Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.06.2024 09:00

Як молоді люди можуть самостійно піклуватися про своє психологічне здоров’я?

Психолог, генеральний директор Європейської Школи Психології

Про те, які практики і звички є найефективнішими для підтримки психологічного благополуччя українців.

Рух фізичний і ментальний. Відома аксіома: рух – це здоров’я. А у здоровому тілі – здоровий дух. Ці прості істини ніхто не скасовував. Рух – це найкращий спосіб залишатися здоровим і фізично, і ментально. Якщо ми говоримо про психологічне благополуччя, то знайдіть те, що вам приносить задоволення. Якщо прямо зараз ви не знаєте, що це – спробуйте щось нове! Погуляйте, побігайте, поплавайте! Комусь підходять командні ігри, такі як баскетбол, бадмінтон. Комусь підходять одиночні швидкі прогулянки або біг. Шукайте те, що вам приноситиме задоволення! У даному випадку наша задача не зробити супертіло, а просто рухатися. Рух ментальний – це навчання, сприйняття чогось нового. Дуже прості практики, наприклад, поїхати на роботу іншою дорогою, ніж завжди. Це теж ментально щось нове. Або змінити гардероб, почати вдягатися по-іншому. І сюди ж входить навчання чомусь новому, наприклад – вивчити іспанську мову. Це не завжди має бути щось потрібне, а може бути просто щось цікаве. Цікавість має бути важливим критерієм. Щоб клітини вашого головного мозку рухалися і створювали нові нейронні ланцюжки. Це значно підвищує рівень психічного благополуччя. Фахівці, які вивчають мозок, бачать, як змінюється його структура і біохімія, коли ми рухаємося – і фізично, і ментально.

Творчість і краса. Створюйте красу! Можна приготувати смачний борщ, написати вірш, створити красивий бізнес або домашній інтер'єр, додати якихось вазочок, "плюшечок" тощо. Важливий сам процес, коли ви щось робите самі і у вас є всередині відчуття: “Ну, класно вийшло, красиво!”. Відчуття краси дуже важливе для нас. Недарма кажуть, що краса врятує світ! І не тільки світ, але й вашу психіку. Краса рятує! Як створення краси, так і споглядання краси. Те, що ви сприймаєте красивим – подумайте про це. Чи багато цього у вашому житті? І додавайте це. Якісь красиві квіточки, що цвітуть зараз безкоштовно. Можна посадити квіти, якщо для вас це красиво так, як і для мене. Або на робочому місці на комп'ютері зробити красиву заставку. І помічайте, як багато процесів протягом дня ви створюєте красиво. Краса рятує психіку!

Перебування на природі. Зараз літо, погода чудова. Будь-що – парки, виїзд за місто, просто на вулицю вийти погуляти. Після початку війни я якийсь час знаходилася в Іспанії. Це країна довгожителів, там дуже активні люди старшого віку. І вони кажуть, що це завдяки двом факторам – тому, що вони проводять багато часу на вулиці, а також багато спілкуються один з одним. Це теж запорука ментального здоров’я! Знаходьте час побути на природі. Якщо важко – заведіть собачку, він буде вас спонукати. Природа дає енергію.

Спілкування. Спілкуйтеся з людьми, з якими ви можете бути самі собою. Це важливе відчуття. Воно не конкретне, але кожен з нас розуміє, що це таке. У кожного був досвід знаходження з людьми, з якими ви можете бути самі собою, можете бути розслабленими. Це ваші люди, ваша "зграя". Вам потрібно їх шукати і спілкуватися з ними. Це дуже важлива умова для психічного здоров'я. Якщо у вас зараз немає своєї “зграї”, вона досить легко знаходиться в якихось тематичних групах. Наприклад, вас цікавить макраме. Ви йдете в групу, де знаходяться любителі макраме, і це є гарний майданчик, щоб зблизитися з ними. Або ви любите собак – і спілкуєтеся з собачниками. У зрілому віці нам буває важче знайти друзів, знайти людей “однієї крові”. Тому добре це робити через спільні хобі. Взагалі дружба – це дуже сильний ресурс, який недооцінюється нашим суспільством. Ми багато говоримо про користь сім'ї, партнера, дітей. Це 100% так. Але, з точки зору психології, сімейні відносини навантажені багатьма непростими факторами, такими як побут, взаємні обов'язки. А дружба – це те, що дає ресурс, дає дотик душ, відчуття близькості. Але там не так багато навантаження зобов'язаннями. І це дуже ресурсні відносини для психіки.

Створення простору, де ви можете вийти з “ментальної операційки”. У бізнесі є такий термін “вийти з операційки”. Тобто, вийти із біготні по колу і стратегічно керувати бізнесом. Якщо ми хочемо підвищити рівень психічного благополуччя – нам потрібно шукати місця, де ми можемо вийти з “ментальної операційки”. Це місце, де ви можете зупинитися і подумати над життям. Не про те, що зараз зробити, як дитину вдягти, як себе прогодувати. А зупинитися і подумати про щось вічне і важливе. Це, наприклад, звичка 10-15 хвилин на день медитувати. Це може бути робота з психологом, якщо у вас є така можливість і бажання. Це може бути ведення щоденника, або якісь релігійні чи духовні практики. Це все потрібно для того, щоб ваш ментальний добробут покращувався!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи