Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2020 16:24

Чи можна вберегтися від раку і як?

Лікар хірург-онколог, завідувач відділення онкології з блоком хімієтерапії ЛДЦ Добробут, к.м.н

Зараз наукова спільнота, як ніколи раніше, наблизилася до вирішення проблеми раку. Але все ж до остаточної перемоги ще далеко.

До Всесвітнього дня боротьби з раком, який відзначають на початку лютого, я хочу коротко розповісти, що кожен з нас може зробити, аби вберегтися від цієї хвороби. 

Тепер вчені та лікарі чітко розуміють, що причиною виникнення онкологічного захворювання є генетичні мутації, які можуть бути вродженими (успадкованими) та набутими. Набуті мутації з’являються внаслідок різних факторів навколишнього середовища, наприклад, вживання їжі, води, що містять канцерогенні речовини, проживання на забрудненій викидами виробництва території. 

Іноді рак має вірусну етіологію. Наприклад, існує зв’язок між папіломавірусом і раком шийки матки. За виявлення ролі папіломавірусу в розвитку раку шийки матки Гаральд цур Гаузен отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини в 2008 році. Таким чином, жінки, які мають багато незахищених статевих контактів, підвищують свій онко-ризик. Вірус Епштейн-Барр, що належить до сімейства вірусів герпесу, може призвести до інфекційного мононуклеозу, який пов’язаний із лімфомою Ходжкіна. На щастя, запобігти цим двом проблемам можна шляхом вакцинації. 

Також лікарі дедалі сильніше застерігають пацієнтів від надмірного перебування під відкритими сонячними променями, що призводять до опромінення шкіри ультрафіолетом, отримання опіків. Це провокує рак шкіри та меланому. 

Для того, щоб знизити ризик онкозахворювання потрібно давати організмові регулярні фізичні навантаження, вживати достатньо овочів та фруктів, уникати стресів. Мені траплялися публікації про те, що вживання п’яти різних овочів та фруктів на день може знизити ризик розвитку раку органів шлунково-кишкового тракту. Бажано з’їдати не більше однієї порції м’яса 65 гр на добу. Загалом м’ясо рекомендовано вживати не частіше 3-4 разів на тиждень. Треба викреслити з раціону перероблені продукти із червоного м’яса: ковбаси, сосиски. Бо вони можуть підвищувати ризик захворюваності на рак шлунку та товстої кишки. Перевагу потрібно надавати рибі та м’ясу птиці. 

Певні професії також підвищують онко-ризик. Люди, що працюють радіологами, інженерами на атомних станціях або виробництвах, де є контакт із іонізуючим випромінюванням, азбестом, - перебувають у групах ризику.

Ризик онкологічного захворювання можна значно знизити, залишивши такі шкідливі звички, як переїдання та паління в минулому. 

Рання діагностика 

Але всім людям потрібно пам’ятати про те, що здоровий спосіб життя не гарантує того, що ви уникнете раку. Пухлинні клітини виникають у кожної людини, але вчасно розпізнаються захисними системами організму і знищуються. Проте внаслідок генетичних мутацій ці процеси починають порушуватися і виникає безперервний та неконтрольований поділ пухлинної клітини. У цей період  організм людини ще не розпізнає цього хаотичного поділу, тому не може самостійно боротися з цим процесом.

Дуже важливе раннє виявлення так званих передракових захворювань, наприклад, поліпів у кишківнику, та онкологічних захворювань на початкових стадіях. Для цього існують програми перевірки - скринінги. Ранньому виявленню підлягає рак молочної залози, шийки матки, кишківника, простати. 

Тому ми рекомендуємо робити онкочекапи:

  

Більшість пухлин виліковні на ранніх стадіях, коли ще немає метастазів в інші органи та лімфатичні вузли. 

