Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2023 16:47

Відповідальне лідерство та стійке підприємництво в умовах війни

Керівник Громадської організації "Confashion school"

В умовах "марафону незламності", в якому зараз знаходиться Україна спрацює лише істина мотивація підприємців.

Починаючи якусь діяльність ми прагнемо з її допомогою досягти певної мети. Постановка мети може бути осмисленою, спланованою та продуманою, а може бути і несвідомою, але також покликаною закрити певні потреби чи бажання. В обох випадках присутня мотивація, яка може бути "справжньою", або "хибною". В умовах "марафону незламності", в якому зараз знаходиться Україна спрацює лише істина мотивація.

Кожен власник бізнесу, крім головної мети своєї справи матеріального успіху, має певну “вищу мету”. Для когось цією метою буде свобода, творча реалізація, реалізація своєї соціальної місії, але не багато замислюються над своєю справжньою мотивацією, і лише одиниці роблять її основою свого бізнесу та формують навколо неї бізнес-модель. Ще менша кількість підприємців усвідомлює, що вони роками не можуть дійти до точки беззбитковості і навіть більше, успішною їхня справа може зовсім не стати. Тому потрібно або самовіддано любити те, чим ти займаєшся і віддано присвячувати цьому час, вкладати ресурси, оновлювати свої знання і наймати висококваліфікованих співробітників, або бути гравцем, азартно тестуючи різні проєкти та інвестуючи ресурси без страху втратити. У кожному з цих варіантів важливий осмислений підхід, оцінка ризиків, дослідження ринку та інші складові для здобуття привілеїв над конкурентами та заняття своєї ніші, але не менш важливо усвідомлювати свою істину мотивацію, внутрішню силу, яка рухає нами, не даючи здатися, щоб не сталося.

Місія

У соціальному та стійкому підприємництві розуміння своєї особистої місії та місії своєї справи набуває особливої важливості, це перше питання, яке стоїть перед підприємцем. Далі він приступає до визначення потреб своїх основних стейкхолдерів та за наявності партнерів, прораховує як і в які терміни він може задовольнити вимоги/запити акціонерів та інвесторів. Але в чому полягає відповідальне підприємництво? Відповіддю на це питання буде баланс.

Спершу підприємець повинен стати відповідальним лідером. Відповідальне лідерство починається із ставлення до себе і збереження цілісності власної особистості.  Для цього необхідно врахувати потреби своїх внутрішніх зацікавлених сторін, таких як: розум, серце та тіло. А зараз, під час війни, це надзвичайно важливо,  особливо для жінок-підприємниць. Багато з них взяли на себе цю роль у зв'язку з обставинами, оскільки бізнес, яким вони зараз управляють, був створений як родинний бізнес або їхніми чоловіками, які зараз на фронті.

Війна забирає життя у прямому та переносному сенсі. Для багатьох, хто залишився в тилу життя ніби поставлене на паузу, або ж схоже на спринт, який потрібно здолати без підготовки та тренувань. Інтерес продовжувати боротьбу, розвивати свою справу, діяти заради своєї сім'ї та країни зводиться до питання істинної мотивації (розуміння “заради чого?”) та щоденних вкладень у вигляді сил, енергії та часу у свою діяльність. Для того, щоб продовжувати здійснювати ці щоденні зусилля, важливо стати відповідальним лідером для себе і своєї організації.

На чому ґрунтується відповідальне лідерство?

Відповідальне лідерство будується на тому, до чого не можна ставитися скептично: ваші цінності, ключова мета та свідомість. Відповідальний лідер вирішує не лише питання свого особистого бізнесу, а й усвідомлює свою відповідальність перед суспільством, країною та довкіллям. За великим рахунком, кожен відповідальний підприємець стає рольовою моделлю в тому середовищі, в якому і для якого він створює блага. Цей рік виділив цю роль багатьом українкам — жінкам, які стали головними у своїх сім'ях та сімейних бізнес-проєктах. Це ще один виклик, який війна зробила суспільству, яке не готували до цього. До ієрархії цінностей бізнесу таких, як прибуток, що має постійно зростати, додалися цінності, пов'язані з людськими та соціальними проблемами, засновані на жіночих цінностях – любові та турботі. Бізнес повинен мати у собі людську складову не принижуючи систему розрахунку і це як ніколи актуально. 

Відповідальне лідерство повинно бути заснованим на цінностях, системно-орієнтованим, враховувати потреби різних груп населення, прямо чи опосередковано дотичних до діяльності компаній та організацій.

З чого все починається, якщо ти в точці з якої не видно берегів, до яких пливеш?

Для того, щоб досягти ціль, нам потрібно визначити нашу мету і бачення, як її досягти. Однією з ключових якостей лідера є його цілеспрямованість і внутрішні орієнтири (цінності), що створюють і спрямовують його бачення, яке він може сформулювати в методичні рекомендації для своїх співробітників. Тобто мотивація лідера має бути достатньо сильною, щоб він міг культивувати та координувати відносини всередині свого колективу, а також із різними групами зацікавлених сторін.

Який взаємозв'язок між нашими внутрішніми зацікавленими сторонами (розум, серце, тіло) та як їх гармонійна взаємодія впливає на нашу продуктивність та почуття власної реалізації?

Збалансоване «я» повинно включати баланс між вимірами розуму, серця і тіла. Ці три зацікавлені сторони нашої особистості відповідають за ментальну, фізичну та емоційну складову лідера. Саме баланс передусім і робить нас відповідальними лідерами. Цей баланс важливий для того, щоб ми мали енергію, сили та ентузіазм у своїй діяльності, щоб ми могли поширювати свій позитивний вплив на тих, на кого ми прямо чи опосередковано впливаємо. Зв'язує ці три стовпи четвертий вимір, іменований внутрішнім спостерігачем або “усвідомлене Я”. Цей четвертий вимір відіграє важливу роль узгодження трьох інших зацікавлених сторін/вимірів.  

Внутрішній спостерігач подібний до лідера команди, який дуже добре знає всіх її гравців, він намагається розвивати кожного з них, щоб вся команда співпрацювала максимально ефективно.

Що з себе представляє кожен з вимірів

Сферою компетенції розуму є система цінностей, визначень, що правильно, а що ні. Серце відповідає за соціальні потреби та емоції, які виникають внаслідок задоволення чи незадоволення потреб. Тіло це наші фізичні потреби і ті, що пов'язані із природним середовищем. У кожної внутрішньої зацікавленої особи є різні потреби, які необхідно узгодити, щоб діяти послідовно та стійко, дисципліновано та відповідально до себе, щоб так само відповідально підходити і до потреб усіх інших зацікавлених сторін (наприклад, клієнтів, акціонерів, співробітників), але все починається з нас.

Напрямки, на які варто звернути увагу для розвитку особистого відповідального лідерства:

Сприйняття

Наше сприйняття себе часто буває розмитим, або ми зовсім не звертаємо уваги на те, хто ми і які у нас потреби, або зіштовхуємося з випадками перекосу у бік перебільшення своїх здібностей та потреб. Тому важливо неупереджено сприймати себе як поєднання когнітивного, емоційного та тілесного інтелекту і робити це свідомо вивчаючи себе. 

Свідомість

Визначення, яке давно на слуху, але мало хто її практикує. Усвідомленість це те, що необхідно тренувати. Звертайте увагу, запитуйте себе: «Які відчуття переважають зараз у моєму тілі?», «Чого зараз потребує моє тіло?», «Як я почуваюся психологічно?», «Які емоції відчуваю?». У нас вбудований важливий інструмент, яким ми можемо впливати як на внутрішній стан, так і на тіло це дихання. Перекладаючи свій фокус на ритм і глибину вдихів, протяжність видихів ми приносимо користь всій системі. Використовуйте інтелект свого тіла, щоб впливати на свої почуття та думки. 

Переконання та емоційні шаблони

Визначте свої ментальні програми (переконання). Усвідомлюйте, коли вони з'являються у повсякденному житті та робочій сфері, відключайте та перепрошивайте їх, якщо вони вам не служать. Замініть їх вашими справжніми цінностями. Прийняття рішень, заснованих на цінностях, позбавляють нас внутрішніх тривог, а значить і тілесного дискомфорту.

Не переставайте працювати зі своїми страхами, це наші емоційні шаблони, які сковують, або змушують приймати рішення, які насправді можуть суперечити нашим цінностям, вони обмежують нашу емпатію та когнітивний інтелект, а нам необхідно зберігати ясність розуму, точність та впевненість у прийнятих нами щоденних рішеннь.

Не слід забувати, що ми є системою, складною, продуманою, і при правильному функціонуванні безмежно ефективною. Будь-яка людина, яка навчилася керувати цією системою, не може не бути відповідальним лідером у своїй організації, регіоні, ком'юніті, країні. Адже ми всі разом створюємо глобальну систему, а кожна здорова клітина системи оздоровлюватиме і підтримуватиме життя всього організму.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]