Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2022 18:28

Заборона експорту українського газу – правильне, але запізніле та недостатнє рішення

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Україна, особливо в умовах війни, повинна повернутися до державного регулювання газового ринку, включаючи ціну на газ українського видобутку.

Влада почала робити деякі із тих кроків, які я пропонувала ще півроку тому. Але їх треба робити швидше і більше. Мій законопроект № 6426 про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу" потрібно якнайшвидше виносити на розгляд до Верховної Ради та приймати.

На днях Кабінет міністрів України своєю постановою заборонив експорт природного газу українського видобутку. Це правильне рішення. Правильне, але спізніле й недостатнє.

Про необхідність спрямовувати газ українського видобутку лише на внутрішній український ринок я постійно говорила, починаючи ще з минулого року. Саме тоді, в грудні 2021 року, я подала до Верховної Ради України законопроект №6426 про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу".

Україна, особливо в умовах війни, повинна повернутися до державного регулювання газового ринку, включаючи ціну на газ українського видобутку.

Цим законопроектом я пропоную закріпити, що увесь видобутий в Україні газ має направлятися на потреби внутрішнього ринку. При цьому експортувати можна лише його надлишки.

Наступним кроком для влади має стати прийняття пропозиції із мого законопроекту, щодо встановлення граничної ціни та розміру рентабельності для всіх учасників ланцюгу постачання газу. Тобто, більше ніде - ні на місці видобутку, ні під час підключення до мереж, ні продаючи газ кінцевому споживачу - підприємства не матимуть надприбутків.

Враховуючи те, що вартість видобутку вітчизняного газу у кілька разів нижча, ніж ціна, за якою українці зараз змушені його купувати, прийняття мого законопроекту дозволить значно знизити ціну на газ для наших громадян.

В умовах війни десятки мільйонів наших громадян опинились у дуже скрутній ситуації: хтось втратив роботу, хтось – бізнес, багато хто взагалі залишився без засобів до існування, втратив майно та житло. 

В цих умовах ми маємо підтримати людей. І зниження цін на газ, а як наслідок – і тарифів на опалення, може стати одним із таких заходів підтримки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]