Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.08.2022 12:27

Досвід для України: як іншим країнам списували зовнішні борги

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Світова практика списання зовнішнього боргу одних країн іншим – як вона здійснювалась і за яких умов?

Світова практика списання зовнішнього боргу одних країн іншим – як вона  здійснювалась і за яких умов? Зокрема, серед інших, зовнішні борги списувались таким країнам, як Польща, Єгипет тощо. 

Майже два місяці тому мною разом із колегами-народними депутатами, був зареєстрований в парламенті проект постанови Верховної Ради України, в якому ми пропонуємо негайно провести переговори із закордонними партнерами-кредиторами України щодо перегляду та списання державного та гарантованого державою зовнішнього боргу України. Адже повномасштабна війна, яку веде зараз України, є типовим форс-мажором – непередбачуваною обставиною. А це дозволяє відмовитись від зобов’язань, укладених у мирний час, за зовсім інших обставин.

А ті величезні кошти, які Україна змушена зараз сплачувати зовнішнім кредиторам,  необхідно спрямувати на оборону країни, на соціальне забезпечення і підтримку десятків мільйонів постраждалих від війни українців та інші нагальні потреби.

На жаль, поки що запропонований нами проект постанови не виноситься для розгляду в сесійній залі. Аргументи, які кулуарно висуваються проти запропонованого нами рішення, зводяться до того, що, мовляв, наші міжнародні партнери будуть проти такого рішення, ніколи на нього не підуть і взагалі списання боргів – це порушення усталених в світі правил.

Думаю, що в світлі цієї дискусії буде дуже корисним згадати про світовий та європейський досвід списання зовнішніх боргів. 

Зараз мало хто згадує про одну із ключових підвалин економічного успіху і піднесення Польщі протягом останніх десятирічь. А між тим, на початку 1990-х рр., при переході від соціалізму до ринкової економіки, Польща була в кризі. Її становище тоді було не кращим, ніж становище тодішньої України. І це як мінімум. 

Однією із складових цієї кризи був величезний зовнішній борг Польщі. Керівництво Польщі цілком усвідомлювало цю проблему і зробило все можливе для того, щоб вирішити її. Були проведені складні переговори із Паризьким (неофіційна міжурядова організація західних країн-кредиторів) та Лондонським (міжнародне об’єднання приватних комерційних банків-кредиторів) клубами кредиторів. 

Як наслідок, в 1991 році Паризький клуб кредиторів списав 50% боргів Польщі західним державам. А в 1994 році таке ж рішення прийняв і Лондонський клуб кредиторів. В підсумку зовнішній борг Польщі був скорочений із 30 до 15 млрд. доларів США. 

При цьому слід зауважити, що купівельна спроможність долара була той час, 30 років тому, приблизно в 2 рази вища, ніж зараз. Тобто, якщо врахувати інфляцію, то обсяг зовнішнього боргу, який був списаний Польщі на початку 1990-х років, становить як мінімум 30 млрд. доларів США в сучасних цінах.  

Для порівняння: весь державний та гарантований державою зовнішній борг України складає зараз близько 56 млрд дол. США. 

І це списання зовнішніх боргів Польщі було зроблено при тому, що ця країна не вела ніякої війни. Польщі Захід пішов назустріч в мирних, значно кращих для Польщі умовах, ніж зараз перебуває Україна.

Звільнившись від такого величезного тягаря для своєї економіки та провівши грамотні реформи, Польща зробила величезний ривок вперед і забезпечила свій економічний успіх. 

Існує і багато інших прикладів списання зовнішніх боргів різним країнам з боку Заходу.

Наприклад, в 1992 р. західними кредиторами було списано 50% зовнішнього боргу Єгипту, що значною мірою стало наслідком того, що Єгипет підтримав військову операцію країн Заходу проти Іраку в 1991 році. Внаслідок цього зовнішній борг Єгипту скоротився на 12,5 млрд. доларів США. В сучасних цінах – це близько 25 млрд. доларів США.  

А в 2004 році Паризький клуб кредиторів списав вже Іраку 80 відсотків від зовнішнього боргу цієї країни розміром в 26 млрд. доларів перед кредиторами Паризького клубу.

Отже, прецедентів, коли наші західні партнери списували зовнішні борги тим чи іншим країнам світу, існує дуже багато. 

Тому переконана, що наш уряд, спираючись в тому числі і на історичний досвід інших країн, має всі підстави негайно розпочати переговори із нашими міжнародними партнерами щодо перегляду та списання зовнішнього боргу України. 

Україні зараз конче необхідні ті гроші, які ми змушені витрачати на виплату зовнішнього боргу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]