до понад 3 мільйонів. Це дуже тривожна статистика, яка, на жаль, не знайшла відображення у планах Уряду на наступний рік. Тому я внесла пропозицію збільшити обсяги фінансування за бюджетною програмою КПКВК 2507110 «Соціальний захист осіб з інвалідністю» на 1 млрд грн.

Внаслідок війни в Україні стрімко зростає кількість людей з інвалідністю по зору. Проте відповідна інфраструктура - промислові будівлі, будинки культури та відпочинку, бібліотеки, гуртожитки, спеціалізовані друкарні, реабілітаційні центри, які є власністю «Українського товариства сліпих», - перебуває у занедбаному стані. Тому пропоную на 2025 рік відновити бюджетну програму за КПКВК 2507020 «Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю» із фінансуванням у 300 млн грн.

Наразі чимала кількість українських військовослужбовців проходить лікування, реабілітацію та відновлення закордоном. В окремих випадках це вимагає тривалого часу та значних фінансових витрат на оренду житла. Тому я внесла пропозицію збільшити обсяги бюджетних призначень за відповідною програмою КПКВК 1511060 (з дуже довгою назвою) на 200 млн грн.

До проєкту держбюджету-2025 не включена програма за КПКВК 2301360 «Лікування громадян України за кордоном». Вона є дуже важливою для України, адже рівень онкологічних захворювань у нас один з найвищих у світі (у т.ч. через наслідки Чорнобильської катастрофи). Зупинка фінансування зазначеної програми призведе до людських втрат, які можна було попередити. Тому я внесла пропозицію відновити на 2025 рік бюджетну програму за КПКВК 2301360 «Лікування громадян України за кордоном» з обсягом фінансування 1 млрд грн.

Також вважаю за необхідне відновити на наступний рік програму за КПКВК 2501200 "Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", встановивши бюджетні призначення в сумі 1 млрд грн. Попри війну, проблеми чорнобильців зі здоров’ям нікуди не ділися.

Ще одна моя пропозиція до проєкту бюджету-2025 стосується субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Уряд пішов на суттєве зменшення загального обсягу субсидій, виключивши з переліку її отримувачів громадян, що тимчасово проживають за кордоном та на тимчасово окупованих територіях. Проте, на мою думку, через важку економічну ситуацію є ризик зростання тарифів, через що запланованої суми може не вистачити. Отже, пропоную збільшити фінансування за програмою КПКВК 2506110 «Виплата житлових субсидій та пільг громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу» на 2 млрд гривень.

Окрім цього, для забезпечення стабільного проходження місцевими громадами опалювального сезону, пропоную виключити з тексту проєкту державного бюджету на 2025 рік абзац 15 пункту 3 «Прикінцеві положення».

Це збереже норми про обов’язок відшкодувати різницю в тарифах, яка виникла через введення мораторію на підняття тарифів, убезпечить підприємства теплопостачання та водопостачання від банкрутства, а місцеві громади – від штучних «блекаутів» по воді та теплу.

Важливою пропозицією до проєкту бюджету вважаю збільшення суми на закупівлю шкільних автобусів. З початком великої війни частину шкільних автобусів передали на потреби ЗСУ та для евакуації населення, частина була втрачена внаслідок бойових дій. Від регулярного підвезення учнів та педагогічних працівників залежить якість навчального процесу в сільських місцевостях. Тому пропоную відновити на 2025 рік бюджетну програму за КПКВК 2211320 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів» на суму 550 млн грн.

Війна спричинила одну з найбільших криз - вимушене переміщення людей всередині країни. На сьогодні понад 5 млн українців мають статус ВПО. Основний фінансовий тягар щодо їх утримання, соціальної та професійної адаптації ліг на місцеві бюджети. Громади потребують допомоги, адже з кожним днем війни кількість ВПО зростає. Тому пропоную включити до державного бюджету на 2025 рік нову бюджетну програму за КПКВК 25111хх "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам для фінансової підтримки територіальних громад в реалізації заходів із соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб" з обсягом фінансування 2 млрд грн. На додаток до цього пропоную відновити на 2025 рік бюджетну програму за КПКВК 1511050 (довга назва) в обсязі 300 млн грн.

Також додатковий 1 млрд грн пропоную додати до фінансування програми за КПКВК 2101150 «Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання». Це однозначно посилить боєздатність ЗСУ, а отже і обороноздатність України.

Як народна депутатка прекрасно усвідомлюю, що Уряд та монобільшість роблять із переважною більшістю наших правок. Тим не менш, сподіваюся, що державне мислення все ж візьме верх над політичною доцільністю, і важливі соціальні та економічні видатки, зазначені і цьому тексті, будуть додатково профінансовані.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи