Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.02.2022 15:18

Трагедія Черкаського академічного обласного театру

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Наприкінці січня новим директором Черкаського академічного обласного театру було призначено колишнього завгоспа обласної філармонії Руслана Паскалова.

Це рішення стало нонсенсом і ми почали боротися за скасування результатів. 

Ні - непрозорим виборам директора театру 

Наприкінці січня поціновувачів театрального мистецтва та культури Черкащини обурила новина про призначення нового директора Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка. Лунає майже як анекдот: новим очільником славетної сцени став… колишній завгосп (!) обласної філармонії Руслан Паскалов. Нагадаю, пан завгосп має змінити на цій посаді Петра Ластівку, який є заслуженим діячем мистецтв України, театральним режисером, учнем таких стовпів театрального мистецтва як Анатолій Ефрос, Юрій Любімов, Георгій Товстоногов та інших. В різних театрах України та зарубіжжя Ластівка здійснив постановки понад 130 вистав.

Тому не дивно, що це кадрове рішення конкурсної комісії викликало гостре невдоволення трудового колективу театру Шевченка. Колектив театру вже навіть не стримує емоцій і відкрито заявляє, що їх “тримають за бидло і холуїв”. Вони розповідають, що новий директор не тільки не має жодного стосунку до світу театрального мистецтва, але й навіть посаду завідувача господарством філармонії залишив вже досить давно. 

Як може очолювати важливий для черкасців заклад культури людина, яка не має фахової освіти? Яка не знає театральної справи, не має до неї жодного відношення? Яка, врешті решт, не вміє розмовляти українською, що напряму суперечить законодавству нашої країни? Люди знають, що вибори директору театру відбулися непрозоро, та згуртувалися навколо ідеї домогтися справедливості. 

Депутатське звернення щодо незаконного конкурсу вже в облраді та МКІП 

Я та мій колега, народний депутат Сергій Рудик, який теж обирався від Черкащини, не могли залишитись осторонь проблеми, яка напряму стосується інтересів наших виборців. Тож ми відправили відповідні депутатські звернення Голові Черкаської обласної ради та до Міністерства культури та інформаційної політики. Чекаємо на відповідь щодо організації відбору претендентів та результатів конкурсу від усіх відповідальних осіб.

Зокрема, ми привернули увагу високопосадовців на вимоги, яким повинен відповідати кандидат для участі у конкурсі. Це вища освіта, стаж роботи у сфері культури не менше трьох років, вільне володіння державною мовою, здатність за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов’язки.

Тож ми своїм запитом зобов’язали надати відповідь на прості питання, наприклад:

1. Чи перевірявся кандидат на посаду директора на вільне володіння державною мовою Управлінням культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації? Адже він мав скласти іспиту та надати відповідний сертифікат.

2. Чи не викликає сумнів у відповідальних працівників той факт, що гр. Паскалов Руслан надає рекомендаційні листи від підприємств, які не мають відношення до органів культурної сфери?

3. Чи надавалася членами Конкурсної комісії інформація про відсутність у кандидата судимостей за вчинення злочину, інформація про відсутність погашеної чи знятої судимості, інформація за останній рік про відсутність адміністративного стягнення за вчинення корупційного правопорушення? Чи перевірялася вона?

4. Яким чином перевірявся факт відсутності сімейних зв’язків між членами Конкурсної комісії та учасниками конкурсу?

Окремо ми запитали копії розпорядчих документів та документів, які мають підтвердити надані нам відповіді.

*** Поки я готувала цю колонку, рішенням голови Черкаської обласної ради на місце директора Черкаського обласного драматичного театру призначено Євгена Сіліна. Наразі його призначено із позначкою “тимчасово виконуючий обов'язки”, проте всі ми знаємо, що нема нічого більш постійного, ніж тимчасове. Маю визнати, що такий “хід конем” може певною мірою зменшити напругу довкола ситуації з “виборами завгоспа” та приспати пильність усіх небайдужих до ситуації діячів культури. Адже пан Сілін - не “завгосп” та має безпосереднє відношення до театру (до призначення на посаду тво був одним із двох заступників Петра Ластівки). Проте, наразі Євген Силін в обхід регламенту і всім правовим нормам починає виконувати обов'язки директора на невизначений термін, а його сімейні зв'язки можуть вказувати на потенційну корупційну складову, яка згодом може відобразитись на прийнятих рішеннях не в інтересах театру та його колективу.

Ми будуємо правову державу. Тому я зі своєї сторони буду слідкувати за перебігом подій і, в разі необхідності, зроблю все, щоб у Черкаському академічному обласному театрі панувало мистецтво і професіоналізм і не було місця корупції та кумівству!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]