Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.09.2009 18:22

Законна ли шестидневка?

Адвокат, Центр земельного права - OPEN Knowledge

Кризис проявляется по-разному. В Ромнах (Сумская область) решили ввести шестидневку в школах. При чем без сокращения количества уроков в остальные 5 дней. Цель - экономия газа, путем отмены части занятий во время отопительного сезона. Будет ли это сделано

Кризис проявляется по-разному. В Ромнах (Сумская область) решили ввести шестидневку в школах. При чем без сокращения количества уроков в остальные 5 дней. Цель - экономия газа, путем отмены части занятий во время отопительного сезона. Будет ли это сделано в виде дополнительных каникул, удлинения существующих, введения дополнительных выходных или еще как-то - не знаю. Интерес же представляют два других вопроса: эффективность нововведения (для целей образования, а не для экономии газа) и его законность.
Что касается эффективности, то здесь все просто: или школьники подорвут здоровье на увеличившемся количестве занятий и домашних уроков, или домашние задания начнут делать хуже, или учителя сократят количество єтих домашних заданий. Во всех трех вариантах страдает или образование или здоровье, а следовательно и образование.
Теперь о законности. Для рабочего времени продолжительность не должна превышать 40 часов в неделю (ст.50 КЗоТ). Превышена ли эта продолжительность для учителей (или некоторых из них) не знаю. Но как быть с детьми? Они-то не по КЗоТу учатся.
Здесь на помощь нам приходит статья 16 Закона Украины "Об общем среднем образовании". Процитирую:
"1. Навчальний рік у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності розпочинається у День знань - 1 вересня і закінчується не пізніше 1 липня наступного року.
2. Тривалість навчального року в загальноосвітніх навчальних закладах I ступеня не може бути меншою 175 робочих днів, а в загальноосвітніх навчальних закладах II - III ступенів - 190 робочих днів, без урахування часу на складання перевідних та випускних іспитів, тривалість яких не може перевищувати трьох тижнів.
3. Структура навчального року (за чвертями, півріччями, семестрами) та тривалість навчального тижня встановлюються загальноосвітнім навчальним закладом у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом, за погодженням з відповідним органом управління освітою.
4. Режим роботи загальноосвітнього навчального закладу визначається ним на основі нормативно-правових актів та за погодженням з відповідним органом державної санітарно-епідеміологічної служби.
5. Тривалість уроків у загальноосвітніх навчальних закладах становить: у перших класах - 35 хвилин, у других - четвертих класах - 40 хвилин, у п'ятих - дванадцятих класах - 45 хвилин. Зміна тривалості уроків допускається за погодженням з відповідними органами управління освітою та органами державної санітарно-епідеміологічної служби.
Різниця в часі навчальних годин перших - четвертих класів обов'язково обліковується і компенсується проведенням додаткових, індивідуальних занять та консультацій з учнями.
6. Тривалість канікул у загальноосвітніх навчальних закладах протягом навчального року не може бути меншою 30 календарних днів".
Как видите, не смотря на ряд ограничений, школа может сама установить длительность учебной недели. Согласование с СЭС и органом образования при наличии команды сверху - не проблема. И в результате главная цель учебного процеса (экономия газа) будет достигнута.
А дети с ранних лет усвоят, что их легко можно заставить учиться не 5 а 6 дней в неделю, не 6, а 7 уроков в день. Также легко, как и снять с уроков (в тех же Ромнах) и отправить на уборку местного парка, не смотря на то, что "Відволікання учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів за рахунок навчального часу на роботу і здійснення заходів, не пов'язаних з процесом навчання, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України" (ст.51 упомянутого закона).
Ну и главный урок для школяров: власть может все.


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]