Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2024 12:11

Як збільшити надходження до бюджету?

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Коротко про економічну ситуацію в країні, яка складається на сьогоднішній день в умовах повномасштабного вторгнення

Через війну та необхідність додаткової мобілізації у бюджеті 2024 року утворилася «дірка» в 400-500 млрд грн. Її потрібно закрити, адже ЗСУ ми утримуємо за українські гроші. Від того, як швидко влада знайде необхідну суму, залежить успішність нашої оборони.

Питання в тому, як правильно це зробити? Влада каже, що тільки через підвищення податків, хоча декілька місяців тому прем’єр запевняв, що такого не буде.

На мою думку, гроші в Україні є, але потрібна політична воля, аби отримати їх без збільшення податкового тягаря. Сотні мільярдів гривень крутяться у тіньових схемах та контрабанді, у вищих ешелонах влади процвітає корупція. Мільйонні зарплати і премії – у чиновників держкомпаній, де продовжуються «розпили» бюджетів та натуральне мародерство. Рада на законодавчому рівні обмежила їм зарплати, але вони чхати хотіли на парламент і війну.

У публічних закупівлях багатомільярдні суми невпинно витрачаються на неактуальне під час війни будівництво та ремонти.

Близько пів трильйона гривень мертво лежить у банківській системі. Банки гарно заробляють на ОВДП та депозитних сертифікатах, тому аж ніяк не зацікавлені у кредитуванні реальної економіки та порятунку бюджету.

Як бачите, гроші є, але, судячи з останніх заяв топчиновників від влади, Уряд вибрав найпростіший шлях – підняти податки й тарифи. Невдовзі нас чекає підвищення військового збору з 1,5% до 5%, ПДВ - на 2-3% та податку на ФОП – до 5%. На додачу до цього планується підвищення акцизів на алкоголь та пальне (законопроєкт Кабміну від 10.05.24), а також - тарифів на електроенергію.

Все це - без попереднього обговорення із бізнесом та експертами. Як завжди влада намагається уникнути політичної відповідальності, мовляв, такі вимоги МВФ та Європейського Союзу. Впевнена, що гроші так чи інакше знайдуться. Бюджет буде врятований, Збройні Сили отримають все необхідне і наша оборона встоїть. Але Уряд вкотре розчарував. Замість реформ - лізе в наші з вами кишені. Це легше й безпечніше, ніж ламати тіньові схеми.

Але підвищивши податки, отримаємо стрімке зростання цін, втечу бізнесу і громадян у тінь, поступове уповільнення зростання економіки. Як наслідок, податкові надходження почнуть знижуватися, як і можливості України фінансувати ЗСУ. Тоді некомпетентність сьогоднішніх рішень Уряду стане зрозумілою. Та чи не буде запізно?

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи