Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2022 15:55

Одноразова грошова виплата членам сім'ї загиблого військовослужбовця

Адвокат

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала акт агресії на території України і нажаль забрала життя багатьох військовослужбовців

Закон "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей" передбачає, що сім'ям загиблих на війні військовослужбовців передбачені виплати від держави, як компенсація за втрату близької людини.

Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. № 975.

Одноразова грошова допомога призначається і виплачується рівними частинами членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста:

у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста у випадках, - у розмірі 750-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому настала загибель (смерть);

у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста у випадках, передбачених підпунктами 2 і 3 пункту 4 цього Порядку, - у розмірі 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому настала загибель (смерть).

Якщо одна із зазначених осіб відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання. Заява про відмову від отримання одноразової грошової допомоги повинна бути нотаріально посвідчена в установленому законодавством порядку.

Які і куди документи необхідно подати для призначення допомоги

Члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого), яким призначається та виплачується одноразова грошова допомога, подають за місцем проходження служби (зборів) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста або уповноваженим структурним підрозділам державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів, такі документи:

- заява кожного повнолітнього члена сім’ї, батьків та утриманців загиблого (померлого), які мають право на отримання допомоги, а у разі наявності неповнолітніх дітей – іншого з батьків або опікунів чи піклувальників дітей про виплату одноразової грошової допомоги;

- витяг з наказу про виключення загиблого військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (підрозділу, органу);

- витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця.

До заяви додаються копії:

- документа, що свідчить про причини та обставини загибелі;

- свідоцтва про смерть військовослужбовця;

- свідоцтва про народження військовослужбовця;

- свідоцтва про шлюб;

- документів, що посвідчують особу членів сім’ї;

- свідоцтва про народження дитини;

- документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;

- рішення про встановлення над дитиною опіки або піклування;

- рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого;

- рішення військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку смерті.

Перелік документів може змінюватись, в залежності від того, яка особа звертається за призначенням допомоги.

Чи може отримати допомогу дитина, якщо її батьки не перебували у зареєстрованому шлюбі

У разі, якщо дитина народилась у батьків, які не перебували у зареєстрованому шлюбі, і реєстрація її народження здійснювалась зі слів матері на підставі ст.135 Сімейного кодексу України, то перш чим подати заяву на отримання допомоги, необхідно буде в судовому порядку встановити факт батьківства померлої особи. Без встановлення зазначеного факту отримати допомогу буде не можливо.

Отже, остаточний перелік документів необхідно визначати з конкретної ситуації. Зрозуміло, що така допомога не поверне близької людини, проте допоможе певний час особам, які перебували на утриманні померлого, функціонувати та продовжувати жити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]