Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.12.2021 14:40

Европейський ринок не може встановлювати ціни для українців на газ власного видобутку!

Доктор економічних наук, професор. Народний депутат України IX скликання

Вчора я подала у Верховну Раду України законопроект №6426 про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу", який дозволить значно знизити ціни на газ.

Нехай про заробіток “Нафтогазу” піклуються його директори, а держава мусить зробити газ доступним для своїх громадян.

Заборгували за своє!

Громадянам України вже не вистачає коштів, щоб повністю сплачувати рахунки за комуналку. Нещодавно Держстат оприлюднив нові дані: у жовтні нарахування за житлово-комунальні послуги сягнули 16,4 млрд грн. Це майже на половину (!) більше у порівнянні з жовтнем минулого року. З цією суми люди змогли оплатити лише 12,4 млрд грн. Таким чином, лише за місяць загальний борг громадян зріс на 4 млрд грн. Загалом Україна заборгувала за комуналку 65,6 млрд грн. Третина з цієї суми припадає на борги за постачання та розподіл природного газу - 26,1 млрд грн.

Попри величезну заборгованість, у прийдешньому році тарифи на комунальні послуги знову зростатимуть. Згідно з травневою постановою Кабміну, блакитне паливо у 2022 році подорожчає на 13%. В реальності здорожчання може становити й 15-20%. Ціни на газ та опалення взаємоповʼязані, тобто, здорожчає й опалення.

Тому пропоную врешті-решт розібратися: кому, власне, належить той газ, за який не в змозі сплачувати громадяни?

У 2020 році Україна видобула з власних надр 20,2 млрд кубометрів. На жаль, це на 20 відсотків менше, ніж у перші роки Незалежності. Але це у 2,5 раза більше, ніж споживає населення! Адже обсяг використання газу побутовими споживачами у 2020 році склав 8,17 млрд куб. м. Іншими словами, Україна повністю забезпечує громадян українським газом, ще й лишається. Мало того. За Конституцією (частина перша статті 13) надра та інші природні ресурси України є власністю українського народу. Тобто громадяни споживають газ, що їм належить згідно з Основним Законом. Але розплатитися за нього не можуть! Дивно, чи не так?

Скільки насправді коштує природний газ

Йдемо далі. Собівартість видобутку кубометра газу на родовищах НАК "Нафтогазу" становить у середньому 1 грн. Про це розповів у вересні цього року екс-головний виконавчий директор "Нафтогазу" Отто Ватерландер: "На мій погляд, Нафтогаз стабільно генерує кошти. Видобуток газу коштує нам близько 1 грн за кубометр. Ми продаємо газ по 7 грн українським домогосподарствам і підприємствам ТКЕ", – зазначив він. При цьому чинний голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко у лютому поточного року оцінював собівартість видобутку газу у 2,6 грн за кубометр.

Так чи інакше, але вартість видобутку вітчизняного газу у кілька разів нижча, ніж ціна, за якою українці змушені його купувати. Як бачимо, в країні створено умови, за якими “Нафтогаз” “стабільно генерує кошти”. Водночас людям не вистачає грошей на оплату рахунків, який виставляє “Нафтогаз”.

Справа у законодавстві, згідно з яким ціни на газ для українських споживачів залежать від його вартості на європейському газовому хабі (так званий імпортний паритет). Тому зараз, коли європейські ціни б'ють багаторічні рекорди, страждатимуть… українські громадяни, які, нагадаю, споживають власний газ українського видобутку!

Нова законодавча ініціатива дозволить встановити справедливі ціни на газ

Переконана, що Верховна Рада України має діяти від імені та в інтересах власника надр - українського народу, а не лише опікуватися фінансовими показниками “Нафтогазу”. Держава мусить якнайшвидше подбати про вітчизняних споживачів та захистити їх від несправедливих та відірваних від реалій тарифів на газ та тепло.

Тому я підготувала зміни до базового Закону «Про ринок природного газу». Я переконана, що Україна повинна повернутися до державного регулювання цін на газ українського видобутку. Тож пропоную встановити граничні ціни та розмір рентабельності для всіх учасників ланцюгу постачання газу. Тобто, більше ніде - ні на місці видобутку, ні під час підключення до мереж, ні продаючи газ кінцевому споживачу - підприємства не матимуть надприбутків. Крім того, змінами до закону я пропоную закріпити, що увесь видобутий в Україні газ має направлятися на потреби внутрішнього ринку. При цьому експортувати можна лише його надлишки. Ціни на ці надлишки і будуть формуватися з урахуванням імпортного паритету, що й передбачено відповідними міжнародними угодами та договорами. Але від частини взятих на себе міжнародних зобов’язань, які стосуються правил встановлення внутрішніх цін на газ, Україні доведеться відмовитися.

Ми зобов'язані зробити все від нас залежне, щоб український ринок газу розвивався в інтересах громадян України та підприємств, що забезпечують українців теплом та газом за доступними та стабільними цінами!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]