Види раку, з якими лікарі почали краще справлятися 

Після отримання Джеймсом П. Еллісоном та Тасуку Хончо Нобелівської премії в сфері медицини та фізіології за дослідження імунотерапії цей напрям лікування почав ще більше розвиватися і частіше входити в рутинну практику і міжнародні рекомендації щодо лікування різних онкологічних захворювань. Імунотерапія - один із найбільш перспективних напрямів розвитку лікування онкології, який продемонстрував велику ефективність, зокрема, при меланомі та раку легені. Меланома є одним із найагресивніших видів раку, і нас дуже радує, що зараз ми бачимо дуже гарні результати її лікування завдяки саме імунотерапії. 

У мене також є можливість спостерігати за тим, як пацієнти в Україні одужують завдяки імунотерапії. Але наразі цей метод залишається не зовсім доступним для широкого загалу через високу вартість. 

Я вважаю, що завдяки стандартизації підходів до лікування раку в Україні результативність лікування раку молочної залози та раку прямої кишки в нашій державі зросла. Якщо ми будемо дотримуватися міжнародних протоколів, то результат терапії не поступатиметься європейським клінікам. 

Чому виникають рецидиви раку й чи можна від них вберегтися? 

Спосіб життя людини, яка пережила рак, не впливає на те, чи буде в неї рецидив хвороби. Визначальним є: вік людини, стадія хвороби, розмір пухлини, ураження лімфатичних вузлів, сусідніх або віддалених органів, ступінь диференціювання пухлини, її гістологічні характеристики, швидкість поділу клітин в організмі конкретної людини. Чим менше пухлина подібна до клітин організму, тим вона агресивніша. 

Наприклад, рак молочної залози у молодих жінок є більш агресивним, ніж рак молочної залози у жінок старшого віку. У жінок після 50 років частіше бувають гормоно-чутливі пухлини, а в молодих жінок це переважно успадковані або набуті онконедуги. 

Рішення про лікування пацієнта з раком приймає команда лікарів 

У сфері онкології рішення не може приймати одна людина. Саме тому загальноприйнятою є практика мультидисциплінарних консиліумів. Адже команда спеціалістів, що складається з хірурга-онколога, лікаря-патолога, радіолога, діагноста та медичного генетика обирає найкраще рішення щодо тактики і етапів лікування пацієнтів. Під час консиліуму всі лікарі переглядають знімки пацієнта та результати гістологічних досліджень. 

Якщо  захворювання у пацієнта починає прогресувати, то ми знову збираємося і змінюємо тактику лікування. 

У складі наших консиліумів важлива роль відводиться медичному генетику. Адже ми живемо у 21 столітті і розуміємо, що генетичний напрям є зараз дуже актуальним. Медичний генетик навіть складає план дій та діагностики для наступних поколінь пацієнта, щоб убезпечити їх від успадкованої онкології. Це все робиться для того, щоб людина усвідомлювала, що в її дітей, сестер, братів може виникнути аналогічна хвороба, спричинена, скажімо, BRCA мутацією. Якщо пухлина рідкісна або нечутлива до хіміотерапевтичних засобів, то генетик на консиліумі може пропонувати розширені дослідження. Так, розшифровка геному людини надихнула науку на нові та важливі відкриття, й залишилося надихнути людей на профілактичні дослідження і управління власними біологічними програмами ще до стану хвороби. Думаю, що незабаром це стане більш широкою практикою. 

Нещодавно у нас була пацієнтка з раком прямої кишки, про лікування якої ми довго сперечалися.Тобто вона пройшла хіміотерапію раку прямої кишки. Потім відбувся повторний консиліум, і мали місце суперечки з приводу того, чи оперувати пацієнтку чи відправити її на додаткову хіміо-променеву терапію, а потім - на хірургічне втручання. Буває таке, що прийняття рішення триває не один день, і ми навіть залучаємо зовнішніх експертів. Думаю, що такі дискусії дуже потрібні, адже в них народжується істина. 

Також вірю, що більше людей задумуватимуться над своїм здоров’ям вчасно і проходитимуть перевірку на онко захворювання - чекапи. Адже, це - така елементарна річ, яка може зберегти нам здоров’я, якість життя, ресурси на те, щоб піклуватися про рідних та удосконалювати цей світ.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи