Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2023 11:14

Не Каховською ГЕС єдиною. Попри заяву МАГАТЕ, ситуація на ЗАЕС неспокійна

Виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України

Вчора, 6 червня, сталася направду жахлива подія. Росіяни під час відступу сплановано підірвали Каховську ГЕС.

Про те, що це екологічна катастрофа і спланований з боку рф захід, зрозуміло будь-кому. Але я не зачіпатиму військову тематику. Це – для військових експертів. Але окрім цього є ще одна ситуація, що неабияк непокоїть пересічних мешканців. Говорячи про це, я маю на увазі Запорізьку атомну електростанцію -  найбільшу в Європі. Що буде з нею. У цьому спробуємо розібратися далі.

Спершу трішки історії. У січні 2021 року ЗАЕС вперше в історії вийшла на повні потужності. Це відбулося, передусім, через те, що саме тоді завершився ремонт 5 енергоблоку. І що  дуже важливо -  ЗАЕС ввела в експлуатацію лінії електропередачі 750 кВ від електростанції до підстанції «Каховська».

Система охолодження бере воду з Каховського водосховища, на березі якого і розташовується ЗАЕС, і розрахована на нормальну роботу за рівня води щонайменше 13,2 метра.

До чого тут всі ці факти? Все просто, вони взаємопов’язані. Через підрив Каховської ГЕС може зупинитися і підстанція «Каховська». Саме вона у 2021 році давала можливість зняти усі мережеві обмеження ЗАЕС.

Тепер же функціонування енергооб’єктів на Херсонщині – під загрозою. Відтак, і «нормальне» (якщо так можна сказати за понад рік окупації) функціонування Запорізької атомної електростанції.

Навіть за умови зупинення реактору, його потрібно охолоджувати, бо останній продовжує виділяти тепло. Якщо охолоджувати нічим – може статися вибух, який буде у сотні разів більшим за Чорнобильську катастрофу. Друга Фукусіма. Ось як це може називатися. І знаєте, за ситуації, яка сталася сьогодні, це не видається примарним. 

Рік тому ще залишалася надія, що цього може не статися. Сьогодні вже надії немає. Сталося. Тепер потрібно думати, як уникнути перегріву реактору.

На 08:00 06 червня вода у водосховищі сягала позначки 16,4 метра. Якщо рівень опуститься нижче 12,4 метри, вода вже не зможе надходити до атомної електростанції. Далі – катастрофа неминуча.

За умови того, що, за інформацією працівників МАГАТЕ, рівень води зменшується приблизно на 5 см за годину, нам таки не уникнути гірших наслідків?

Тимчасовий вихід є. Найближчими місяцями станція може охолоджуватися за допомогою власного ставка-охолоджувача, який відокремлений від Каховського водосховища. Тільки є одне «але». Водойма має лишатися недоторканою.

Як представники МАГАТЕ,  так і «Енергоатому» заспокоюють. Мовляв, ситуація контрольована і некритична. Так, наразі контрольована, але дозволю собі побути песимістом: ми не можемо спрогнозувати дії російської армії. Зважаючи, бодай  на те, що вони перебувають і безпосередньо на атомній електростанції.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]