Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.12.2018 13:08

Проект "Сестра", або Що робити, якщо ти не народився блогером? Інструкція

Партнер агентства комунікацій “Ставимо акценти правильно”, PR-спеціаліст

Сьогодні популярний інстаграм-блогер, який має 300+ тисяч реальних підписників, заробляє від 1 000 доларів до півмільйона гривень на місяць

Залежить від того, чи виконує ситуативні замовлення, чи має контракти з брендами/брендом. Ми досить часто працюємо з блогерами й вважаємо їх новим каналом комунікації. Співпрацею на 80 відсотків задоволені. І ми як агенція, і клієнти як кінцевий споживач наших послуг.

Сьогодні розбираємо, чому блогерство потрібне, як стати блогером з нуля і чи можна вважати блогерство новою професією. 

Передісторія:

Працювали ми (як агенція) з блогерами і працювали собі. Аж поки моя сестра в один прекрасний вечір не сказала, що теж думає про заняття блогерством. На той момент у неї був звичайний посередній особистий інстаграм-акаунт, за яким стежили ще 800 акаунтів. 300 реальних знайомих і десь 500 інтернет-магазинів. Фактично, як у кожного з нас. 

Як піарник в історію з блогерством Оленки я, звісно, влізла.

Хто така Оленка?

Щоб вибудувати власний бренд (а блогер це теж бренд), треба визначитися з нішею, яку ви плануєте зайняти. Зрозуміти, хто ваша цільова аудиторія (кому ви будете цікаві), і почати працювати. Тут елементарно. 

Відштовхуватись краще від реалій. Фальш відчувається завжди. І в публічній площині теж. Якщо ви шарите в музиці на рівні до-ре-мі, то присвячувати свою сторінку професійній музиці, напевно, не варто. Така ж історія з фітнес-блогом. Дивно буде, якщо огрядна жіночка цілими днями розповідатиме, як тримати себе у формі. Я навмисно гіперболізувала приклади. Щоб наголосити – зовсім штучні історії не працюють. І в контексті позиціонування великих корпорацій, і в контексті вибудови власного бренда.

У нас історія така: в минулому Оленка – професійна спортсменка, наразі студентка-відмінниця медичного університету. Активно стежить за собою не лише в контексті манікюр-педикюр і намальовані губи, але й у контексті правильного способу життя з медичного погляду. Захоплюється цим не на жарт. І як майбутній медик знає багато цікавих фішок.

Ніша і цільова аудиторія

Відповідно, ми цікаві широкому загалу. Але маємо досить якісно сформовану нішу. Ми – не як усі. Не просто про гарні фото (хоча це теж дуже важливо). У нас є ідея і чіткий посил, який ми доносимо. Він – простий. Живіть у кайф, але якісно. І дивіться, як це роблю я.

З цього й почали. Наш перший крок – якісний фото- і текстовий контент. Фото зробили. І Оленки, і сніданків, і вітамінів-біодобавок-шампунів тощо. Обробили. В контексті одного фільтра і так далі. Тексти – цікаві, неординарні, провокативні й спонукають до інтерактиву. Коротше, все, як пише книжка.

Як ви вважаєте, що сталось далі? Ми отримали 10 тисяч підписників за тиждень?

Звісно, ні. Ми лише попрацювали над адекватним виглядом акаунта і його наповненням. Як результат – навіть інтернет-магазини, що були в нас у підписниках, почали лайкати наші пости.

Але наша мета була далекоглядною. Нам потрібна була нова якісна аудиторія, портрет якої ми чітко бачили.

Далі все було не безкоштовно. Ми почали рекламуватись в інших блогерів, аудиторія яких збігається з нашою. Проводити розіграші дорогих подарунків разом з уже сформованими блогерами. У нас почався притік якісної та бажаної аудиторії, яку ми далі утримували ексклюзивним і цікавим для неї контентом. Але нам бракувало приголомшливої цифри в контексті наших підписників. 

Фейкові акаунти (накрутка і бото-лайки): чи брати гріх на душу? 

Напишу непопулярну річ. Брати. Але до здорової межі. Тут працює психологічний момент. Ви схильні довіряти людині і читати її, якщо це роблять інші. Тому для старту накрутка – це виправдано. І для особистих сторінок, і для компаній. Єдине – це має відбуватися досить органічно, якісно та професійно. У протилежному випадку – є всі ризики, що вашу сторінку просто заблокують. Назавжди. І навіть тоді, коли в її розвиток ви добряче інвестували.

Ми зробили мінімальну накрутку – 5 тисяч акаунтів, вона підсилила нам органіку й сприяла притоку нашої цільової аудиторії. Збільшилась цифра серед підписників – люди почали фоловити нас зі значно більшим ентузіазмом.

Далі ми органічно розвиваємо наш акаунт. І навіть у період шаленої конкуренції нам це вдається і вже приносить перші плоди.

Що вийшло?

За три місяці активності ми отримали 25 тисяч підписників і почали отримувати пропозиції щодо співпраці. Оленка бере замовлення на бартері, адже вважає, що + платити їй за рекламу наразі не виправдано для замовників. Особливо активно звертаються маленькі компанії із Західної України. Приємні перші бонуси блогерства – безкоштовні фотосесії в найкращих фотографів, дорогі набори косметики, курс масажів, процедури в косметологів і багато іншого. До речі, на бартері ми нікому не обіцяємо пост про те, як усе прекрасно в того чи іншого замовника, якщо насправді це не так. 

Тому така собі соціально корисна функція для нашої ЦА все ж за нами теж зберігається.

У перспективі – збільшення аудиторії й повноцінна співпраця з брендами.

Як із цим жити?

Багатьом здається, що життя в онлайні – це одна велика забавка. Насправді блогером людина може бути лише тоді, якщо постить регулярно й продумано. А це – зусилля і час. А ще – певна відсутність приватності. Всі все про тебе знають. Де ти сьогодні що їла, а інколи – і з ким спала)) 

Написання якісного посту, що розкриває нішеву тему, забирає до двох годин щоденно. Плюс сторіз, обробка фото, системна комунікація з підписниками та коментаторам. У фіналі – майже повноцінний робочий день. І це в блогера-початківця. Блогери-професіонали інколи працюють по 18 годин і без вихідних. Адже в них через їхню онлайн-популярність додається роботи і в офлайн-світі (зйомки в спецпроектах, б’юті-бранчі, обіди, вечері та все таке інше).

Скільки коштує блогерство?

Будемо відверті. Наразі для того, щоб якісно розпочати, потрібні хоч і мінімальні, але інвестиції. З продуманою концепцією та якісним комунікаційником поруч $3 000 вам вистачить. Або ж – дуже гаряча вірусна контент-ідея. Хоча на мінімальну пізнаваність ідеї, швидше за все, скромний бюджет витратити доведеться.

Чи варто працювати з блогерами?

Так. Однозначно. Особливо, якщо це стосується брендів класу лакшері. Але для цього потрібно вміти перевіряти акаунти блогерів на предмет реальної активності їхніх підписників і самих підписників. І правильно підбирати пул блогерів під бізнес-ціль бренда.

Що запитуєте? KPI? Як поміряти ефективність? Давайте чесно. Ніяк. Не факт, що вплине на ваші продажі, але рівень пізнаваності бренда і його правильно позиціонована атрибутика обов’язково спрацюють на ваше просування в контексті загальної стратегії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]