Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.07.2023 11:52

Пост про те, як у День Конституції України порушити норми Конституції України

Адвокат, доктор юридичних наук

28.06.2023 в державне свято до Дня Конституції України Верховною Радою України було проголосовано та прийнято в цілому законопроект № 9342 від 29.05.2023, підводні камені.

Справа у тому, що 28.06.2023 в державне свято до Дня Конституції України Верховною Радою України було проголосовано та прийнято в цілому законопроект № 9342 від 29.05.2023 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3161-IX#Text , який у засобах ЗМІ було названо як такий, що повинен повернути всім військовослужбовцям доплати, відпустки, одним словом питання проходження військової служби. Цей же законопроект уже 30.06.2023 було підписано Президентом України.

Однак, у цьому Законі (пункт 4 розділу І) якимось дивним чином у другому читанні з`явилась правка про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а саме до абзацу 11 частини 1 статті 23, відповідно до якої відстрочку від призову на військову службу мали особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. А тепер ця норма доповнена наступними словами: «за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

Вважаю, що з точки зору відповідності в цій частині підписаного Президентом України Закону нормам Конституції України, а сама частини 3 статті 22, у даному випадку законодавець протиправно звузив обсяг права громадян на відстрочку за цим абзацом, що прямо заборонено чинною Конституцією України.

Положеннями частини 3 статті 22 Основного Закону Держави передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Як зазначив Конституційний Суд України положення частини третьої статті 22 Конституції України необхідно розуміти так, що при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих конституційних прав і свобод людини, якщо таке звуження призводить до порушення їх сутності.

Стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» чітко встановила перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу, тобто цим особам надано право не бути призваними до лав армії внаслідок визначених цією статтею обставин.

Однак, законодавець, відповідними доповненнями, перелік цих осіб обмежив, тим самим їх право на відстрочку від призову звузив, що не допускається наведеною вище нормою Конституції України.

Як наслідок, тепер мобілізації можуть підлягати практично всі особи, які по закону зобов’язані утримувати осіб з інвалідністю, доглядати з ними або іншим чином забезпечувати їх життєдіяльність.

На жаль, дане питання наразі практично взагалі ніде не піднімається в провідних ЗМІ, адже на першому місці стоять питання виплат військовим і надання їм відпусток під час проходження військової служби! Слід визнати, що це позитивні зміни, однак звужувати права громадян всупереч Конституції у День Конституції це взагалі прояв справжнього свавілля і неповаги до Українського народу, зокрема, в особі людей з інвалідністю, які можуть бути кинуті на призволяще, оскільки не будуть мати осіб, які повинні їх утримувати та забезпечувати.

Тому, в даному випадку законодавцеві слід негайно виправити допущені порушення, пункт 4 розділу І виключити та не допустити свавілля збоку ТЦК та СП і залишити в спокої осіб з інвалідністю та їх родичів, які за ними доглядають та утримують. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]