Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2021 15:23

Підсумки-2021: Із чим ми йдемо у 2022 рік?

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

2021-й, що минає, запам'ятається мені як рік кропіткої та натхненної праці. Також він був і роком важких рішень, який закінчується великими сподіваннями на плідну роботу у колі однодумців.

Напередодні 2022 року я підсумовую те, що вже зроблено та розмірковую про те, що ще необхідно зробити.

Законодавча діяльність-2021

Протягом 2021 року я подала на розгляд Верховної Ради України 27 законопроектів та проєктів постанов. Деякі з них розроблялися мною особисто, над іншими я працювала у складі колективу авторів. Усі вони стосувалися вирішення найбільш нагальних та болючих для виборців питань - стану економіки, освіти, соціальної сфери (насамперед гарантій соціального захисту ветеранів та дітей війни). Для мене було важливим питання місцевого самоврядуванням. Серед іншого, я запропонувала збільшити відсоток зарахування податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів. Зверталася до Кабміну щодо погашення заборгованостей тергромад в галузях освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту населення.

Деякі з моїх законодавчих ініціатив було підтримано в сесійній залі. Деякі не отримали підтримки (попри те, що моя фракція, яка зобов'язалася служити народу, мала більшість голосів…).

Неодноразово мною порушувалися питання тарифів на енергоносії. Ще на початку року ми з колегами-парламентарями запропонували спосіб зупинити підвищення тарифів на енергоносії та наполягали на перегляді їх розмірів. Пізніше ми домагалися повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення за перші 100 кВт год.

Державне регулювання цін на газ і Держбюджет-2022

У середині грудні я зареєструвала законопроект №6426 про внесення змін до базового Закону України “Про ринок природного газу”. Вкотре я намагаюся переконати колег-депутатів, що чинна система формування цін на блакитне паливо не відповідає ні інтересам країни, ні інтересам громадян, ні навіть Основному Закону України.

Адже згідно з ч.1 ст.13 Конституції надра та інші природні ресурси України є власністю українського народу. При цьому щорічно наші газовидобувні компанії видобувають близько 20,2 млрд кубометрів газу. Це у 2,5 раза більше, ніж споживає населення. Але всупереч букві та духу Основного Закону ціни на український газ, який продає держава Україна своїм громадянам залежать від вартості газу на європейському газовому хабі (так званий імпортний паритет). Від цієї абсурдної умови, на яку влада погодилася при підписанні низки міжнародних договорів, треба негайно відмовитися. Україна потребує державного регулювання цін на газ власного видобутку! Бо люди хочуть адекватних рахунків за комунальні послуги, які можна спокійно сплачувати щомісяця, не створюючи борги та не голодуючи.

Також хочу згадати важкий та дуже відповідальний період прийняття Державного бюджету на 2022 рік. Як член Комітету ВР з питань бюджету я хочу відзначити системну та скоординовану роботу колег-парламентарів, адже Україна мала свій кошторис вчасно. Завдяки цьому місцеві ради отримали можливість не запізнитися із голосуванням місцевих бюджетів-2022. Не можу не підтримати й основні напрями розвитку країни, що було задекларовано. Мова про соціальну підтримку бізнесу у регіонах, де було запроваджено протиепідемічні заходи, оплату праці медичних працівників, фінансування оборони, будівництва доріг, заходів з забезпечення українців питною водою тощо.

Але. Розмір прожиткового мінімуму, дуже важливого показника, за яким розраховується допомога найбільш незахищеним верствам населення з 1 січня  2022 р. становитиме лише 2 тис. 393 грн. Це при тому, що навіть за розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах жовтня 2021 р. становив удвічі більше суму (5 тис. 26 грн)  Аналогічну ситуацію маємо і з мінімальною пенсією. Згідно Держбюджету-2022 з 1 січня вона дорівнюватиме 1 тис. 934 грн, а згідно з розрахунками Мінсоцполітики мала б становити знов-таки удвічі більше (3 тис. 800 грн). Натомість на виплату пільг і житлових субсидій закладено на 18,8% менше, ніж цьогоріч. Іншими словами, у державному кошторисі на 2022 рік вже буквально заплановано суттєве зниження реального рівня доходів українців у 2022 році.

 Приєднання до “Розумної політики”

Мушу зізнатися: те, що інтереси найменш захищених верств населення зовсім не було враховано у Держбюджеті та інших документах, остаточно затвердило мене у рішенні приєднатися до одного із міжфракційних об'єднань, що діють у Верховній Раді - міжфракційного об’єднання "Розумна політика”, яке очолив народний депутат та екс-спікер Дмитро Разумков. Я завжди була людиною, що дотримується своїх принципів та виконує обіцянки. Я така є і буду. Я знаю, що мої виборці з Черкащини очікують від мене зовсім простих, але таких важливих речей. Зменшення тарифів. Збільшення доходів. Краще життя для дітей. Захист та впевненість для літніх батьків. Це саме те, що обіцяли, але так і не почали виконувати “Слуги народу”.

Отже, протягом 2022 року я  планую напрацювати законопроекти та пропозиції, які, маю сподівання, виправдають надії черкащан.

Я впевнена, що все можливо, і моя мрія побудувати сильну та квітучу країну теж можлива, якщо поряд йтимуть однодумці.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]